Doporučené učební osnovy předmětů ČJL, AJ a M pro základní školu

čtvrtek 3. března 2011 ·

Cílem předkládaných ukázek vybraných kapitol ŠVP je metodicky podpořit ty základní školy, které si z různých důvodů nejsou jisty, zda zvládly tvorbu ŠVP, zda při jeho úpravách postupují správně a zohledňují všechny důležité aspekty vzdělávání. Navíc předkládané materiály mohou v době, kdy ZŠ přistupují k hodnocení výuky podle ŠVP (ať už průběžně, nebo po uzavření určité etapy vzdělávání), sloužit k porovnání jejich ŠVP s doporučeným vzdělávacím obsahem uvedeným v příkladech učebních osnov.


Jako nejproblematičtější se z pohledu ŠVP jeví rozvržení vzdělávacího obsahu do jednotlivých ročníků ZŠ, realizace průřezových témat a rozvoj klíčových kompetencí. Předkládané materiály proto zahrnují návrh učebního plánu pro 1. a 2. stupeň ZŠ s rozpracováním týdenních časových dotací v jednotlivých ročnících pro stěžejní vyučovací předměty a příklad zpracování učebních osnov vyučovacích předmětů Český jazyk a literatura, Anglický jazyk a Matematika. Vzhledem k tomu, že jsou tyto vyučovací předměty součástí mezinárodních srovnávání výsledků vzdělávání žáků a zároveň představují základy pro rozvoj dovedností v dalších oblastech vzdělávání, lze je považovat za stěžejní.

Uvedené materiály nejsou závazným vzorem, ale ukázkou toho, jak lze ke zpracování těchto částí ŠVP přistoupit. Pokud se škola rozhodne využít nabízené materiály, je třeba, aby je vždy upravila podle svých podmínek a potřeb – stále zůstává zachován velký prostor pro autonomní postavení školy. Každý učitel i škola může tyto ukázky vybraných kapitol posuzovat ze svého pohledu a porovnávat je s dřívějšími vzdělávacími programy, se svým ŠVP, se svými učebními osnovami, se svými tematickými plány, se svými zkušenostmi apod. a nalézat při tvorbě učebních osnov i jiná, stejně efektivní řešení (například jiné členění vzdělávacího obsahu do jednotlivých ročníků).



 Dokument ke stažení ve formátu PDF, DOC nebo HTML naleznete na wiki.ceskaskola.cz, kde je dokument publikován i jako samostatná stránka.

4 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
3. března 2011 v 9:37  

Super, to je prima nápad!
Také tak při výuce čas od času postupujeme. Dětičky si zkusí něco udělat samy a já jim pak ukážu, jak by se to případně mělo dělat správně.
Jenom s tím drobným rozdílem, že na ně neposílám inspekci, aby je buzerovala za to, že nenaplňují moji představu o formální stránce realizace.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2011 v 10:29  

Opět se objevuje Amerika. "Na další překabátění" budou další miliardy v tahu. To je skutečně zoufalost sama. Lituji kantory, že se museli během 20ti letého chaosu prokopávat každou chvíli něčím jiným a neměli možnost pracovat "cíleně a v klidu". Ministerstvo školství je opravdu, ale opravdu neskutečné v háji.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2011 v 11:52  

Takže lomené výrazy jsou opravdu na ZŠ jen rozšiřujícím, tj. nepovinným, učivem (M 9.roč). Z toho vyplývá, že totéž platí pro rovnice s neznámou ve jmenovateli a vyjádření neznámé ze vzorců obsahujících lomené výrazy.

Když tento názor řekla kolegyně na schůzi kabinetu matematiky v našem městě, s tím, že to tedy přestaneme učit, tak ji kolegové matykáři z ostatních ZŠ a SŠ div neroztrhali.
Podobně je to s goniometrickými funkcemi.

A v přijímacích zkouškách na SŠ jsou lomené výrazy samozřejmě dál.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2011 v 5:48  

V našem okrese bylo žákům při přijímacích zkouškách řečeno, že tyto úlohy mají vynechat. Protože jsme protestovali, žáky skutečně lomené výrazy neučíme. A rodiče by právem mohli řízení napadnout.
A MŠMT už nemám sílu ani komentovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.