Martin Polák: Aktuální nástroje pro vyprávění příběhů

čtvrtek 28. dubna 2011 ·

O tom, že metod pro zpestření výuky existuje spousta, není pochyb. Jednou takovou je i tzv. storytelling (vyprávění příběhů), dnes pochopitelně v digitální podobě. Jedná se o tvorbu příběhů formou různých zvukových záznamů, obrázků, videí či animací. Jistě existuje mnoho učitelů, kteří si umí dobře představit, jak by taková aktivita mohla obohatit jejich výuku. Inspirován přehledem 11 Good Digital Storytelling Resources z blogu Free Technology for Teachers, dovolím si navázat na nedávný článek Multimediální nástroje pro výuku a předložím vám dnes pár dalších užitečných nástrojů, které umožňují takové příběhy vytvářet. Se všemi se, jak již začíná být pravidlem, pracuje kdesi v internetových mracích (viz. Rozvažte ICT koordinátorům ruce aneb cloud computing).


Aviary Myna
Online nástroj od studia Aviary sloužící k tvorbě zvukových záznamů. Je možné použít zvukové stopy z knihovny samotného programu, nahrávky hlasu i vlastní zvukové stopy, které lze přímo do programu vložit (těch je možné nahrát až 10). Program se spouští ve webovém okně, takže není nutné nic stahovat. Tvořit skladby lze bez registrace. Pokud byste však chtěli své dílo uložit, je registrace nutná. Ovládání programu není složité, ale vyžaduje nějakou tu chvíli hraní a zkoušení.


Little Bird Tales
Tento program jsem si obzvláště oblíbil. Je naprosto jednoduchý na ovládání a zároveň lze s jeho pomocí vytvořit spoustu pěkných videí založených na sekvenci stránek, které se každá zvlášť editují. Obrázky na pozadí je možné nahrát nebo namalovat. Samotné vyprávění pak může probíhat buď psaným textem pod obrázky, nebo hlasem, který nahrajete do příběhu mikrofonem. Celé je to opět spouštěno na webu. Registrace je nutná. Snadné a zábavné.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.