Tereza Humpolcová: MS Kodu ve výuce

čtvrtek 16. června 2011 ·

Microsoft navrhl nové specializované programovací prostředí MS Kodu, jež slouží pro tvorbu a hraní si vlastních nových her. Je natolik jednoduché a snadné na ovládání, že s ním mohou pracovat i děti. Může být též využito ve výuce např. k rozvoji logického myšlení u žáků, jejich tvořivosti či k zvýšení jejich sebevědomí.

Co vlastně MS Kodu je a jaké vyžaduje technické zázemí je přehledně popsáno v článku Jakuba Čižka ‘‘Napište si hru za 10 minut, i když neumíte programovat“ na portálu Živě.cz. Proto bych se chtěla věnovat spíše stránce didaktické.

Pěkným příkladem aplikace Kodu Cup ve výuce je činnost anglických učitelů Tima Meeka a Russella Payna, kteří toto prostředí využívají k rozvoji počítačové a dalších gramotností. Jejich sdružení Kodudes je aktivní na školách v Nottinghamshiru a Wiltshiru. Jejich výukové projekty integrují informace ze sdělovacích prostředků, dětskou literaturu a literární práce se softwarem Kodu Cup. Zakladatelé Kodudesu si vytkli za cíl stimulovat čtení a psaní, a prostřednictvím těchto dovedností zapojit žáky do využívání sdělovacích prostředků, knih, filmů a textových příběhů. Sdružení se mimo to zabývá podporou tvůrčího psaní, tvorbou 3D příběhů, herním designem a programováním.

Prostředí Kodu Cup je založeno na dvou hlavních komponentách – na nástroji pro definování pozemků (tvarování půdy, změna barvy pozemků) a na nástroji pro přidávání objektů. Žáci mohou programovat chování objektů, a tím i hře dávat smysl. Aby žáci mohli programovat hru, musí nejprve pochopit ovládání prostředí Kodu Cupu a ujasnit si představu o svém výtvoru. Po dokončení své hry ji zkouší hrát se spolužáky. Při hraní většinou zjistí určité nedostatky, nad nimiž pak diskutují a snaží se je eliminovat. Poté, co mají hotovou finální verzi hry, napíší k ní žáci návod (tvůrčí psaní).

V těchto projektech se žáci nenásilně učí řadě tvůrčích činností - programování a hernímu designu, diskuzi a budování vlastních názorů a psaní manuálu. Žáci tak vlastně procházejí podobným procesem jako profesionální programátoři. Důležité je, že tato činnost je žáky brána jako hra, a tudíž je baví a současně je pro ně velmi přínosná.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

1 komentářů:

Kodu Game Lab řekl(a)...
17. června 2011 v 18:58  

Rad bych kratce zareagoval, program se jmenuje Kodu Game Lab. Zdarma ke stazeni a dalsi informace najdete zde: http://fuse.microsoft.com/project/kodu.aspx

Kodu Cap prlozeno do cestiny, je Kodu Pohar. Tedy nazev souteze v programovani v Kodu o 5000$.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.