ICT jako základ Školy pro 21. století

pátek 22. dubna 2011 ·

Ve dnech 19. až 21. dubna 2011 se konal již osmý ročník celostátní konference učitelů základních a středních škol Počítač ve škole. Systematická podpora zapojení informačních a komunikačních technologií do života škol byla jedním z hlavních témat konference, na které diskutovalo čtyři sta pedagogů v prostorách Gymnázia Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.

Třídenní  konference, která se skládala z mnoha přednášek a individuálních workshopů, byla ve znamení on-line aplikací využitelných ve výuce i pro organizaci výuky a ICT podpory experimentů v přírodovědných předmětech. Vedle prezentací možností využití ICT ve výuce samotných pedagogů se mohli především ředitelé škol informovat u zástupců firem dodávajících software a počítačovou techniku o aktuálním vývoji v učební technologii.

Nejen ředitelům škol, ale i koordinátorům a metodikům ICT byly věnovány informační bloky k tématům jako Akční plán státní koncepce „Škola pro 21. století", Role ředitelů a ICT koordinátorů v přípravě koncepce ICT podpory ve škole a Profil Škola²¹.

Právě  Profil Škola²¹ je novým modulem úspěšného Metodického portálu www.rvp.cz, který již v úvodu konference představil Ondřej Neumajer, náměstek ředitelky Výzkumného ústavu pedagogického v Praze. Podle Ondřeje Neumajera je tento modul ideální pomůckou, která škole umožní nastartovat cestu proměny do podoby moderní organizace, jež připravuje žáky na život v 21. století.

„Začleňování informačních a komunikačních technologií do života školy je vlastně řízený proces transformace, který má stejná pravidla jako zavádění jakékoli jiné inovace,“ poznamenal Neumajer a dodal: „Postup osvojení takové inovace lze zkoumat na různých úrovních. Probíhá u jednotlivých učitelů, u vzdělávacích programů i na úrovni celé školy. A právě tuto úroveň mapuje Profil Škola²¹.“

Profil Škola²¹ ale není poslední novinkou Metodického portálu. Již nyní je naplánováno spuštění další specializované části s názvem Evropské jazykové portfolio, která má do budoucna poskytovat platformu pro shromažďování a zjišťování úrovně dovedností žáků v cizím jazyce.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.