Přečtěte si: Jak se mají učitelé bránit vyhazovům na prázdniny

úterý 2. srpna 2011 ·

Hostem ON-LINE rozhovoru na tn.cz byl dnes večer ministr školství Josef Dobeš. Učitelům poradil, jak se bránit výpovědím na prázdniny.

Z odpovědí ministra Josefa Dobeše na tn.cz vybíráme:

Dobrý večer pane ministře, zajímalo by mě, jak budete bránit tomu, aby učitelé nedostávali na prázdniny výpověď? Myslím, že ani opravdu nejsou sezónní dělníci. Děkuji za odpověď.


Dobrý večer, děkuji za dotaz. V současné době sbíráme podněty, které budou následně předány České školní inspekci, která na školách v září provede kontroly. Bude se velmi hloubkově zaobírat ekonomikou těchto škol. Především bude chtít vědět, kde jsou peníze, které jsme tam poslali. Věřím, že tím vymýtíme nešvar, kdy se z učitelů dělají sezónní dělníci. Plně s vámi souhlasím, že je to nepřijatelné, nedůstojné a sociálně nestabilní pro učitele. Tyto důkladné kontroly by měly být dostatečně preventivním opatřením, aby se podobné jednání neopakovalo.Zároveň MŠMT projedná spolupráci v této oblasti s MPSV, konkrétní kroky zatím nebudeme až do projednání s MPSV konkretizovat. V úctě Josef Dobeš.

10 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
3. srpna 2011 v 0:18  

... kde jsou peníze, které jsme tam poslali.

Při té příležitosti si říkám, jak je to s nadtarifní složkou platu sezóňáků, nějakým tím osobním hodnocením. Ale za co by to asi tak bylo? S výhledem jednoho roku nejsou perspektivní, takže nic dlouhodobého - třídnictví, vedení předmětové komise, sbírky.
Jo, jo. Beznaděj. Druhá kategorie. Kdepak penízky asi budou? Vyvolenci se tetelí.
O sezóňácích se to ví už dlouho. Na úřadech práce určitě. Signifikantní pro naše školství. Nakonec i pro celou společnost.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 9:57  

Jistě, pane ministře...

Kde jsou ty peníze?

Těch státních, které se dají vynaložit relativně rozumně, je při zohlednění růstu cen, které se reálně týkají školství (lokomotiv se tam moc nenakupuje) stále méně.

Ty "evropské" se z malé části utrácejí za věci sice užitečné, ale zbytné, leč podmínkami grantu předepsané; z větší části za pitomosti a z největší části mizí v různých černých dírách (například asi tak čtvrtina hned v Bruselu).

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 12:19  

Druhý příspěvek je samozřejmě, jak už to v těcho diskuzích bývá, zase poněkud mimo dané téma.

Faktem zůstává, že finance na platy kantorů přiděluje MŠMT a tak má podle mého právo si prostředníctvím ČŠI zjistit, jak s nimi ředitel naloží. A pokud je to tak, jak naznačuje pan Blaha, že to, co se ušetří na sezóňácích, se objeví navíc v odměnách pro vyvolené či ředitele, měl by za to být ředitel hnán důsledně k zodpovědnosti.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 14:38  

Pro 3. srpna 2011 12:19

…měl by za to být ředitel hnán důsledně k zodpovědnosti.

Ředitele můžete "brát k odpovědnosti" za porušení zákonů, předpisů, nařízení.

Copak ředitel školy porušil tím, že dává odměny stabilním zkušeným pracovníkům, zapojeným do dalších, vůči výuce nepřímých, pracovních činností? Opravdu upřímně mě to zajímá!

(Důsledně, cha…..)

Petr S.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 17:48  

A jste si vědom toho, že sezóňáci většinou do těchto nepřímých činností nejsou zařazeni právě vinou ředitele? Ale nedělejme si iluze ty peníze nekončí v kapsách učitelů, ale ředitelů. O tom jsem naprosto přesvědčen.

Luděk Blaha řekl(a)...
3. srpna 2011 v 17:57  

odměny stabilním zkušeným pracovníkům

1. A co stabilně sezónní učitelé?
2. A sezónní učitelé jsou nezkušení?
3. A sezónní učitelé húře zkompetentňují?
4. A proč jsou vlastně sezónní? Když to nejsou důchodci nebo nejsou za dlouhodobě nemocné či za mateřské dovolené.
Ředitel ať si dává odměny komu chce, ale ať neporušuje zákoník práce a nechová se jako majitel firmy mající ji pro svůj zisk, pane Petře S.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 23:08  

Ale nedělejme si iluze ty peníze nekončí v kapsách učitelů, ale ředitelů. O tom jsem naprosto přesvědčen.

Jak si dává ředitel sám sobě odměnu?

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2011 v 14:50  

Zkuste popřemýšlet, možná na to přijdete.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2011 v 9:05  

Jo už to mám! Ředitel si odměnu sám navrhne a zřizovatel,který nemá ponětí o tom, jaké odměny mají ostatní kantoři, mu ji schválí a ještě roztrušuje po obci, že kantoři se mají jak prasata v žitě.

Luděk Blaha řekl(a)...
6. srpna 2011 v 21:02  

už to mám!

Řekl bych, že nikoli. Jak asi dostatečně vychytralý činovník naloží s penězi, které může právě a jen předat někomu jinému.
Třeba starosta města, sám právník, vede za město jednoznačně beznadějný soudní spor a k tomuto účelu využívá služeb jiného právníka a to za nemalé peníze. Nebo ministerský úředník, který v rámci své působnosti nechává platit nějaké firmě za běžné služby naprosto neběžné peníze. Nebo někdo další za státní peníze nakupující silně předražené zboží přes zprostředkovatele.
Zkuste napasovat obdobný princip na vyplacení naprosto neveřejné a nikým nekontrolované odměny jednomu až nepředstavitelně vynikajícímu učiteli.

Při této příležitosti mne ještě napadá: co takové praxi propouštění učitelů na prázdniny bez opory v zákoníku práce říkají sociálně demokraticky smýšlející zřizovatelští hejtmani. Třeba ten náš Novobystřický taky pedagog.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.