Martin Rychlík: Slivovice už se bude pálit bez Dobeše

pátek 4. března 2011 ·

Premiér Petr Nečas nehodlá až do státních maturit odvolat ministra školství; jiné zdroje říkají, že vláda čeká, jak dopadne sjezd ČSSD.

Premiér Petr Nečas (ODS) nehodlá až do státních maturit odvolat ministra školství Josefa Dobeše (VV), jehož stíhají štvaví pisálci. „Přípravu státních maturit nelze ohrozit personální destabilizací ministerstva,“ citovaly Hospodářské noviny Nečase. Trochu ošidná premiérova formulace, uvážíme-li, co se v úřadu děje. Ale jinými slovy: ministr dostal do té doby definitivu. Leč velká otázka zní, co bude asi dělat pan premiér v případě, pokud se objeví nějaká další Dobešova aféra?

Zasedla si snad na odvážného ministra uplacená média?

Ano, je pravda, že kritickým a vzdělaným čtenářům, kteří nepřicházejí do styku s děním na ministerstvu, je hodně podezřelá frekvence negativních zpráv týkající se Dobešova úřadu. Zasedla si snad uplacená média na odvážného ministra, který se jal provětrávat podivné vazby a byrokratické pelechy, řečeno novým výrazivem prezidenta Václava Klause?

Pojďme tedy Dobešovo počínání – jistě myšlené v dobrém – obhájit. Připusťme, že extrémní prémie si jeho studující poradkyně zasloužila, a zhrzení úředníci proto vynesli ven její výplatnici. Připusťme, že ušetřila 15 milionů korun, byť se to může jevit jinak. Připusťme, že manažerský plat si za skvělou práci vysloužil iresortní mluvčí. Připusťme, že ministr školství seminární práci své kolegyně „autorizoval“ z dobré vůle a rovněž připusťme, že deníku MfD nepříslušelo publikovat vykradené soukromé e-maily s intimními vzkazy o opilosti. Taktéž připusťme, že médiím není nic do soukromého života veřejných činitelů.


Napětí mezi Dobešem a Nečasem vzbudilo i chystané angažmá kontroverzního Ladislava Bátory.
A dále. Připusťme, že ministr udělal dobře, když za půl roku vyměnil čtyři své vrchní ředitele kabinetu, aby našel tu správnou osobu (a brzy bude muset hledat pátou vzhledem k požehnanému stavu nynější šéfky). Připusťme, že si Dobeš vzpomíná jen matně na kandidáta nacionalistů Ladislava Bátoru, ač jej 22. února představil jako svého poradce na schůzce vedení úřadu, jak vyplývá z úředního zápisu. Připusťme, že Bátora byl – jak říkají zdroje ČESKÉ POZICE – vynikajícím a inteligentním študákem v Jaroměři na gymnáziu i na třech vysokých školách a v relaci ČRo Radiožurnálu trpěl jen momentálním zatměním mysli. Připusťme, že mediální lynč, jak říká Bátora, byl vyhrocený a že se takřka neznámého Dobešova poradce zničehonic ujal sám prezident Klaus, bojovník s politickou korektností.
Tak. Připusťme také Dobešovu dobrou vůli, že se nabídl uhradit ze svého předražené promo fotky vlastní osoby i celé rodiny a že to vysvětlil i šéfovi strany Radku Johnovi, který na něj za to křičel. Připusťme, že pro ministra dopravy Víta Bártu „nebyly Dobešovy kauzy nikdy relevantním tématem“ a ve srovnání s kauzou Drobil či ProMoPro jde stále o malicherné titěrnosti.
Navíc připusťme, že vybrané Dobešovy nápady měly mezi učiteli a odborníky zprvu dobrý zvuk a že do některých odborů na ministerstvu - třeba v sekci vysokých škol - dokázal najít zřejmě lepší experty, než tam bývali dříve. Připusťme, že si koaliční i opoziční poslanci vymýšlejí, když říkají ČESKÉ POZICI věty typu: „Ještě žádný ministr školství si ze svého resortu nedělal takovou pokusnou laboratoř, jako pan ministr Dobeš.“

