Přečtěte si: Kafka, Orwell ... a dobře připravené maturity

pondělí 2. května 2011 ·

Již jen málo dní dělí studenty posledních ročníků SŠ od ústních a posléze písemných maturit. Tu a tam se objeví v médiích informace, rozhovor, komentář. Připomíná to takový doznívající roj létavic, který už nikoho nebaví, protože jediná zajímavost, kterou může nabídnout, je krátký záblesk a pak veliké nic.

Z článku Taťány Vroblové v Neviditelném psu:

Již marno, marno vše. Moc dobře si pamatuji na předlouhé hodiny, které jsme my, poddaní (tj. učitelé), jimž byly přiděleny role hodnotitelů a zadavatelů, proseděli na nácviku divadla, které brzy započne. V e-learningu jsme po pročítání desítek stran připitomělých textů s pokyny kafkovsko-orwellovskými vyplňovali v časovém limitu testy ze znalostí, které svou absurditou předčily i Proces. V několika fasciklech mám založeny pokyny z prezenčních školení s užitečnými tabulkami přesně stanovujícími, jak opravit to, co jednotně opravit nelze (“požadovaná charakteristika textu je dodržena – 3 body, požadovaná charakteristika textu je většinou dodržena – 2 body, chyby ve slovní zásobě většinou nebrání… chyby ve slovní zásobě ve větší míře brání …“atd.). Dobře si vzpomínám, jak jsem se neshodla s expertním týmem v požadované tabulce na čtyřech požadovaných políčcích z osmi a jak jsem po velikém úsilí zjistila, že expertní tým skládá se z magického počtu sedmi členů, jejich požadovaná praxe činí půl roku ve školství a jeden z nich je rodilý mluvčí. O dalších kompetencích expertního týmu nebylo mi již prozrazeno nic, ale byla jsem vyslýchána, proč se dožaduji jejich jmen. Ta jména jsem nikdy nechtěla.

2 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
2. května 2011 v 21:41  

O dalších kompetencích expertního týmu nebylo mi již prozrazeno nic

Podobné pocity jako paní Vroblová prožívá asi každý učitel, jehož práci posuzuje někdo, jehož kompetenční způsobilost je dána prostým jmenováním do funkce a jehož odborné, pegagogické i lidské kvality jsou povahy spíše diskutabilní až beznadějné.

poste.restante řekl(a)...
2. května 2011 v 22:56  

Nácvik divadla je dokončen a alespoň jedno představení je potřeba odehrát.

Zda a kolik bude repríz, to se uvidí.

Přinejhorším máme pořád v záloze ten praxí prověřený Cimrmanův kus "Vítr z hor".

(Jenom těch platících diváků je mi trochu líto. Ale vstupné se nevrací a s pokladnou už někdo včas vzal roha.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.