Přečtěte si: Dneska končí maturity. Jak zlepšit ty příští.

úterý 7. června 2011 ·

Popravdě řečeno jsem až takovou taškařici nečekal. Test, kde osm otázek z dvaatřiceti nemá jednoznačnou odpověď, takže je to spíš sázkový tiket, testy, které mají zůstat tajné, i když si je přečetlo sto tisíc lidí, a petice několika tisíc maturantů, kteří si stěžují ne na to, že maturita byla moc těžká, ale že byla pod jejich úroveň a maturitního vysvědčení si nemohou vážit. Kromě téhle nevyžádané zábavy ale stojí za úvahu, co dělat, aby to příště bylo levnější, snesitelnější a hlavně užitečnější.

Z článku Tomáše Feřteka na jeho blogu na blog.respekt.cz vybíráme:

Je absurdní předpokládat, že lze utajit něco, co dostane do ruky více než sto tisíc lidí.Navíc není pravda, že za únikem maturitních testů stojí neuvážliví studenti, kteří si je nafotografovali na mobilní telefon. Většina uniklých testů jsou oskenovaná zadání a na internet je umístili pravděpodobně pedagogové, kteří jsou proti utajování. To není spekulace, během minulého týdne se jich na mě obrátilo několik s nabídkou testů. Ministr Dobeš jen maskuje fakt, že část pedagogů zásadně nesouhlasí s jeho postupem.

11 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
7. června 2011 v 17:44  

Pane Ferteku, vy vite, ze vase nazory moc nemusim. Jsem vsak rada, ze pripoustite, ze ucitele - zrejme ve snaze o (organizovanou) revoltu - sami skenovali zadani z testovych sesitu. Bez ohledu na sankce, bez ohledu na zakon, vyhlasku nebo metodicky pokyn. Ale statni maturitni zkouska neni neco, z ceho si mohou delat prdel. Zkuste si to s danovym priznanim a budu se smat ja. Ty ucitele, kteri se tak zachovali mel dat Zeleny oznamit na statni zastupitelstvi a ne je hajit. Tim Zeleny skodi maturitam stejne, jako vy se svym eduinem. Soucasne generaci ucitelu chybi odpovednost, pokora, poslusnost a nastesti take dustojnost. Par snah o zalozeni komory konci na odborarsko politickych rozporech a ani tucet dalsich asociaci je nesjednoti. Oni netusi, co chteji. Jako strana pana ministra. Vzhledem k tomu, ze nemate ani zbla predstavu ( spolu s panem m istrem), co znamena pripravit zkousky pro vsechny kategorie zaku, nelze se na vas zlobit. Zkuste nekdy zapochybovat o tom, ze se mozna mylite a ze veci mohou byt uplne jinak. Kazdopadne nejslabsim clankem ceskeho skolstvi jsou lide, kterym dnes (nepravem) rikame pani ucitelko, pane uciteli. Jsou to z 90% lide, kteri tu praci vykonavaji z rady duvodu, ale zvyseni vzdelanosti mladeze mezi nimi chybi vzdy.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2011 v 21:51  

Jsou to z 90% lide, kteri tu praci vykonavaji z rady duvodu, ale zvyseni vzdelanosti mladeze mezi nimi chybi vzdy.

Zkuste ty důvody přiblížit a sdělit, proč tomu tak je a jak nahradit ty neschopné tupce ve škole lidmi kvalitními.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2011 v 21:54  

Nicméně nová maturita má opravdu větší úroveň a vyšší prestiž: na starém maturitním vysvědčení bylo jedno razítko a jeden podpis ředitele. Nyní tam budou 2 razítka a 2 podpisy. Je vidět, že maturita získává prestiž nejen skutečnou, ale i formální.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. června 2011 v 23:48  

jak nahradit ty neschopné tupce ve škole lidmi kvalitními

Chcete-li změnit učitele, změňte ředitele.
Chcete-li změnit ředitele, změňte zastupitele.
Chcete-li změnit zastupitele, změňte voliče.
Chcete-li změnit voliče, změňte psychiatra.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2011 v 9:29  

Pane Blaho, nemáte vy potíže se svým ředitelem?

Anonymní řekl(a)...
8. června 2011 v 10:45  

Carcy - učitelbijec. Této osobě museli ve škole ubližovat učitelé každý den, jinak si to nedokáži představit.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2011 v 10:47  

"Chcete-li změnit voliče, změňte psychiatra."
Chceteli změnit psychiatra, hoďte si mašli.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. června 2011 v 11:38  

nemáte vy potíže se svým ředitelem?

Z čeho tak, prosím, usuzujete?
Moje paní ředitelka je už pár let v důchodu.

Kalashnikoff řekl(a)...
8. června 2011 v 16:24  

Ze závěru celého článku mám pocit, že bEDUINi jsou navázáni na ČSSD, protože stejnou ideu "připouštěcích" maturitních textů cirka před rokem začal vytahovat na světlo boží stínový ministr školství této strany a všeználek Jiří Havel.
Navrhuji drobnou úpravu dané myšlenky: doba je zlá, co si budeme povídat, krize opět buší na vrata a eurozóna ji možná nepřežije. Můžeme jít proto EU příkladem, jak ušetřit: připouštěcí maturitní testy se budou psát v pololetí deváté třídy. Kdo je úspěšně zvládne, podstoupí na konci téhož ročníku maturitu (koneckonců současní deváťáci prý hravě testy nové maturity zvládali). Můžeme tedy zrušit střední školy, čímž se velmi uleví již tak napjatým rozpočtům krajů. MŠMT má beztak v plánu nový VŠ zákon, kde by dokonce ani nebyla podmínkou zahájení studia na VŠ úspěšně složená maturita, takže můj návrh je plně koncepční a nediskriminuje ani ty chudáky, kteří by připuštěni nebyli.
Doufám, že budu za tento návrh ministerstvem odměněn alespoň 10 l Konkoru, začíná mi totiž z těch školských sraček, v nichž se denně brodím, reznout závěr.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2011 v 17:25  

Odkud že vítr fouká..?

V dnešním tisku proběhla informace, že iniciátorem petice studentů a učitelů proti státním maturitě je gymnaziální učitel Stanislav Zajíček. -- Tohle jméno si pamatuju. Je to tentýž machr, který inicioval petici z Brna proti osnovám/standardům v dubnu, kdy potom vláda zastavila novelu o osnovách.

Jasné je, že za vším stojí někteří pedagogové, kterým nebylo proti mysli použít jakékoli prostředky k sabotáži SM. Škoda, že Zelený nedal aspoň úniky testů (předčasné!!) k soudu.

Anonymní řekl(a)...
9. června 2011 v 8:31  

škoda, že Zelený bude pro neschopnost odvolán

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.