Ministr Josef Dobeš je smolař.
Připusťme, že podivné a už pozapomenutépersonální audity měly pomoci fungování úřadu a nebyly jen záminkou, jak se zbavit politických konkurentů typu Jana Vituly (TOP 09), šéfa EU fondů, který se prý za to příkoří stále mstí. Připusťme, že se díky tvrdé práci nováčků ve IV. sekci pro evropské finance podařilo čerpání rozjet, byť si už některé vysoké školy musejí brát astronomické úvěry na vědecká centra, jejichž financování z Bruselu se zasekává. Navíc připusťme, že se pravidla nemění obden a jsou stabilní. Ještě také připusťme, že se krizové manažerce Haně Podubecké, bývalé radní za ODS z Prahy 6, podaří odvrátit hrozbu ztráty asi deseti miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, jak informoval serverParlamentníListy.
Pokud tedy vše připustíme, je zjevné, že ministr Josef Dobeš je smolař. Smůlu však musel roznést i v úřadě, když se po Praze povídá, že se vlastně žádnému nástupci do sídla úřadu v Karmelitské ulici nechce. Do změn se nehrne ani Nečas, jenž chytil pštrosí syndrom ohledně véčkařských výmluv: nejprve mlžil Bárta („Nikoho z ODS jsme nesledovali!“), pak mlžil Dobeš („Bátoru znám jen povrchně“). Nelze zapomenout ani na chvíli, kdy premiér drtil skrze dásně slova o johnovské esemesce se zvoleným policejním prezidentem... A výsledek? Veskrze žádný.
Masivní loučení pštrosů s veverkami možná přijde až po 18. a 19. březnu, kdy se koná v Brně sjezd ČSSD. Spekuluje se o možné velké koalici. Tamní akademik sdělil ČESKÉ POZICI: „I kdyby nám ministr Dobeš vydržel nikoliv do maturit, ale až do švestek, tak si jsem jistý, že slivovici už budeme pálit bez něj.“
Převzato s laskavým souhlasem z webu ČESKÁ POZICE.


20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 13:33  

Bohužel jak typické pro česko (málé č je zde úmyslně)...

Autor píše "...ujal sám prezident Klaus, bojovník s politickou korektností."

Odkaz "bojovník s politickou korektností" však odkazuje na stránky internetových novin, nikoli na stránky Václava Klause
http://www.klaus.cz/clanky/2781

Proč asi? Co kdyby si náhodou někdo přečetl článek V. Klause a zamyslel se nad ním. To přece nelze připustit. Raději odkážeme čtenáře na novinový článek, ve kterém již novináři běžnému čtenáři vysvětlí, co vlastně V. Klaus řekl...

poste.restante řekl(a)...
4. března 2011 v 13:53  

Anonymní 4.3. 13:33
Můžete nám tedy vysvětlit Vy, co pan prezident vlastně řekl?

Abychom ho snad, nedejbože, nepochopili špatně.

krtek řekl(a)...
4. března 2011 v 13:57  

Nezvládnu už v klidu reagovat na samolibost, držitele těch jediných pravd obrany národa a jejich obhajování, že vlastně brání svobodu slova. Rád poslouchám Šulákovou i Pavlicu, zajímají mě dějiny Evropy i Afriky, vadí mi uleželý segedín i McDonald, chápu Josefa II. i Františka Josefa I.
Mé následující vyjádření je proto míněno silně ironicky.
Ano, děkuji, chápu. Šuláková s Fleretem rozvíjí to nejlepší, co ve folklóru máme, zatímco Pavlica svými kosmopolitními experimenty s cizinci, včetně černochů, je ničitel. Zatímco Koniáš se dá dobově pochopit, Halík jen podbíhá dobovému diskursu. Děkuji, pane prezidente.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 14:53  

poste.restante - vy si neumíte udělat vlastní názor? Vám to fakt musí někdo říct, co si máte myslet?

poste.restante řekl(a)...
4. března 2011 v 16:50  

Nejen, že si umím udělat vlastní názor, ale umím si i dohledat zdroje a původní texty vyjádření.

