Studenti připomenou v ulicích Prahy oběti i odpůrce komunismu

pátek 24. června 2011 ·

Společnost Člověk v tísni pořádá 27. června 2011 Den Příběhů bezpráví, kterým chce připomenout oběti i odpůrce komunistického režimu. Během dne zhlédnou středoškolští studenti v Národním divadle záznam představení o procesu s Miladou Horákovou a budou rozdávat symbolické stužky v ulicích Prahy. Akce vyvrcholí „60 vteřinami ticha“ ve 12 hodin u Památníku obětem komunismu na pražském Újezdě.

Pro realizaci Dne Příběhů bezpráví byl vybrán 27. červen, který je v kalendáři zapsán jako Den památky obětí komunistického režimu a připomíná datum, kdy byla popravena Milada Horáková. „Chceme připomenout, že komunismus měl také aktivní odpůrce, které spojovalo odhodlání konat v zájmu demokracie a svobody. Tito lidé nechtěli nečinně přihlížet perzekuci, nasazovali životy pro druhé a představují důležitou tradici vzdoru,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Nedostatečná  výuka moderních československých dějin

Projekt Příběhy bezpráví, v jehož rámci akce probíhá, reaguje na stále nedostatečnou výuku o moderních československých dějinách na mnoha českých školách. Pedagogové se ve svých hodinách k poválečnému období mnohdy nedostanou, problematické bývá i uchopení tématu. Příběhy bezpráví proto školám poskytují dokumentární a hrané filmy i další doprovodné metodické materiály, které v současné době využívá více než 1 900 základních a středních škol v České republice.

Právě mladí lidé jsou také hlavními protagonisty Dne Příběhů bezpráví a v dopoledních hodinách budou na frekventovaných místech Prahy oblečeni do vězeňských mundúrů rozdávat symbolické stužky. „Když se s někým bavím o zločinech minulého režimu, často se setkám s rozčileným názorem, že o tom přeci nemohu nic vědět, když jsem to nezažila. Ano, naštěstí jsem to nezažila - z velké části právě díky lidem, jako byla Milada Horáková a mnohým dalším, kteří se režimem nenechali zlomit. Tato akce je pro mě způsobem, jak jim vyjádřit svůj velký dík,“ říká jedna z dobrovolnic rozdávající stužky, studentka Veronika Kejřová. Stužky budou také k dispozici ve vybraných prodejnách sítě RELAY či recepci společnosti Člověk v tísni, Šafaříkova 24, Praha 2.

„60 vteřin ticha“ na Újezdě

Ve 12 hodin se žáci, studenti, učitelé i zájemci z řad široké veřejnosti shromáždí u Památníku obětem komunismu na pražském Újezdě, aby společně uctili památku obětí komunismu „60 vteřinami ticha“. Organizátoři očekávají na místě minimálně 600 účastníků. Myšlenka Dne Příběhů bezpráví vyvolala značný ohlas také na sociální síti Facebook, kde se k „60 vteřinám ticha“ zatím připojilo více než 3 500 účastníků.
Projekce v Národním divadle

Ve stejný den bude pro 450 středoškoláků a jejich učitele připravena v historické budově Národního divadla projekce filmu o životě Milady Horákové – záznam opery Zítra se bude... „Viděla jsem toto zpracování od Jana Hřebejka v kině a jsem ráda, že jej moji žáci budou mít možnost zhlédnout v historické budově Národního divadla. Věřím, že pohled na pionýrky s černými šátky a krvavými zástěrami zapůsobí na mé žáky nezapomenutelně,“ říká učitelka ze ZŠ Curieových na Praze 1 Mgr. Ilona Horáčková. Vybrané skupiny žáků s učiteli navštíví také Národní památník na Vítkově.

Komiks o Miladě  Horákové

První ročník Dne Příběhů  bezpráví doplní vydání komiksu o Miladě Horákové formou samostatné přílohy v Lidových novinách. Tento kreslený příběh byl poprvé publikován před 60 lety v USA.

Den Příběhů bezpráví je realizován za laskavé podpory společností: RELAY, Národní divadlo, Aerofilms, In Film Praha, Národní muzeum a Státní opera.

Více informací o akci i projektu Příběhy bezpráví naleznete na níže uvedených odkazech: www.pribehybezpravi.cz | www.pribehybezpravi.cz/den | www.facebook.com/pribehybezpravi.

O programu Jeden svět na školách  

Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné  metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Mnohaleté zkušenosti programu ukazují, že právě audiovizuální materiály mají mimořádný potenciál k oslovení žáků základních a středních škol. Výukové sady programu využívají pedagogové na více než 2 800 základních a středních školách v ČR. Program se již několik let realizuje i v zahraničí (na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rumunsku, Švédsku, Rakousku, Gruzii, Kosovu, Libanonu aj.). Více informací o programu naleznete zde: http://www.jedensvetnaskolach.cz.

O projektu Příběhy bezpráví   

Projekt Příběhy bezpráví zahrnuje řadu aktivit vztahujících se k tematice moderních československých dějin. Projekt školám nabízí dokumentární a hrané filmy i další doprovodné metodické materiály k výuce dějepisu. Od roku 2005 se pak v průběhu listopadu každoročně na stovkách škol v celé republice konají filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky a filmaři. V rámci projektu se dále konají studentské literární soutěže, semináře pro pedagogy, výstavy pro veřejnost a jsou vydávány publikace o období komunistického Československa.  Více informací naleznete zde: www.pribehybezpravi.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.