Přečtěte si: Dobešova šestadvacítka. Na ministerské inženýrství mohou školy doplatit

pátek 9. září 2011 ·

Plán ministra školství na nové financování škol má sympatický cíl - dát na jednu úroveň soukromé a státní školy a zároveň naplnit třídy optimálním počtem žáků. Způsob, jakým chce k tomu dospět, už ale moc sympatií nevyvolává. Naopak, mohl by do již tak napjatých vztahů mezi soukromými a veřejnými školami vnést další porci nevraživosti.

Z článku Jiřího Leschtiny v iHNED.cz vybíráme:

Ještě nepochopitelnější jsou myšlenkové procesy, jimiž ministr dospěl ke své vizi rovnosti veřejných a soukromých škol. Hodlá vyplácet privátním a státním školám stejný státní příspěvek za počet žáků podle nového klíče. Ale pak dojde k tomu, že soukromá škola bude vybírat školné a ještě dostávat stejné dotace jako státní nebo krajské školy, které školné vybírat nesmí a ještě dlouho (pokud vůbec někdy) nebudou. Kde máme onu rovnici, pane ministře?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. září 2011 v 1:59  

Veřejné školy často vybírají od rodičů různé poplatky za... (tedy skryté školné)

Anonymní řekl(a)...
10. září 2011 v 10:23  

to anonymni: Vy jste nějaký začínající komik?

Anonymní řekl(a)...
10. září 2011 v 15:37  

"Veřejné školy často vybírají od rodičů různé poplatky za... (tedy skryté školné)"

Nějak nevím, ale divadelní představení,exkurze,SRPŠ, kurzy, učebnice a sešity za vaše dítě platit nebudu. Zní to hrubě a nedobře, ale nikdo vaše dítě nenutí vystudovat střední školu. Klidně může na pracák nebo pracovat. To dnes bohužel již nikoho nezajímá. Omlouvám se za tento styl, ale v podstatě to tak bylo již před rokem 1989. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
11. září 2011 v 22:27  

divadelní představení .. za vaše dítě platit nebudu

Čas od času se na středoškolské výchovné divadelní představení taky dostanu. Posledně odtud před námi vycházely dětičky z mateřské školy. Nebyl jsem si jist, že si výchovní protagonisté všimli změny věkových kategorií v hledišti.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 10:38  

Tady je ta diskuse nějak hodně "out".

Celý problém je podle mě v tom, že není kvalitně definován výstup. A už asi nebude, protože ústavy, které ho měly definovat a místo toho vyplodily slohové cvičení zvané RVP, mají být odměnou za svoji dosavadní "vynikající" práci sloučeny a zredukovány do jednoho s mikroskopickým rozpočtem. Dobešovy testy ovšem na definování výstupu také nic nezlepšily, spíš naopak.

Kdyby výstup definován byl, může za to, že splní, co se po ní žádá, dostat soukromá škola na žáka a rok to samé, co státní. A když poskytne něco navíc, může si za to nechat zaplatit.

A je samozřejmě chyba i to, že stát jasně neřekne a neumí říci, co nefinancuje (tj. si to i na státní škole zaplatí rodiče). Mimochodem, už jsme v tomto ohledu skoro v předminulém století, kdy se financovala jen střecha nad hlavou a plat učitele. Rozdílem je jen "znamení naší doby" - "holý" hardware, se kterým si učitelé často nevědí rady. No, alespoň,že si děti ještě nemusí v zimě nosit do školy dříví na topení (a že je ještě neučí vysloužilí vojáci z Afghanistánu).

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 10:53  

To 10:38

Lze vůbec závazně definovat výstupy v prostředí, kde školy a obory vznikají a zanikají...?

Jak má stát říci, co pevně financuje, když se se státním rozpočtem hraje jako v ruletě, a ministerstvo školství rozhodně nepatří k prioritním?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.