Takže nepotřebuji ani nápovědu, která mi osvětlí, že pan prezident má vlastní stránky.
:-)

Ale chápu, že je nutné upozornit pochybovače, že pan prezident má prostě pravdu vždy a všechno ostatní jsou jen "ošklivá slovíčka a zlé větičky" novinářů, kteří nedosahují jeho úrovně.


Většinou mají strach, aby nedošlo ke "špatnému pochopení" hlavně ti, kteří chtějí ostatním vnutit tu svoji "správnou interpretaci".

Třeba jedna naše církev tvrdí, že bible je tak hlubokomyslné dílo, že pouze farář smí vysvětlovat význam a smysl jejího textu.

No a my kacíři si ji můžeme číst a utvářet si názor sami.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 17:13  

No a my kacíři si ji můžeme číst a utvářet si názor sami.

No vidíte. Autor článku Martin Rychlík evidentně jedná jako ta církev. Raději upozorní na odkaz v novinách, kde je "to" pěkně vysvětleno než aby si nějaký tupý kacíř přečetl originál.

poste.restante řekl(a)...
4. března 2011 v 17:29  

Raději upozorní na odkaz v novinách, kde je "to" pěkně vysvětleno než aby si nějaký tupý kacíř přečetl originál.

Souhlasím.
Ale naštěstí se vždy najde dost apoštolů víry pravé, viďte?

No, nic ve zlém.
Já jen, že snad u většiny čtenářů České školy není potřeba mít strach, že by nebyli schopni sami "přečíst článek V. Klause a zamyslet se nad ním".
Nemyslíte?

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 18:01  

Já jen, že snad u většiny čtenářů České školy není potřeba mít strach, že by nebyli schopni sami "přečíst článek V. Klause a zamyslet se nad ním".
Nemyslíte?


Nemyslím. Dost diskutujících tady píše, že "Idnes napsalo, na www.novinky.cz bylo" atd.

V původním příspěvku jsem pouze napsal SVOU DALŠÍ ZKUŠENOST o tom, jak pracují - manipulují česká média.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 19:39  

Pan Dobeš se v mnoha ohledech (a profesně téměř vždycky) projevuje zjevně patologicky. Žádná škoda ho tedy určitě nebude, ale z druhé strany - bych opravdu raději, kdyby on OSOBNĚ ohlídal čerpání evropských peněz a OSOBNĚ zdůvodnil případný neúspěch v této oblasti, když už OSOBNĚ vyhozením pana Vituly a značné části jeho spolupracovníků z MŠMT "zajistil úspěšné čerpání prostředků z EU". Za peníze EU je totiž tímto krokem pan Dobeš OSOBNĚ ZODPOVĚDNÝ.

Už teď mi totiž běhá mráz po zádech při představě, koho po "vypálení slivovice" Věci Veřejné do této pozice najmenují.

Raději ať tam nechají toho Dobeše. Ale ať ho nejdříve naučí moudře mlčet...

Petr S.

poste.restante řekl(a)...
4. března 2011 v 19:50  

Dost diskutujících tady píše, že "Idnes napsalo, na www.novinky.cz bylo" atd.

Že média manipulují, to je bohužel smutný fakt.
Například naprosto nerozlišují mezi zpravodajstvím a komentářem.

Smutné také je, že za manipulaci každý považuje pouze ty informace, které se jemu osobně nelíbí.
Málokdo je ochoten přiznat relevantnost i nepříjemné informace.

