Záchrana odborného školství, nebo likvidace české konkurenceschopnosti?

sobota 25. června 2011 ·

Společnost Scio na tiskové konferenci představila výsledky studie Více učňů prosperitě naší země nepomůže zabývající se údajnou nutností zvýšit počet středoškolských absolventů odborných, zejména učňovských škol.



Studie reaguje na opakovaná prohlášení ministr Dobeše, který tvrdí, citujeme:

(…) Ministr školství Josef Dobeš před blížícími se přijímačkami na střední školy vyzval rodiče, aby se nebáli poslat dítě na učiliště. Podle něj se tím zvýší šance, že dítě v budoucnu najde práci. "Jde hlavně o absolventy strojírenských, elektrotechnických i stavebních oborů. Jsou to perspektivní obory zejména v dlouhodobějším pohledu," doporučil ministr. (…)


Z výsledků komplexní studie, která bere v úvahu faktory jako současná zaměstnanost, budoucí zaměstnatelnost, požadavky na trhu práce, požadavky určitého typu vzdělání, efektivita vynaložených nákladů na vzdělání apod. Ze studie vyplývá následující:

  • V ČR máme vyučených dost (podíl vyučených v dospělé populaci ČR patří k nejvyšším v Evropě; přes růst podílu některých odvětví průmyslu na HDP klesá počet zaměstnanců v těchto oblastech)
  • Vyšší podíl učňů nemůže prospět ekonomice (vysoký podíl učňů je otázkou potřeb ekonomiky 20. století, nikoliv globalizované ekonomiky 21. století) 
  • Stoupají požadavky na kvalifikaci pracovníků (řada pozic určených dříve pro vyučené dnes požaduje min. vzdělání s maturitou)
  • Více vyučených nezajistí více poptávaných pracovníků (jen zlomek vyučených pracuje v oboru vyučení, dle průzkumu NÚOV méně než polovina)
  • Hnát žáky do učilišť znamená omezování jejich společenského uplatnění (učni mají problémy s uplatněním, chybí jim přenositelné kompetence odpovídající nutnosti měnit zaměstnání v průběhu produktivního věku, často končí na sociálních dávkách)
  •  Investice společnosti do drahého vzdělávání učňů se nezúročí (více než polovina učňů nepracuje v oboru, který vystudovala, mnozí pokračují v maturitním studiu, které se tím výrazně prodraží)

??? Proč tedy někdo volá po větším počtu učňů ...?

Potřebu „více učňů“ vyvolávají tyto faktory:
  • Zájmy učilišť bojujících o přežití
  • Zájmy průmyslové lobby, která se snaží pojistit si levnou pracovní sílu bez vlastních finančních nákladů a sociální odpovědnosti
  • Mýtus neuspokojené poptávky občanů po kvalitních řemeslnících

 Detailnější souhrn studie
 Prezentace z tiskové koference
 Kompletní studie ke stažení

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
25. června 2011 v 19:36  

Mýtus neuspokojené poptávky občanů po kvalitních řemeslnících

To jako
že občané nepoptávají kvalitní řemeslníky
nebo
že kvalitních řemeslníků je dostatek?

Nevěřil bych, že někdy budu spolutvůrcem mýtu. Kvalitní řemeslníky poptávám, mnohdy marně.
Za kvalitního řemeslníka považuji takového, nad kterým nemusím jako sám nevzdělaný v oboru držet soustavný dozor, aby nesprasil většinu toho, na co sáhne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.