Miroslav Vlček: Kodu Game Lab: nový programovací jazyk pro školy

pondělí 20. června 2011 ·

Kodu Game Lab je nový vizuální programovací jazyk od  Microsoft Research Lab, vyrobený speciálně pro tvorbu her. I když vytvoření hry zní jako docela složitá činnost, Microsoft z toho učinil opravdu jednoduchý úkol díky programu Kodu. Kodu je navržen tak, aby byl ovládáním přístupný pro děti, a tím je vhodný i pro každého, kdo chce mít radost z vlastní naprogramované hry.

Programujte hry pomocí svého Xbox ovladače a nebo nově i zdarma na PC. Kodu je trochu složitější popsat - je to jedna z těch věcí, které je mnohem snazší ukázat. Autoři Kodu se inspirovali programem Scratch. Například český autor Bohumír Soukup, který vytvořil program jménem Baltik. Baltík se používá na 2500 českých a slovenských školách. V Americe se pořádají soutěže v programování v Kodu určené pro žáky a studenty od 9ti do 17ti let s názvem Microsoft Kodu Cup. V USA se pro tento druh "výuky" vžil termín "Edutainment". My v české kotlině již po staletí používáme známé "Škola hrou". O oblíbenosti Kodu svedčí i přeložení do několika jazyků mezi které patří i čeština, němčina, polština a další evropské jazyky. Na stránkách youtube.com nebo českém stream.cz je možné zhlédnout videa z her a různé návody. Pro Čechy by měla být brzy dokončena brožura s podrobným návodem jak s Kodu pracovat v podobě Screenshot – Guide.



Něco málo o samotné tvorbě her. Vše se odehrává na vzdálené planetě, kde si s pomocí několika nástrojů vytvoříte terén. Ten lze vytvořit ze 120 různě barevných materialů. Terén lze nejen rozšiřovat, ale také i vytvářet nerovnosti, pahorky nebo neprostupné zdi. Děj hry se může odehrávat jak na souši, tak i v podvodním světě.

Herní engine je prakticky neomezený. Můžete tedy vyzkoušet téměř libovolný herní žánr a scénář. Můžete napsat akční střílečku, simulátor, zcela nenásilnou hru ve stylu arkády nebo zkrátka to, o co má uživatel zájem. Do hry dále můžete vložit hlavního robota Kodu nebo několik dalších robůtků. Poté naprogramujete činnost robůtků podle vaší představy a vámi zvoleného herního žánru.



Kodu je systém vytvořený společností Microsoft Research bez použití tradičního programovacího jazyka. Kodu byl navržen tak, aby to byl jemný úvod do programování, který by se líbil dětem i dospělým. Veškerá programovací logika je velmi jednoduchá, je totiž založena na jednoduchých podmínkách WHEN–DO (tedy to samé co IF–THEN z většiny klasických programovacích jazyků). Tyto podmínky si vybírate z několika nabídnutých možností  v obrázcích s popiskem činností a možnosti využití. Škála těchto podmínek je dostatečná pro vytvoření hezké a zábavné hry. Celé programování se provádí vizuálně, takže vidíte přesně to co vzniká. Můžete si kdykoliv hru vyzkoušet a vidět výsledek.



V Kodu Game Lab můžete sbírat různé předměty, jako jsou hvězdičky, mince, jablka, atd., které lze pak například použít k bodové odměně, doplnění ztracené energie, zvýšení či naopak snížení rychlosti pohybu robůtků atd. Bodové ohodnocení každého hráče je možno barevně rozlišit, dále pak během hry samozřejmě dochází ke snížení či zvýšení hráčova skore což vede k vítěství nebo prohře.

Můžete vybudovat opravdu rozsáhlý svět. Ovšem s ohledem na váš hardware. Naštěstí má  Kodu vestavěný indikátor, abyste věděli, kdy jste za kapacitou herního enginu. Indikátor na pravé straně obrazovky jasně uvádí, zda vaše hra není příliš velká pro vaše PC. Pokud ano, je to jednoduchá záležitost, snižováním velikosti herního prostoru nebo odstraněním vedlejších postav se vše urovná.

Kodu Game Lab má celou řadu různých nastavení, které vzhledem na rozsáhlost článku nebudu popisovat. Mezi základní možnosti patří uložení vašich her do souboru, který je možné dále sdílet. Microsoft pro tuto možnost vytvořil stránku s názvem Planet Kodu. Zde můžete nahrávat  i stahovat hry od dalších autorů. Kodu je tak jednoduché, že ho mnoho dětí na celém světě používá k vytváření her pro sebe a pro sdílení s přáteli. Jen proto, že je něco jednoduché a přívětivé neznamená, že to je dětinské.  Dospělí, tato hra je "startér" pro všechny lidi, kteří nikdy předtím neprogramovali a vždy si chtěli naprogramovat svou hru. Kodu Game Lab je prakticky pro každého.



Domovska stranka Kodu : http://fuse.microsoft.com/project/kodu.aspx
Web planet Kodu: http://planetkodu.com/
Neoficialni preklad do cestiny: http://kodu.kukweb.cz/forum/viewtopic.php?f=2&t=5
Navod na instalaci cestiny: http://www.stream.cz/uservideo/587301-kodu-game-lab-6-instalace-cestiny

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.