Mediafax.cz: U ústní části státních maturit zatím neuspělo 21 procent studentů

pondělí 16. května 2011 ·

Ústní část státní maturity má za sebou již deset procent studentů. Z 9800 zúčastněných jich nebylo ke zkoušce 15 procent připuštěno, dalších sedm procent studentů ústní maturitu nezvládlo, informoval v pondělí ministr školství Josef Dobeš.

Z agenturní zprávy Filipa Nachtmanna z Mediafax.cz vybíráme:

V návaznosti na podněty učitelů i odborníků pak ministerstvo připravuje změny na příští rok.


"Otočíme obě části. Budeme začínat písemkami, které proběhnou někdy koncem dubna, aby vysoké školy z těchto písemných částí měly výsledky první týden v květnu. A tyto výsledky by mohly být předpokladem pro studium na vysokých školách," přiblížil Dobeš s tím, že v květnu by probíhaly ústní zkoušky.


To, že vysoké školy prozatím nepřihlížejí na výsledky státních maturit, vnímá Dobeš jako nelogiku systému. Z jednání s vysokými školami však podle něj vyplývá, že pokud se části státní maturity přehodí, půjde jednoznačně o první pozitivní krok.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. května 2011 v 18:52  

Jak typické pro české mediální kašpary. Nadpis článku a text článku se navzájem vylučují.

krtek řekl(a)...
16. května 2011 v 20:40  

Autor článku, pravděpodobně absolvent mé školy, by se měl stydět. Článek předám jeho učitelce češtiny.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2011 v 10:01  

Skoro bych si tipnul, že je autor ukázkou vysoce pokrokového uspořádání školství, při kterém se může člověk, vydávající se za vysokoškolsky a vůbec všeobecně vzdělaného, setkat s matematikou naposledy na základní škole.
Výrok sice pravděpodobně převzal od (velmi mírně řečeno) krajně zpozdilého ministra školství a jeho podobně kvalitního ansámblu pro styk s médii, ale to ho vůbec neomlouvá.

Simona CARCY řekl(a)...
17. května 2011 v 15:09  

Dobešův zlepšovák vychází ze zkušeností sovětských vojáků. V úterý si vyměňuje prádlo první rota ze třetí a ve čtvrtek druhá se čtvrtou. Tím je docíleno častější výměny prádla....

Anonymní řekl(a)...
17. května 2011 v 15:49  

7 % z těch 85%, kteří šli k maturitám, je 6% všech žáků maturitních ročníků. Víme tedy, že minimálně 21% žáků maturitních ročníků neuvidí dne 20. 6. svá maturitní vysvědčení.
Nadpis článku je tedy hodně zavádějícím nesmyslem.
Ale ta pravá sranda to ještě není - to teprve přijde.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
18. května 2011 v 1:37  

Mohli by prosím přítomní pracovníci středních škol sdělit, zda po nich takové statistické údaje CERMAT žádá? Jako už se to stalo v jiných případech, jediné co víme totiž je, že to Zelený tvrdí. Kde ta čísla ale bere, nevíme. NApř. když žádal o pezníce, bylo maturantů 118 tisíc, ale teď už jich je jen 98 tisíc. Nebo 12000 chyb v generálce, někdo to ověřil, nemůže jich být 50 000?

TAkže znovu, ptám se, může to vůbec CERMAT vědět?

krtek řekl(a)...
18. května 2011 v 5:47  

Nevím, školy nemám, jsem jen prostý pasáček krav, ale (118 000 - 98 000)/118 000 dělá přibližně 17 % a to souhlasí. Takže co Vám pane Šteffle nepřijde? Počet přihlášených a skutečně zkoušených se musí lišit o ty, co nedokončili zdárně 4. ročník.

Luděk Blaha řekl(a)...
18. května 2011 v 7:58  

Mohli by prosím přítomní pracovníci středních škol sdělit, zda po nich takové statistické údaje CERMAT žádá?

Po mně, pane Šteffle, Cermat už dobrých dvacet pět let nic nechtěl. Trochu mne to, pravda, znervózňuje, ale mohu konstatovat, že náš vztah je v tomto ohledu naprosto vyvážený.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
20. května 2011 v 21:44  

To Krtek:

Cituji z článku: "Ze 100 tisíc maturantů jich prozatím prošlo ústní částí státní maturitní zkoušky zhruba 9 800, tedy necelých 10 procent.

"15 procent z nich bylo nepřipuštěno a sedm procent z připuštěných u ústní zkoušky neuspělo. Celkem jde tedy zhruba o 21 procent neúspěšných," přiblížil ministr."

Čili teď je 100 tisíc maturantů celkem - včetně těch, co nejsou připuštění. V srpni do vlády dával Dobeš (čili Zelený) číslo 106 tisíc. A 118 tisíc šlo od Zelného někdy loni do Poslanecké sněmovny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.