Přečtěte si: TOP 09 opustila jednání vlády, chce Bátorovu nebo Dobešovu hlavu

středa 17. srpna 2011 ·

TOP 09 opustila jednání vlády a žádá odchod Ladislava Bátory z ministerstva školství. Důvodem jsou urážlivé výroky, které si šéf personálního odboru ministerstva "pověsil" na svůj facebookový profil. O předsedovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi mj. píše jako o "chudáčkovi starém".

Z článku v Týden.cz vybíráme:

"Je netolerovatelné, aby jakýkoli úředník veřejně urážel jakéhokoli člena vlády. Na to může existovat jediná možná odpověď a o tu jsem pana ministra Dobeše velmi naléhavě žádal," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. S ministrem školství Josefem Dobešem prý o Bátorově chování a jeho dalším působení na ministerstvu "naléhavě" jednal už v pondělí i v úterý.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2011 v 12:19  

Doufám, že členům vlády, kteří se nezúčastňují práce vlády, nejde po tuto dobu plat.

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2011 v 12:33  

Podle mého mínění platí implikace, že pokud je netolerovatelné, aby jakýkoli úředník veřejně urážel jakéhokoli člena vlády (což se mimochodem děje úplně běžně), pak je stejně tak netolerovatelné, aby člen vlády veřejně urážel jakéhokoli úředníka. Čili pokud pan předseda TOP 09 prohlásil o nějakém úředníkovi, že se tam (rozuměno na MŠMT) hodí jako pazdeří k jisté části těla, pak pokud tím myslel prdel, měl by se zřejmě omluvit onomu úředníkovi a ten by se následně měl omluvit panu předsedovi, že o něm prohlásil, že prská. Otázkou ovšem zůstává, zda oba neměli pravdu, protože jeden se na MŠMT nehodí a druhý je opravdu stařík a opravdu prská.

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2011 v 12:35  

Čili, kolego poste.restante, teď suďte. Je opravdu nezbytné omlouvat se za Pravdu?

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2011 v 21:46  

Jeden za 18 a druhý za 20 - 2 .Tyto tzv. "blikance" nic neřeší. Je to čirá manipulace s veřejným míněním za pomoci sdělovacích prostředků. Této vládě se to mimořádně daří. Jeden den si podřezávají krky a druhý den jsou kamarádi na život a na smrt. Jen blbec jim to může baštit. Jde o jistý boj různých zájmových skupin, které se snaží uthnout co se dá. Nyní se jakoby poštěkají skupiny okolo osy Klaus - Dobeš a Bátora se skupinami okolo TOP09. A zítra ? 118 hlasů musime udržet za každou cenu, koryta jsou koryta, protože předčasné volby by vyhráli drtivě socani.

poste.restante řekl(a)...
17. srpna 2011 v 23:41  

Byl jsem panem Doleželem osloven a tak rád odpovím.

1. Předně Bátora neměl na MŠMT vůbec kdy nastoupit. Nechme teď stranou jeho bigotní názory.

Jediná kvalifikace pro výkon funkce poradce, anebo ředitele odboru, o které jsem se zatím dozvěděl, je to, že je "národovec a katolík".


2. Z manažerského pohledu bylo Bátorovo přijetí naprostá hlooupost. Člověk nemusí být zrovna profesionální psycholog, aby dokázal odhadnout, že s tímto člověkem budou potíže.
Pak je tedy otázka, jak to, že to profesionální psycholog (ministr) odhadnout neuměl.
Takovým diletantem snad opravdu náš ministr není.

Nabízí se dvě vysvětlení a jejich kombinace:
a) chtěl se zavděčit Klausovi a lidem kolem něj
b) řekl si, že tento člověk mu může být skvěle užitečný při vytváření kouřové clony.
To funguje.
Nikdo teď neřeší odložené školné, změnu financování škol, ministrovy profesionální lapsusy atd., ale všichni řeší Bátoru.

Možná se ale daří až příliš dobře.


3. Na samostatnou debatu by bylo právo úředníka státní správy chovat se jako politický aktivista. Ale do té se pouštět nechci.


4. Pravda s velkým P? Co to je?
Postmodernisté nic takového neuznávají, ne? :-)

Pokud se mne ale ptáte, zda se má člověk omlouvat za to, že řekne pravdu, pak odpověď zní, že za jistých okolností ano.

Například když je pravda sdělena nevhodným či urážlivým způsobem, pak by dozajista důvodem k omluvě být měla. Pro pouhý subjektivní názor, navíc vyslovený trapným či hulvátským způsobem, to platí dvojnásob.

Ale na základě zkušenosti s Vaším způsobem komunikace a vedení diskusí se domnívám, že to zase nechápete Vy.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 0:04  

Mám takové tušení, že čelo skupiny 23 % propuštěných zaměstnanců MŠMT bude co nevidět vedeno dvěma postavami. Tou první bude Ing.Mgr.Bc Ladislav Bátora,PhD. a tou druhou tragikomická postava Mgr. Josefa Dobeše.

