Otevřený dopis Josefa Dobeše médiím k úniku dat z MŠMT

čtvrtek 24. února 2011 ·

Záležitost s únikem dat a informací z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je pro mě šokující. Hodlám podniknout všechny kroky k tomu, aby byly zdroje těchto úniků odhaleny. Já sám důrazně prohlašuji, že nemám nic společného se sledováním mailové korespondence svých podřízených, že jsem k této aktivitě nedával žádný příkaz, ani jsem o ní nevěděl.



Praha 23. února 2011

Můj postup v celé záležitosti je tento:

V pondělí 14. února proběhlo na MŠMT jednání ve věci úniku dat z mzdového informačního systému.

Ve čtvrtek 17. února jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušení tajemství dopravovaných zpráv.

V sobotu 19. února jsem obdržel SMS zprávu od ředitele odboru informačních a komunikačních technologií Ivana Metelky. Její znění:

Vážený pane ministře,


píši Vám z důvodů výsledku vnitřního auditu logu poštovního serveru a bezpečnostních aplikací zaměstnanci odboru ICT - jmenovitě pana Charfreitaga a pana Havla. Při pondělním jednání jste měl pravdu, bohužel jsem pekelně naletěl bývalému panu VŘ Vašeho kabinetu… Abych vzal výsledky chronologicky, v době vedení kabinetu panem Mastným byl odbor ICT požádán o sledování elektronické komunikace určitých uživatelů (vedení sekce IV), bylo mi sděleno, že je to na Váš příkaz. 


Pro zjištění skenu těchto aktivit, byla k účtu Sysroot zřízena e-mailová schránka (shromažďovaly se v ní všechny příchozí a odchozí zprávy monitorovaných osob), tato schránka byla zpřístupněna v té době Vašemu tajemníkovi. Po odchodu pana Mastného jsem byl panem VŘ kabinetu několikrát vyzván k návštěvě kabinetu, kde mi bylo sděleno, že na základě Vašeho požadavku je nutno přidat další osoby. Poslední aktualizace proběhla na začátku prosince loňského roku, byli přidáni následující uživatelé: Recman, Fryblíková, Kuba, Hajn, Pešáková.


V pondělí 21. února jsem svolal poradu zainteresovaných osob. Přestože byla neveřejná a konala se za zavřenými dveřmi, unikly z ní informace, které ve svém článku účelově a zkreslujícím způsobem použil redaktor Mladé fronty Jaroslav Kmenta. Naprosto se ohrazuji proti tomu, že bych ředitele Metelku přerušil a nedovolil mu dokončit větu, jak tvrdí redaktor.

Vyžádal jsem si sepsání protokolu, ve kterém ředitel Metelka pravdivě vylíčí, jak za ním přišli dva bývalí vrchní ředitelé mého kabinetu a požádali ho, aby jim zařídil zvláštní administrátorský účet sysroot@msmt.cz za účelem kontroly vybraných pracovníků. Svůj požadavek argumentovali tím, že jednají na můj příkaz. Když pan Metelka žádal písemný pokyn ministra, řekli mu, že na to není čas, protože účet musí být zřízený rychle.
Protokol s vyjádřením ředitele Metelky bude předán Policii České republiky jako jeden z možných důkazů k výše zmíněnému trestnímu oznámení.

Josef Dobeš

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy
 
Přílohy:
1)      Zápis z jednání 14. února
Zápis z jednání.pdf

2)      Protokol o informaci ředitele Metelky sdělené 21. února
Protokol o informaci ředitele Metelky sdělené 21. února.pdf

3)      Trestní oznámení ministra Dobeše
Trestní oznámení ministra Dobeše.doc
 

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 6:44  

Máte tam, pane ministře, v tom vašem kabinetu doktora Calligariho pěkný BORDEL.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 8:24  

Jasně, politická odpovědnost ministra za stav na ministerstvu je jasná. Argumentovat ve stylu - já nic, já muzikant - je naprosto trapn. Nemusím být ani psycholog (Vězenské služby), abych neodhadl, jak asi budou reagovat při vyšetřování této kauzy bývalí vrchní ředitelé kabinetu. "Dostali jsme ústní příkaz ministra, který jsme prostě splnili."
Je to sice tvrzení proti tvrzení, ale politická odpovědnost ministra je jasná. Jsou nebo byli to vaši lidé, pane ministře, z Věcí veřejných.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 8:30  

Místo úniku dat by snad měl řešit ta data.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 9:36  

Nejhorší je, že místo aby se věnoval řízení rezortu a řešil, co se školami a vzděláváním, tak odpovídá na přiblblé otázky Železného a spol.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 9:53  

Není to náhodou Roupcovo vajíčko, které se nám teď vyklubalo? Opilec Kocourek, čistič Vraštiak a další Roupcova kamarila je přeci stále v budově.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 11:58  

Lepší únik informací, než únik moči, že pane ministře?

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 16:52  

To anonymní 11:58

Tolik hulvátů, kolik se nabalilo na kauzu ministra, tu na české škole ještě nebylo. Že by to byli ti potrefení, co se pod nimi houpou židle??

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 20:12  

24. února 2011 9:36
24. února 2011 16:52

Tento člověk skutečně nemá na místě ministra co pohledávat. Odposlouchávat a slídit v soukromé korespondenci dokázala skutečně jen StB. Vidíte, nebyl jsem hulvátský, ale proto jsem klíči necinkal, aby se toto po 20 letech dělo. Každý den nějaký průser. Dobeš prostě obtěžuje ! Školství viděl z ponorky, když byla kalná voda, ba nedohlídl ani na to, že má za poradce fašistu !

Anonymní řekl(a)...
24. února 2011 v 20:21  

" Tolik hulvátů, kolik se nabalilo na kauzu ministra,..."

Dobeš není Bůh, ani se nechová v rámci Desatera. To je jeho největší hřích. Je to na odstoupení ! Čím rychleji, tím lépe a to i se slečnou Janou a panem Batorym.

Anonymní řekl(a)...
25. února 2011 v 0:02  

To anonymní 24. února 2011 16:52
"Tolik hulvátů, kolik se nabalilo na kauzu ministra, tu na české škole ještě nebylo."

Pardon, nevím, koho může tak strašně frustrovat poznámka o úniku moče v souvislosti s únikem ministerských dat.

Mohu potvrdit, že únik toho prvého je daleko horší, než únik toho druhého.
René Pampers

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.