MŠMT: Porota ocenila tři autory návrhů loga, vítěze ale neurčila

čtvrtek 17. března 2011 ·

Odborná porota se dnes sešla k posouzení finálových návrhů na logo Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Po dvouhodinovém jednání dospěla k názoru, že mezi sedmdesáti postoupivšími značkami je mnoho zajímavých a podnětných námětů, ale žádný z nich nedosahuje profesionální čistoty hodné reprezentovat ministerskou instituci.

 „Je velice dobrý nápad uspořádat soutěž tímto způsobem. Velmi se mi zamlouvá způsob oslovení studentů za účelem, aby vytvořili logo svého ministerstva. Bohužel však musím konstatovat, že jsme se shodli na potřebě vyhlášení druhého kola soutěže,“ řekl Otakar Karlas, přední český typograf a pedagog, který zastoupil nemocnou Evu Jiřičnou v roli předsedy poroty. Doporučení odborníků vychází ze skutečnosti, že ani jeden z předložených návrhů není dostatečně propracovaný a bezchybný pro to, aby mohl reprezentovat ministerstvo v příštích letech. „Nejde vůbec o ojedinělé rozhodnutí. Dokonce bych řekl, že častěji není logo v prvním kole vybráno, než že se mezi účastníky objeví symbol, který je hned možné označit za vítěze,“ říká Rony Plesl.

Na druhou stranu je třeba říci, že mezi návrhy se objevilo několik skutečně zajímavých. „Z mého pohledu chválím studenty za to, že do svých návrhů vnesli nápad. Měli jsme na stole i návrhy čistě formálně grafické, ale hravost některých z účastníků si zaslouží pochvalu,“ doplnil slova svých předřečníků akademický sochař Kurt Gebauer.

Ministerstvo školství s doporučením poroty souhlasí a okamžitě na její návrh přistoupilo. „Odměníme tři návrhy, které vybrali porotci jako nejzdařilejší. Každý autor obdrží tři tisíce korun a vyjádření poroty k jeho návrhu spolu s připomínkami k zapracování. Tyto tři návrhy po zapracování oponentních připomínek automaticky zařadíme mezi soutěžní návrhy druhého kola, které vypíšeme nejspíš ještě do konce tohoto týdne,“ uzavřela Lucie Kubovičová z ministerstva školství.

Tři oceněné návrhy:

 
Image
 
Image
Image 

8 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
17. března 2011 v 22:23  

1. sebestředné
2. nesmyslné
3. komplikované

Anonymní řekl(a)...
17. března 2011 v 22:45  

Proboha, jak musely vypadat návrhy, které nebyly oceněny?

Anonymní řekl(a)...
17. března 2011 v 23:57  

1. blbé
2. ještě blbější
3. lev se stetoskopem čouhajícím ze zadku se hodí spíš pro zdravotnictví
Toto keby videl sůdruh minister, tak sa z toho zhrůtí.

Anonymní řekl(a)...
18. března 2011 v 10:57  

Kromě toho, že blbé jsou ty návrhy všechny, tomu třetímu navíc ani nerozumím. Znamená to, že ministerstvo a školství si je rovno a obé je větší než mládež i tělovýchova dohromady?

Anonymní řekl(a)...
18. března 2011 v 11:29  

Přátelé, styďte se, nemáte vůbec ponětí o moderním dizajnu! Nejvyšší čas přečíst si brožúru a něco se dozvědět. Musíte jít s dobou!

Anonymní řekl(a)...
18. března 2011 v 14:13  

Soutez mela 900 navrhu a z nich bylo vybranou odbornou komisi 22. Ja osobne jsem take nejake navrhy zaslal a musim rict, ze me zaverecny vyber onech 22 nejen velmi zklamal, ale take docela ponizil. Pokud zhodnotim prace zaslane do souteze mymi spoluzaky, byly tyto kvalitnejsi, nez drtiva vetsina z vyberu. Clovek si z tohoto muze vzit jen jedine ponauceni. Neverit zadne statni verejne soutezi v CR. A to ani v takové oblasti, jako je skolstvi. Tedy pokud ovsem clovek nema misto hrdosti vlastni zainteresovanost:)

Anonymní řekl(a)...
19. března 2011 v 7:20  

Myslím, že ten první po úpravě by se dal použít na většinu materiálů. Jenom místo jedničky s hvězdičkou by tam měla být pětka s vykřičníkem.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2011 v 8:56  

Ocenit možná ano (v deliriu člověk udělá leccos), vybrat rozhodně žádné.
To nemají na MŠMT jinou práci než měnit corporate design? Nebo to dělají proto, aby nemuseli řešit jiné problémy? A když už to dělají, proč nevyberou něco, co bude MŠMT na veřejnosti důstojně reprezentovat?
Na druhou stranu... Ony ty loga vlastně vypadají tak, jak vypadá současný obrázek celého minsterstva. 1) Infantilně, 2) nepochopitelně a 3) trapné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.