MŠMT: Kritika senátora Chládka je politický folklór

pondělí 1. srpna 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy reaguje na kritiku senátora Chládka týkající se čerpání eurodotací pod správou MŠMT. Konkrétně se jedná o Operační programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), v nichž je školám i vědeckým institucím k dispozici téměř 113 miliard korun.



"Výpady pana senátora lze považovat za politický folklór, který zavání snahou nastavenému procesu zrychlení čerpání jen uškodit," komentuje kritiku ministr školství Josef Dobeš. Fakta totiž hovoří jasně: Po nástupu ministra Dobeše do úřadu v polovině roku 2010 nastal v obou programech výrazný posun. A to jak ve zrychlení schvalování projektů, tak v čerpání peněz. Do té doby byl stav čerpání finančních prostředků na téměř nulových hodnotách. Po provedených personálních změnách ve vedení Sekce řízení Operačních programů fondů EU, zjednodušení administrativních procesů a náboru dalších odborníků potřebných do projektového nebo finančního managementu, se tempo schvalování dotací zřetelně zvýšilo, což konstatovali i zástupci Evropské komise při svých pravidelných kontrolních návštěvách. Tyto skutečnosti jsou tak v přímém rozporu se slovy senátora Chládka.

„Česká vláda na svém zasedání minulý týden rozhodla o tom, že MŠMT nepřijde ani o korunu z alokace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vláda se po diskusi přiklonila k variantě, která znamená, že vyčerpáme všechny přidělené peníze v rámci svých projektů. Tím vyslala jasný signál, že ministerstvu školství důvěřuje a že nemá obavy z nevyčerpání evropských dotací,“ dodal ministr Josef Dobeš.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.