Novinky.cz nebo MF Dnes už bohužel lze jen málokdy považovat za objektivní.
Na druhou stranu pokud někdo napíše: "na novinky.cz bylo", pak tím také může prostě jen uvést citaci a také její zdroj. Na tom pak neshledávám nic špatného. Vlastně je to spíše pozitivum.

Je pak na čtenáři, aby si sám utvořil názor. Třeba právě i na základě uvedeného zdroje.
Například, mně když někdo napíše, že "v Blesku psali, že...", beru to jako informaci Agentury JPP (Jedna Paní Povídala).

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 20:49  

Post ministra školství okamžitě a velmi rychle sebrat VV. Je to naprosto neprůhledná populistická strana, účelově stvořená. Občas mám pocit, že jsou to potomci Bakunina, tedy anarchismu, pač rozrýpali, co se dalo.

Jinak já říkám "do švestek", ne do slivovice - ta se pálí 6 - 12 týdnů po sběru a vykvašení, následném vypálení. Sběr musí být rychlý a Dobeš musí odejít, pač to poškozuje koalici. Ignorant

Dave řekl(a)...
4. března 2011 v 21:05  

Odsuzuji mediální štvanice na kohokoli. A jsou-li za nimi navíc silné politické tlaky a boje o moc, na které doplácí celý rezort, tak už je to přímo hnus.

Dobeš je jediný dosavadní ministr, který nasazuje svoji kůži za věci prospěšné, ba nutné pro školství. Ať si naštvaní kolegové, kterým hrozí zhoršení osobní situace, plivají špínu - chápu je, ale jde o mnohem víc. Za současnou otřesnou bídou školství stojí mnozí jiní, taky si myslím, že hlavně p. Liška a jeho poskoci.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 21:46  

Petr S. "uhodil hlavičkou o hřebíček".

To, co páchá na MŠMT pan Dobeš je děs-běs, ale dokud bude tento rezort v moci VV, bude po jeho případném odstranění JEŠTĚ HŮŘ (ač je těžké si to představit).

Leda bychom připustili, že z nějakých ďábelsko-geniálních taktických důvodů tam VV posadily schválně "slabší kus".

Luděk Blaha řekl(a)...
4. března 2011 v 22:27  

Odsuzuji mediální štvanice na kohokoli.

Mediální štvanice je svinstvo. Kolikrát se mi v noci zdá, jak mne média štvou přes pole i úvozem, prodírám se trním a tonu v peřejích. Kam se podívám, tam se šklebí tlamy lstivých moderátorů a z novinových článků kane žlučovitý sliz. Není úniku. Dokonce i nemocniční personál, když mi jde zkontrolovat výživný roztok v kapačce nebo vyměnit mísu, se stranou jízlivě uchichtává.
Možná by mi mohl někdo připomenout, co z těch zveřejněných informací byla lež nebo alespoň polopravda.
A i kdyby, tak je to prd proti tomu, co musí kolikrát strpět učitel, když v nějakém akutním návalu spravedlivosti objektivně klasifikuje nějakého prominentního spratka.

Dave řekl(a)...
4. března 2011 v 23:06  

Já to taky říkám!! Nikdo není větší oběť šikany a lovu nevinných obětí než učitel!
Média, novináři, vykašlete se na sledování politiků a ministrů a pojďte do školství, to budete mrkat na drát. Včera jsem musel strpět nadávky rodiče, že chci, aby synátor chodil do školy. Dnes zase od ředitele - neuhlídal jsem spratky, kteří zdemolovali zábradlí u tělocvičny (bo jsem v tu chvíli zasahoval při rvačce na záchodech...). V noci mě pronásledují sny o polodivokých puberťácich. Média jsou mi naproti tomu ukradená.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2011 v 20:15  

