Stanovisko MŠMT ke kritice stavu čerpání v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK)

pátek 1. dubna 2011 ·

Ministerstvo školství touto cestou reaguje na informace, které se objevily v českých médiích na téma pomalého čerpání prostředků z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Je skutečností, že Evropská komise zaslala vedení sekce řízení Operačních programů EU dopis – v rámci pravidelné komunikace s ministerstvem – v němž žádá vysvětlení situace a návrh možných řešení. MŠMT aktuálně připravuje dlouhodobý Akční plán, který na tento fakt reaguje s cílem dodržet nastavený harmonogram čerpání unijních prostředků. Zároveň se také proměňuje a posiluje organizační struktura ve vedení subjektů, jež mají na ministerstvu problematiku unijních fondů na starost.

V září 2010 bylo čerpání OP VK prakticky na nulových hodnotách a především díky intenzívní práci nového vedení sekce řízení Operačních programů EU toto číslo vzrostlo za posledních sedm měsíců na hodnotu 4,3% a poroste i nadále. Do konce tohoto roku je předpoklad okolo 10%. Stejně tak se neustále vylepšují všechny podpůrné mechanismy, které garantují dodržení schváleného harmonogramu vyčerpání programu. Ať už jde o schválený harmonogram výzev, nastavení systému hodnocení a administrace podaných projektových žádostí.

Na základě dosavadního čerpání jsou připravena další opatření vedoucí k zajištění jeho vyšší efektivity, jakými jsou například zkrácení lhůt pro hodnocení projektů, možnost rychlejšího navýšení celkových prostředků z důvodu velkého počtu kvalitních projektů v jednotlivých výzvách, outsourcing některých procesů týkajících se následné kontroly nebo administrativní pomoci při odstraňování zjištěných nedostatků v projektech atp. S tím také souvisí schválené navyšování personální kapacity, která byla na sekci dlouhodobě poddimenzovaná.

Jakub Hodinář nově povede týmu řízení operačních programů EU:

S platností od 1. dubna 2011 byl jmenován prvním náměstkem ministra školství Jakub Hodinář, který bude problematiku evropských fondů dále řešit. Hodinářovo angažmá je dalším krokem v procesu ještě většího zefektivnění komunikace mezi sekcí řízení Operačních programů EU a dalšími částmi úřadu, neboť disponuje mnohaletými expertními zkušenostmi ve veřejné správě s přímou vazbou na evropské záležitosti. „Pod mým vedením dochází ke sjednocení dosavadní sekce řízení Operačních programů EU a sekce mezinárodních vztahů a evropských záležitostí do jedné skupiny, aby bylo v co největší míře využito společných témat a styčných bodů. Jsem přesvědčen, že toto napomůže nejen k celkovému zlepšení komunikace všech zainteresovaných subjektů ministerstva, ale v konečném důsledku to výrazně přispěje také ke zvýšení čerpání v obou programech, které MŠMT administruje,“ shrnul k situaci s čerpáním eurofondů a své misi na ministerstvu Jakub Hodinář.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2011 v 20:48  

Nám byl projekt bezdůvodně pokrácen o 30% finančních prostředků a zároveň nám byly navýšeny monitorovací indikátory na dvojnásobek! Proč nám MŠMT nepřidělilo celou částku, o kterou jsme žádali v rámci projektu OP VK? Aby ji mohlo vrátit zpět do EU?

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2011 v 20:50  

A to blbnutí s porušením rozpočtové kázně při každém omylu!
To je teprve nářez!

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2011 v 22:00  

MŠMT dává příjemcům dotace šibeniční lhůty, vlastní několikanásobně delší lhůty přitom jeho úředníci nejsou schopní dodržet!

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2011 v 9:03  

Pan ministr je prostě jen další žrout. Čtete přesně: cizí slovo nezakryje zlodějnu: outsourcing - copak to je? Jen přihrávka sumičky spřáteleným firmám. VV, vítejte mezi dinosaury!!!!

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2011 v 19:56  

Tímto článkem MŠMT a ministr osobně usvědčují sami sebe z nehorázné neschopnosti čerpat (a vyčerpat) prostředky EU a ze, s tím souvisejících, lží.

Dobešem až do 1.4.2011 deklarované nadbytečné množství pracovníků v resortu čerpání peněz z EU se náhle tímto prohlášením mění na "navyšování personální kapacity, která byla na sekci dlouhodobě poddimenzovaná".

Jak říkal Werich: "A tudle si něco přečtu v novinách a mám pocit, že je mně 8 let"...

Pane Dobeši, dochází Vám už konečně něco?

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2011 v 0:08  

Anonymní 19:56 aj.

Pánové Šteffle a Feřtku, píšete moc intelektuálsky. Zkuste občas udělat aspoň pořádnou hrubku, ať vypadáte jako "ti neschopní kantoři", jak nás nazýváte.
A přiznejte se už konečně, co že jste to udělali prospěšného pro školství, v těch minulých letech?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.