Bořivoj Brdička: Svět vzdělávacích technologií na začátku roku 2011

pondělí 9. května 2011 ·


Událostí, které by stály tento týden za zmínku, je tolik, že jsem se tentokrát rozhodl vám předložit jakýsi shrnující přehled. Můj výběr bude nutně subjektivní, ale snad někoho zaujme.

Nejvýznamnější událostí od počátku roku bylo publikování Horizon Reportu 2011. Shrnuje názory expertů na to, které technologie v budoucnosti nejvíce ovlivní školství. Informovali jsme o něm během několika málo dní po zveřejnění hned v únoru. Podívejme se dnes v rychlosti na jinou zprávu, která má též pravidelný roční cyklus. Jedná se o výsledky výzkumu Speak Up neziskové americké organizace Project Tommorow, který zkoumá přímo názory aktérů výukových činností technologie využívající – žáků, učitelů a administrátorů (řídících pracovníků školství). I o něm opakovaně informujeme (naposledy Výsledky výzkumu Speak Up 2009).

První část letošní zprávy týkající se žáků byla pod názvem The New 3 E’s of Education: Enabled, Engaged and Empowered zveřejněna na začátku dubna. Obsahuje spousty čísel, a tak uvedu jen ty nejdůležitější závěry. Výukové využití technologií se stává plně doménou mobilních zařízení. 67% současných amerických rodičů je ochotno vybavit své děti mobilním zařízením využitelným ve výuce, pokud to bude třeba. Aby nedošlo k mýlce, raději připomenu, že pod označením „výukové využitelné mobilní zařízení“ se zde míní takový přístroj, který je připojen do internetu, lze na něm spouštět různé interaktivní programy, je možné na něm číst el. učebnice a je schopen pracovat s multimédii (smart phone, iPad apod.). Již nyní se vybavenost žáků v amerických školách, pokud jde o chytré telefony s internetem, pohybuje kolem 30%, u tabletů, jako iPad, kolem 10% a plnohodnotný přenosný počítač má k dispozici více jak polovina z nich.

Referát o nejnovějších výsledcích výzkumu Speak Up jsem měl příležitost vyslechnout osobně v podání ředitelky Project Tommorow Julie Evans 24. dubna na virtuální konferenci FETC (Florida Educational Technology Conference), jíž se pohodlně z domova a zadarmo opakovaně účastním (viz Zapomeňte! vzkazuje Dede). Jeho základní myšlenkou rozvíjející 3 E v názvu bylo to, jaký vliv začínají mít mobilní technologie na výukový proces. Ona E jsou: 1. Enabling – dovolují prostřednictvím zdokonaleného přístupu k neomezeným výukovým zdrojům a k expertům maximálně využít potenciál každého žáka tak, že se proces učení rozšiřuje nad rámec školy. 2. Engaging – vyvolávají hodnotné a přesvědčivé výukové aktivity, jež vedou k hlubšímu pochopení látky a budování dovedností potřebných pro život v současném světě. 3. Empowering – posilují vlastní zodpovědnost žáků za splnění jejich životních cílů, což se neobejde bez celoživotního sebe-vzdělávání.

Zpráva Speak Up zavádí pro rostoucí počet žáků, kteří se s podporou technologií dostávají na cestu samostatného nikdy nekončícího poznávání, nové označení - „Free Agent Learners“ (pokud byste měli nápad, jak ho výstižně přeložit, dejte mi vědět). Na dokreslení představy, jak by škola fungující v podmínkách vybavenosti žáků mobilními technologiemi 1:1 mohla vypadat, připojím citát nejmenovaného ředitele školy z Michiganu, který jako ukázku používá Julie Evans ve svých prezentacích.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.