Učitel je bit ze všech stran :
1) Rodiče, každý přeci chodil do školy. Dáte synáčkovi špatnou známku, samozřejmě dle pravidel pro hodnocení žáka ze školního řádu. Maminka si v ředitelně popláče a tatínek vyhrožuje školní inspekcí, deníkem BLESK, TV NOVA,..
2) Ředitel sklapne a poučí učitele , jaká je cesta ke změně známky na lepší, sebere mu zbytky osobního ohodnocení a pohrozí vyhazovem nebo učitele přímo vykopne. Pokud se ve vyjimečných případech učitele zastane, pak přichází
3) Školní inspekce. Nepamatuji případ, kdy by se zastala učitele, ředitel sebere učiteli osobní, pohrozí vyhazovem. Odvolání není možné, pač potom letíte kosmickou rychlostí z pracovního poměru
4) žáci, to je superkapitola. Když se správně domluví, tak učitele dostanou ze školy záhy. Stačí si ho natočit na mobil, digitální kameru a učitel "jede" ze školy jako had.
5) Reformy, známé RVP -ŠVP, které jako lidová tvořivost rozvrátilo zbytky toho, co ve škole ještě zbylo pozitivního
6) Ministr školství, který absolutně školství nerozumí. Možná má záblesky správné cesty, ale záhy z toho vypadne nesmysl.

A pak kolegové učte ! Mladí toto prostředí rychle opouští - hlavně na II. stupni a SOŠ. Vesměs nezvládnou kázeň. Tato příkoří neodstraní ani 20 000,- Kč hrubého. Potom logicky ve školách zůstávají naprosto zdevastovaní padesátníci, kterým již chybí jakákoliv energie něco inovovat, ale ještě částečně drží kázeň a české školství. Bratru za 20 000,- hrubého. Motivace jak svi.. ! Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
5. března 2011 v 21:16  

Tak tak, pane Ignorante. Ve Vašem výčtu šesti problémů ve třech a půl figuruje ředitel školy.
Tam je pes zakopán, pokud se analyzuje nízká úroveň české vzdělanosti.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2011 v 21:48  

Ignorant a Blaha

Vy víte, že máte oba pravdu, to Vám vykládat nemusím.

Jen bych se trochu zastal ředitelů.
Jasně, že mnozí jsou anální alpinisté, mnozí si zase chtějí zachovat přízeň zřizovatele, aby mohli splácet ty své úvěry a ostatní rezignovali.

Ale pravdou také je, že i na ně je dost drsný tlak. Střední školy jsou pod hrozbou slučování nebo rovnou likvidace.
A základky?
Každé komunální volby aby jeden čekal, jestli a jak dlouho vydrží.

Většinou za svými kantory stojí jen ti, kteří už nemají co ztratit.
I ti slušní kteří, by rádi něco změnili, odměnili spravedlivě, nemají z čeho.

Nebral bych tu funkci dnes ani za nic.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2011 v 21:59  

již dvakráte jsem odmítl toto místo, přestože jsem dostal příslib, že i když bude konkurz, tak mě rada města jmenuje. Vyléčil mě pohled na okolní ředitele a ředitelky, nikdo z nich není zdráv, někteří již poněkolikáte zkolabovali ( i ve škole ), vystresovaní jako králíci.Jednou nohou v kriminále a druhou v blázinci . Ani ten plat 35 - 40 000,- za to nestojí. A třepat se každé volební období ? Ne, děkuji ! Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
6. března 2011 v 13:39  

Říkala slečna Kočí, že ministr Dobeš tu chybku s fotografiemi napravil tím, že je zaplatil ze svého.
No, podle mého je součástí nápravy i projevená lítost a nezanedbatelná míra pokání.
V tomto smyslu by mohl stejnou částku poukázat i tomu osmnáctiletému chlapci, který kvůli svojí vzácné, a o to horší, nemoci motýlích křídel nemůže chodit do školy. Bohužel jej to nevyléčí, ale bude mít alespoň po dobu letních prázdnin z čeho uhradit náklady na nezbytné zdravotní pomůcky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.