EU peníze školám: Tvorba projektové žádosti v aplikaci Benefit 7 a její předložení 2.

čtvrtek 24. února 2011 ·

MŠMT zveřejnilo nově připravené odpovědi na časté otázky ze škol.

Jaké razítko mám používat k orazítkování žádosti? Musím kulaté?

Nepožadujeme kulaté razítko. Žádost musí být orazítkována razítkem školy.

Projekt nepočítá s přílohami, ale při kontrole mi aplikace hlásí chybu, že chybí přílohy?

Zkontrolujte, zda-li na záložce „Projekt“ není zaškrnutý checkbox „Projekt počítá s přílohami“ a na záložce „Přílohy“ není načtená nějaká příloha. Pokud se i nadále chybná hláška objevuje, zkuste aplikaci Benefit 7 vypnout a znovu se přihlásit. Pokud i poté bude problém přetrvávat, kontaktujte help_opvk@msmt.cz.

Kde naleznu informace k předložení projektové žádosti do OP 1.4?

Všechny podstatné informace naleznete ve Výzvě a jejich přílohách, kterou naleznete na stránkách ministerstva v sekci EU peníze školám- Žadatel.

Co mám dělat, když zapomenu heslo do Benefitu 7?

Instrukce, jak postupovat naleznete na základních stránkách aplikace Benefit 7 (www.eu-zadost.cz) v levém horní části pod přihlašovacími poli.

Jaké účty mám uvádět u jednotlivých zřizovatelů?

V případě Zřizovatele 2- Kraj jsou čísla bankovních účtů pro přeposílání záloh projektů z OP 1.4 vyvěšeny na stránkách ministerstva, http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam/vyzva-1-4. Při vyplňování čísla bankovního účtu Zřizovatele I Obec se ujistěte, že se jedná o účet určený pro přeposílání zálohových plateb projektů OP 1.4.

Jak dlouho se musí dokumenty archivovat?

Dokumenty související s realizací projektu je příjemce povinen archivovat alespoň do roku 2025. V případě kontroly je povinen je předložit. Při použití výpočetní techniky se archivací rozumí zálohování údajů a vytváření kopií souborů.

Kde najdu informace a dokumenty k projektu EU peníze školám?

Všechny informace včetně Příručky pro žadatele a příjemce, Výzvy, často kladených dotazů a jiných naleznete na webu MŠMT (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam) nebo na stránkách projektu (http://www.eupenizeskolam.cz/).

Musí být vypracován Projektový záměr?
                                                                                                                                                                                               
Ano. Rozsah zpracování projektového záměru (plánu) je plně v kompetenci školy. Nezasílá se společně s projektovou žádostí na MŠMT, ale bude kontrolován při případné kontrole na místě. Projektový záměr školy musí vycházet ze školního vzdělávacího programu. Vhodným východiskem pro jeho přípravu je například autoevaluace školy, SWOT analýza (vyhodnocení silných a slabých stránek školy), případně výsledek inspekce a doporučení ČŠI. Projektový záměr následně slouží jako podklad pro vyplnění projektové žádosti Benefit7 a škola jej archivuje od zahájení projektu po dobu uvedenou v Příručcce pro zadavatele a příjemce v Kapitole 7 bod 7.10 pro případné kontroly na místě ze strany MŠMT či ČŠI.  Projektový záměr musí přinést odpovědi na tyto otázky:

1. Co je cílem projektu: která témata je potřeba na škole podpořit a proč – ve vztahu k ŠVP?
2. Kolik žáků bude mít užitek z toho, že se budou účastnit klíčových aktivit?
3. Kolik učitelů bude mít užitek z toho, že se zapojí do klíčových aktivit?
4. Jaký bude konečný výsledek projektu, jaké změny dosáhneme?
5. Jakým způsobem bude rozpoznáno dosažení změny a jak tato změna bude hodnocena?

Bude třeba splnit povinnou publicitu a jak?

Požadavky na plnění publicity jsou minimální. Povinnou publicitou bude: a) souhlas se zveřejněním v seznamu příjemců; b) viditelné označení ve škole, že v ní probíhá projekt realizovaný z OP VK (spolu s Rozhodnutím se škole bude zaslán i plakát, který se ve škole vyvěsí).

Na kdy máme stanovit počátek realizace projektu resp. kdy je nutné předložit projekt, abychom mohly začít včas realizovat?

