Chládek (ČSSD): Šest otázek pro ministra Dobeše ke skončeným státním maturitám

úterý 14. června 2011 ·

Sociální demokracie je znepokojena tím, jak ministr Dobeš po právě skončených státních maturitách- jak je již jeho dobrým zvykem - bagatelizuje jednotlivé vážné problémy, o kterých hovoří jak odborná veřejnost, tak letošní maturanti.

Z článku na webu ParlamentníListy.cz vybíráme:

1) V čem je slibované zvýšení úrovně maturity, o kterém jste hovořil? 
Úroveň didaktických testů se totiž ukázala jako tragická, písemná část se svou náročností nedá v žádném případě srovnat s dřívějšími písemnými maturitními zkouškami. CERMAT dokonce nabádá učitele, aby při opravě nehodnotili originalitu práce studenta.


2) V čem je zaručena objektivita nové státní maturitní zkoušky? 
Tipovacími didaktickými testy, které v podstatě nic neověřují? Jaký rozdíl je mezi ústní zkouškou současné státní maturity a dřívějším průběhem ústních zkoušek? Snad možná v tom, že školy jsou více zahlcené nutným papírováním.


3) Co má ověřovat didaktický test z českého jazyka? 
Tato otázka je zřejmě nejpikantnější, jelikož tento test má pramálo společného s českým jazykem. Asi ani sám pan ministr Dobeš neví, co bylo jeho účelem.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. června 2011 v 11:34  

Pane Chládek, moc toužíte po křesle ministra školství? A máte pocit, že se ve školství orientujete? Jak sledují Vaše výstupy v parlamentu a jak čtu váš příspěvek, byl byste pro školství pohroma. To tam radši nechte toho Dobeše a zkuste se zajímat o nějaké jiné ministerstvo.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 8:46  

Prosím vás, poradci či asistenti stínového ministra, řekněte šéfovi, že od jara 2008 jsou schválené Katalogy požadavků k maturitní zkoušce, kde najde, co je ověřováno maturitním testem z češtiny. Je to nejen na stránkách nové maturity, mají to i na každé škole, kde se maturuje. Kdyby to přesto nemohl najít - v Katalogu pro na základní úroveň obtížnosti je to na straně 3 dole ("žák prokáže osvojení čtenářských dovedností a základních jazykových znalostí a dovedností"), na stránkách 4-5 je rozepsané, co to znamená. Odkaz na vyšší úroveň není třeba uvádět, ta není pro funkci stínového ministra nutná.
-fkl-

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.