Jan Wagner: EU peníze středním školám aneb jaký mám první dojem z druhé vlny šablon?

pátek 10. června 2011 ·

Nová průběžná výzva operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v oblasti podpory 1.5 by podle všeho měla být zveřejněna již 17. června, přístup k Benefitu 7 ale bude pro střední školy až od 2. srpna a zahájení příjmu finalizovaných žádostí bude stanoven zřejmě až na září.

Dnešní pilotní seminář pro žadatele z řad středních škol přinesl první oficiální informace o připravované výzvě, jistotu ale bude mít až v okamžiku vydáví vlastní výzvy a příručky pro žadatele. Pracovníci odboru CERA MŠMT se zřejmě poučili z dosavadního průběhu projektu EU peníze školám a snaží se odstranit některé chyby a nejasnosti, na druhou stranu si ale přisvojují podle mého názoru nepřípustné pravomoci například v požadavcích na vytvářené výukové materiály. Jakoby úředníkům vadily přílišné pravomoci ředitelů.

Princip výzvy odpovídá EU peníze školám: střední školy si mohou vybírat předpřipravené a pomocí jednotkových cen oceněné šablony klíčových aktivit až do výše limitu, který je výrazně nižší než u základních škol, pouhých 300 000 Kč + počet žáků vynásobený 2432 Kč. Do počtu žáků se započítávají všichni žáci víceletých gymnázií a také žáci dálkového studia.

Zásadním nedostatkem je absence šablon pro DVPP, které u většiny z osmi oblastí šablon chybí. Tyto šablony byly v projetu EU peníze školám oceněný v řádu tisíc Kč a školy se tak jejich výběrem snadno dostaly až finančního limitu. Z celkem 67 tisíc ZŠ vybraných šablon bylo vybráno šablony DVPP 27 000, tedy každá ZŠ si jich vybrala v průměru téměř 9. Středním školám zůstala možnost "laciných" DVPP šablon jen v případě metodiky výuky cizích jazyků, k rozvoji finanční gramotnosti a v mentoringu.

Jako informatika mne samozřejmě těší důraz kladený na inovaci, zejména prostřednictvím informačních a komunikačních technologií. Přínos vidím i v implementaci Profilu Škola21 do některých šablon.

Jako pedagoga mne ale zarazila snaha CERA MŠMT diktovat co nejvíce podmínek pro tvorbu výukových materiálů, které jsou jako v EU peníze školám výstupem "inovačních" šablon. Představa, že úředník bude kontrolovat kvalitu práce pedagoga je absurdní. Ale nepředbíhejme, dokud nedostaneme přesné znění příručky výzvy.



6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. června 2011 v 11:35  

"Představa, že úředník bude kontrolovat kvalitu práce pedagoga je absurdní."

Ano absurdní to je. Ale ještě více je absurdní "kvalita" ¨materiálů, které vznikají v šablonách na ZŠ. Řada pravopisných chyb, nejednoznačná zadání, špatná řešení, nedostatek tvůrčího myšlení a nápadů a naprostá absence znalostí o tom, jak má vypadat didaktický test - to vše není výjímkou. Vzniká kopa materiálů pro materiály místo toho, aby bylo centrálně zaměstnáno několik skutečných odborníků, kteří by tyto metodické materiály vytvářeli. Nebo by alespoň někdo na závěr šablon mohl výstupy projít a to, co je opravdu dobré (i toho tam snad alespoň dvacetina bude), by mělo být roztříděno a dáno k dispozici ostatním školám. Jinak to budou z valné části vyhozené peníze. Pokud vím, povinnost zveřejňovat materiály je pouze u šablony ICT, ale MŠMT nezřídilo centrální server k jejich zveřejnění, jak by mělo. Materiály budou opět porůznu roztrckané po www.veskole.cz apod. a webových stránkách škol. Prostě to absolutně nemá systém, jen je potřeba co nejrychleji utratit prachy z EU.

Pedagogický pesimista řekl(a)...
13. června 2011 v 13:22  

A když si k tomu ještě představíte martýrium s monitoringem..hmmmm..opravdu efektivně vynaložené veřejné prostředky!!! :o(

Anonymní řekl(a)...
14. června 2011 v 15:35  

Pokud autor v poznámce k DVPP považuje 3 šablony z 8 za většinu, měl by oprášit matematiku, dávat lepší pozor na semináři, popřípadě si lépe přečíst tabulky, které přiložil ke svému příspěvku. Šablon (i "laciných" za cca 50 000 Kč) pro DVPP je celkem 7 a jsou pro cizí jazyky (3x), stáže v podnicích, finanční gramotnost, sociální klima ve školách a mentoring. Ale něco se přece pořád musí kritizovat, to už je taková česká nátura.

Janek Wagner řekl(a)...
14. června 2011 v 16:18  

DVPP je pouze ve 3 skupinách šablon z osmi. Pro ZŠ bylo DVPP tuším v 6 ze sedmi.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2011 v 16:59  

Dobrý den.
1)Prosím o zdůvodnění, proč by na CD pro MŠMT, které povinně vyrobíme a odešleme MŠMT, nemohl být program ve formátu .wmv (uvádá se mpeg1,2 a avi). Jde o grafickou práci a tvorbu videa v downloadu Windows Live Movie Maker, formát je běžný pro naprostou většinu serverů, viz. youtube, facebook, strem a další možnosti úložišť videí.
2) Prosím o zdůvodnění,proč není mezi schválenými formáty i formát .pgn . Pokud by se učitel matematiky rozhodl vložit do hodiny intearktivní šachovou výuku v rámci rozumové a kombinační výchovy, proč nemůže čerpat i z tohoto, šachistům a serverům, bežného formátu?
3) Prosím o zdůvodnění, proč nebyl zařazen mezi povolené formáty také formát programu Authorware, který pedagog může vlastnit jako trial nebo může mít program zakoupen, případně jeho starší verze. Zcela jistě jde o špičkový interaktivní program.
Tolik k EU penězům pro střední školy, který se mi jinak nesmírně líbí a určitě jej všemi silami podpořím. S pozdravem GeorgeRici
www.youtube.com/GeorgeRici

Anonymní řekl(a)...
21. října 2011 v 6:40  

Dobrý den,
Vypadá to, že budeme násilím (příkazem ředitele školy, povinně) donuceni pracovat na šablonách III/2. Je tu někdo, kdo už tohle dělal, aby tu napsal, co to obnáší? Kolik hodin práce to je a kolik je tedy v konečné fázi hodinová mzda? Aby se nestalo, že to vyjde na cca 30 Kč/hod? Opravdu už někdo tu částku co se uvádí – ty desetitisíce – opravdu to už někdo dostal vyplaceno? Nebo to dostane škola a pak možná někdo něco dostane?
Díky za odpovědi

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.