Každopádně by to bylo velmi krásné zahájení nového školního roku. Švejk by k tomu ex post asi vtipně dodal, že "obou není žádná škoda".

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 0:13  

Kouřová clona, odvádění pozornosti, manipulace - dobře se to daří. Myslím, že je to úmyslně živená aféra. Spustil ji Kalousek a TOP09 a chytly se toho sdělovací prostředky. Má cenu o tom vůbec debatovat ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 1:05  

Souhlasím s panem Ignorantem z 18. srpna 2011 0:13

Z fyziky známe, že akce působí reakce. Ministr Schwarzenberg je ten kdo vyrobil akci. Rád, tuze rád si hraje na vtipného pana EVROPANa s nadledem, ale jeho výrok vůči pánu Bátorovi není hoden moudrého člověka, kmeta a šlechtice k tomu, natož ministra a předsedy politické strany. Jeho šediny jsou mu přitěžující okolností a měl by se jako první omluvit z jeho pohledu nepatrnému úředníčkovi na MŠMT. Opravdový šlechtic by to udělal. K tomu má ovšem pan ministr tak daleko jako je východ od západu.

VM

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 8:21  

Pokud se někdo urazí kvůli nějakému výroku na facebooku, opravdu nemá ve vládě co pohledávat.

Jediná kvalifikace pro výkon funkce poradce, anebo ředitele odboru, o které jsem se zatím dozvěděl, je to, že je "národovec a katolík".
Asi muusíte číst více zdrojů.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 9:31  

Když kantora urazí žák na facebooku, a těch případů je přehršel, co se stane? Taky ho někdo odvolává - ze školní docházky, např.? Nebo aspoň potrestá? ... To by měla vláda řešit, nebo je to bezvýznamné?!

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 10:43  

Ano, je to bezvýznamné...
Z každé kritiky si můžu něco vzít pro své zlepšení. Ale když to překročí "ve mně vychované" hranice, pak stačí "Být hluchý k lichotkám a posměškům lůzy" - to je nejjednoduší a nejčistější cesta.

poste.restante řekl(a)...
18. srpna 2011 v 12:55  

Anonymní 18.8 8:21
Asi muusíte číst více zdrojů.

Fajn.
Tak mi nějaký zdroj uveďte.
Nejlépe takový, který jsem v předchozích diskusích ještě nezmínil. :-)


K tématu:
1. Mysím si, že kauza Bátora x Schwarzenberg je pouze zástupným problémem.
Všimněme si například, že za "čest svého předsedy" bojuje "jako lev" především Kalousek a to navíc v době, kdy Schwarzenberg sám je mimo republiku.

2. To ale nic nemění na faktu, že mu Bátora celou "kauzu" prakticky naservíroval až pod nos.
Když si někdo mocí mermo chce "naběhnout na vidle"...

3. Dvojnásob to nic nemění na faktu, že ve veřejném mediálním prostoru by se úředník o členovi vlády urážlivě vyjadřovat neměl.

Co řekne v hospodě u piva je jeho věc.
Pokud něco zveřejní, nesmí se divit.

Zkuste například někdo na facebook napsat o majiteli firmy, ve které pracujete, že je to idiot...

4. Ano, myslím si, že podobný přístup by měl platit i například vůči žákům ve škole.

Existuje hranice mezi "právem na svobodný názor" a hulvátstvím.

I my jsme svého času nadávali na učitele. Ale bylo to potichu někde v koutě šatny, nebo tak aby to nikdo jiný neslyšel, kromě okruhu, kterému bylo sdělení určeno.

Urážet kohokoliv i na internetu, tedy veřejně, je ale jiná kategorie.
Za pravdu mi dává i dosavadní soudní praxe.

Pokud si zvykneme sprosťáctví a vulgaritu tolerovat a omlouvat, bude taková i společnost, ve které budeme žít.

Protože: "Kalousku jsi jednička," bylo svého času ve škole velmi populární heslo s vysvětlením, že když může premiér...

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2011 v 14:23  

Souhlasím, že Bátora dělá mlžný opar pro různé jiné "akce". Kde je v současnosti víc evropských peněz k dispozici než ve školství?! Ale nejen to. Je testem společnosti (takový předvolební průzkum a zároveň adaptační fáze) a zároveň ztělesněním možného budoucího směřování této země. Dva roky budeme svědky rizikového těhotenství a pak se "TO" narodí a my si budeme říkat: ´Kde se to vzalo?´ Ale transparenty už budou vytištěny: Ať žije Velký Bratr! (Bátorova rétorika + praktiky ABL-VV)

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2011 v 14:26  

Dle dnešních informací Dobeš se distancoval od Bátory. Vytkl mu jeho chování a dal mu pokyny, jak se má chovat.

Humorné! Měl by s ním sepsat smlouvu o dobrém chování, jak to hodlá prosazovat u nezvedených žáků.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2011 v 16:42  

Bátora je zástupný problém - je to ohlodaná kost předložená veřejnosti, aby si v ústraní kalouskovci porcovali tučná sousta.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.