Martin Rusek: Mobilní telefony LEGÁLNĚ ve výuce

pondělí 29. srpna 2011 ·

Zamyšlení nad možnostmi mobilních telefonů ve výuce v souvislosti s růstem jejich využívání žáky, jež se brzy bude blížit 1:1.



Současný pohled na 1:1


Spomocník trvale poukazuje na fakt, že při plánování výuky již nelze pohlížet na učícího se jedince jako na subjekt využívající pouze a jenom zapamatované vědomosti, papír a tužku nebo učebnici. Tento náhled je patrný např. z článků Bloomova taxonomie pro kreativní prostředí (Brdička, 2011a) nebo Nový pohled na osobní vzdělávací prostředí (Brdička, 2011b) publikovaných v nedávné době. Oním kreativním prostředím je takové prostředí, v němž je učící se jedinec zapojován (dnes díky internetu již nejen v rámci třídy nebo školy) do široké komunity pracující na podobném úkolu. V této komunitě jedinci sdílí výsledky své práce a nápady, dostatečně zřetelně ukazují svůj postup, diskutují problémy, se kterými se setkají, a v nejvyšším stupni spolupracují při řešení úkolů či problémů s ostatními (samozřejmě na základě diskuse, které předchází odhalení vlastních kroků každého zapojeného jedince) (viz Brdička, 2011a).

Je tedy zřejmé, že kreativní prostředí vyžaduje, aby byl jedinec připojený k síti (komunitě) ostatních. Toho lze dosáhnout v prostředí, kde je každý žák vybaven technologií s připojením k internetu, jež je typicky označována jako 1:1 (viz např. V USA se diskutuje o výuce 1:1, Den Země v prostředí 1:1). Ještě v roce 2009 se v souvislosti s prostředím 1:1 hovořilo o „optimálním zapojení počítačů do výuky“ (Brdička, 2009). Za východisko bylo považováno vybavení učeben počítači. Naneštěstí se ukazuje, že někteří naši vedoucí představitelé ustrnuli v této etapě a neschopni jakéhokoliv (většího?)posunu si budoucí vývoj školství představují stále velmi podobně (např. navrhované plošné testování).

V současnosti se ovšem ukazuje, že onou jedničkou k 1 - žákovi (1:1) nemusí být zákonitě pouze notebook nebo stolní počítač doma či v učebně. V posledních letech se na trhu objevila další forma počítačů – tzv. chytré telefony (smartfouny). Nejedná se již pouze o přístroje umožňující volání a posílání SMS zpráv. Chytré telefony svými parametry odpovídají běžným počítačům vyráběným v polovině 90. let minulého století (A jak nám tehdy stačily!). Jejich výkon i funkce rostou při stále klesající ceně. Je tak možné mluvit o velkém nástupu této nové technologie. Největší výrobci, aktuálně seřazení podle množství prodaných telefonů Apple, Nokia a Samsung, usilovně pracují na tom, aby byly nové telefony ještě ergonomičtější, výkonnější a funkčnější, a tím zůstaly v popředí zájmu uživatelů (tedy i žáků) ještě déle.

Čtenářům Spomocníka známý pedagog Marc Prensky (např. Technologie jako příčina vývojové nespojitosti) v jednom ze svých příspěvků pro časopis Innovate! (Prensky, 2004) uvádí, že v roce 2004 vlastnili lidé přibližně 1 miliardu mobilních telefonů, přičemž každý rok půl miliardy přibylo (např. v druhém čtvrtletí tohoto roku se prodalo 20,34 milionů iPhonů (Apple, 2011)). Podle tohoto hrubého odhadu by všichni obyvatelé planety (alespoň pokud jde o rozvinutou část světa) měli vlastnit mobilní telefon do roku 2012. V úvodu článku zmiňované 1:1 tak může stále častěji znamenat žák : jeho mobilní telefon. Důkazem, že k tomuto stavu směřujeme je průzkum, na který odkazuje Prensky (2004): mimo USA a Kanadu je v rozvinutých zemích počet mobilních telefonů na obyvatele vyšší než počet počítačů. Učitelé z praxe sami dobře vědí, jak je to s telefony v hodinách. Stále častěji tak můžeme počítat s tím, že telefon mají všichni žáci.

To, že jsou chytré telefony ve vzdělávání schopny notebookům konkurovat nejen svým zastoupením, dokládá i úspěch, který v posledním roce zaznamenaly chytré telefony s větším displejem – tzv. tablety (viz Nástup tabletů je definitivním vítězstvím 1:1 nebo příspěvek Shelly B. Plock (2011) Thoughts on iPad2 in Teaching). Není tedy divu, že se využitím těchto přenosných technologií začali zabývat i mnozí, inovacím otevření učitelé (viz např. (Prensky, 2004; Brdička, 2011c; Shaw, 2005; Andersen, 2009). Vybraným možnostem využití je věnován zbytek textu.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.