Přečtěte se: Evoluce výuky matematiky v USA

pondělí 25. dubna 2011 ·

V 90. letech se mi do rukou dostal vtip z časopisu American Mathematical Monthly (měsíčník Americká matematika), který vyjadřoval názor amerických univerzitních profesorů na tendence ve vývoji výuky matematiky v USA.


Jana Bradley cituje v článku na portálu Evropské rozhledy:


Evoluce výuky matematiky v USA (prostřednictvím testových příkladů)


60.léta


Farmář prodá pytel brambor za 10 dolarů. Jeho náklady jsou 4/5 prodejní ceny. Kolik je jeho zisk?


70. léta


Farmář prodá pytel brambor za 10 dolarů. Jeho náklady jsou 4/5 prodejní ceny, to jest 8 dolarů. Kolik je jeho zisk?


80. léta


Farmář prodá pytel brambor za 10 dolarů. Jeho náklady jsou 8 dolarů a zisk je 2 dolary. Podtrhněte slovo brambor a diskutujte je se spolužáky.


90. léta


Farmář/farmářka prodá pytel brambor za 10 dolarů. Jeho/její produkční náklady jsou rovny 0,8 z jeho/jejího hrubého zisku. Použijte grafické funkce svého kalkulátoru k vytvoření grafu závislosti hrubého zisku na nákladech. Spusťte program BRAMBORA, jenž spočítá zisk. Diskutujte tento výsledek se studenty ze své studijní skupiny.



4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2011 v 11:08  

DOHONIT
A PŘEDHONIT!!!

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2011 v 17:12  

Ale notak... Co tak česky? Co se od srdce zasmát? Vždyť je to krásná nadsázka. Kdy jste naposled měl/a takovou příležitost?

Luděk Blaha řekl(a)...
26. dubna 2011 v 17:55  

Nadsázka, pravíte?
Při čtení vývoje let minulého století jsem se ještě bavil. Pak jsem si ale přečetl pokračování v tomto století a padla na mne tak těžká chmura, že jsem se usedavě rozplakal. Tedy nevím přesně, jak se pláče usedavě, ale asi tak nějak to bylo.
Jinak ale jsem se naposled, a zdůrazňuji že doopravdy naposled usmíval na pedagogické radě. Bylo to takhle v pátek odpoledne a já se nějak zasnil nebo co, a už jsem byl vyzván, abych své nemístné rozpoložení zdůvodnil.
Takže teď, když to na mne přijde, musím vydržet do nejbližší přestávky a pak vyběhnout před školu jako krejčí z Pyšné princezny, abych nedopadl jako Martin Chechták z princezny Šíleně smutné.

Luděk Blaha řekl(a)...
26. dubna 2011 v 20:18  

Rádio Jerevan uvádí na pravou míru:
ten krejčí byl švec a jmenoval se Čáp.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.