Lhůta pro hodnocení a administrace projektové žádosti by měla trvat 3 měsíce. Projekt bude procházet těmito fázemi: předložená žádost projde formálním hodnocením a hodnocením přijatelnosti, případně bude žadatel vyzván k odstranění nedostatků, poté bude projekt schválen a žadateli bude zasláno Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Z toho důvodu doporučujeme, aby žadatelé v projektových žádostí v souvislosti se stanovováním data počátku realizace počítali s tímto tříměsíčním obdobím.

Jak se bude monitorovat průběh realizace projektu?

Prostřednictvím průběžných monitorovacích zpráv předkládaných každých 6 měsíců. Po ukončení realizace projektu bude školou zpracována závěrečná monitorovací zpráva, zhodnocující projekt jako celek. MZ pro oblast 1.4 bude specifická, velmi zjednodušená.

Bude třeba na pomoc najímat  konzultanty či poradenské firmy?

MŠMT nedoporučuje spolupráci s poradenskými firmami. Pokud si škola neví rady, může se obrátit na bezplatnou telefonní informační linku 800 228 229 nebo e-mail.: esf@ msmt.cz. Dále NIDV  pořádá menší workshopy a školení v jednotlivých krajích. Žadatelé také mohou využít individuální konzultace v regionálních centrech ČŠI.

Jaká je udržitelnost aktivit, pokud projekt trvá 2 roky a následně ZŠ tyto prostředky nebude mít k dispozici? Je nutné po ukončení projektu udržovat některé aktivity 5 let?

U tohoto typu projektu (oblast 1.4) se nevyžaduje udržovat aktivity po ukončení realizace projektu. Udržitelnost spočívá ve vytvoření nových materiálů, užívání pořízených pomůcek, zvýšení kvalifikace pedagogů a v možnosti vyzkoušet, zda nastavené výstupy jsou efektivní a zda chce škola vytyčené cíle následovat i nadále a využít při tom načerpané zkušenosti.

S největší pravděpodobností se stane, že se celková výše dotace na projekt nevyčerpá přesně do maximální výše. Je možné poslední šablonu, na kterou vystačí dotace jen z části, dofinancovat z vlastních zdrojů?

Nelze. Ze stanoveného vzorce (300 000 + (celkový počet žáků školy viz příloha č. 1 Výzvy x 4300)) pro výpočet maximální výše dotace ZŠ zjistí částku, kterou nemůže překročit. Doporučujeme navolit nejprve šablony vyšší hodnoty a pak doplňovat šablonami nižších hodnot do maximální výše dotace.

Do kdy je třeba projekt předložit, aby škola o dotaci nepřišla?

Projekty bude možné podávat průběžně až do ukončení výzvy, tj. do 20. 12. 2012. Finanční prostředky byly alokovány tak, aby vyšly na každou ZŠ mimo hlavní město Prahu (cca 4000 škol).

Mohou se do akce zapojit i školy, které již realizují projekt v globálních grantech krajů?

Ano, je možné čerpat finanční prostředky z globálních grantů krajů současně s projektem oblasti podpory 1.4, ale pouze tehdy, pokud si žadatel vybere takové šablony klíčových aktivit oblasti podpory 1.4 pro takovou cílovou skupinu, aby nedocházelo k dvojímu financování (tzn. klíčové aktivity zaměřené na vymezenou cílovou skupinu hrazené z GP, nesmí být financovány současně z projektu podaném v rámci  oblasti podpory 1.4). V případě, že žadatel již realizuje GP má několik možností:

1. počkat, až bude GP ukončen a poté si podat žádost o podporu z oblasti podpory 1.4,
2. vybrat si ze šablon klíčových aktivit oblasti podpory 1.4 zcela jiné aktivity, než na které získal finance z GP,
3. vybrat si šablonu klíčové aktivity obdobnou, jako je v realizovaném GP, ale pro jinou cílovou skupinu (např. místo žáků 5. třídy, kterou podporuje v rámci GP, zapojí do projektu žáky 8. třídy).

Proč nejsou mezi žadatele zahrnuty ZŠ se sídlem mimo hl. město Praha, které mají v příloze uveden nulový počet žáků?

Vztahuje se to na základní školy u nemocnic nebo základní školy při dětských psychiatrických léčeben.

Výzva 21 (oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na ZŠ) je určena pro všechny ZŠ se sídlem mimo hl. města Prahu. V případě škol, které mají 0 počet žáků (např. školy při léčebnách), budou data v příloze výzvy upravena na průměrný počet žáků za předešlé období. Tyto školy tedy mohou podat žádost běžným způsobem.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.