Kdo bude připravovat testování žáků ZŠ? kWare s.r.o.! 2.

pondělí 14. února 2011 ·

Požádali jsme ve čtvrtek jednatele společnosti kWare s.r.o., která byla vybrána v zadávacím řízení „Odborná pomoc s vedením projektu „Automatizovaného testování 5. a 9. tříd základních škol“, o zodpovězení několika otázek o jeho firmě mailem, odpovědi Jiřího Klindery nám došly až v neděli pozdě večer.


Kolik má společnost kWare zaměstnanců?

Společnost nemá v současné době ani jednoho kmenového zaměstnance. Při restrukturalizaci v roce 2010 byly sjednávány kontrakty s externími pracovníky nebo firmami. V letošním roce předpokládám nábor třinácti pracovníků na různé, především obchodní a analyticko-realizační pozice.


Jaké měla společnost kWare v loňském roce tržby a zisk?


S ohledem na to, že od doby, kdy jsem společnost převzal, jsem se soustředil především na restrukturalizaci, ukončení ztrátových projektů, obměnu poskytovaných služeb a produktů, tak si nemyslím, že by tento údaj byl nějakým způsobem relevantní či vypovídající. Mohu jen odpovědět, že společnost skončila loňský restrukturalizační rok s mírným ziskem, který byl plánovaný.

Jakým projektem jste splnili technický kvalifikační předpoklad u vedoucího projektu, kde byla podmínka řízení projektu o celkové hodnotě vyšší než 50 milionů?


Manažer projektu, resp. ten, kdo bude sloužit jako konzultant vedoucímu projektu na straně MŠMT, vedl tým, který implementoval komplexní informační systém v Plzeňské teplárenské a.s. Celková hodnota kontraktu byla cca 60 mil. Kč.

Kde jste před převzetím společnosti kWare pracoval?


Od roku 1993 se pohybuji v oblasti IT a pracoval jsem na manažerských pozicích v různých IT společnostech. Například Insoft, Logos, Ness.

Jaké máte nejvyšší ukončené vzdělání?


Absolvoval jsem střední odbornou školu s maturitou v oboru přístrojová a automatizační technika.

Nikde jsem nenašel na vás ani na vaši společnost jakýkoli telefonní kontakt. proč?


Se současnými zákazníky a partnery komunikujeme emailem nebo pomocí mobilních telefonů. Necítím potřebu mít pevnou linku. Upřímně řečeno s ní nepočítám ani po náboru pracovníků a obnovení obchodní činnosti vlastními silami.


Zde připomínám, že jsem nenalezl žádný telefonický kontakt, tedy ani na mobilní linku.

Pan Jiří Klindera v mailu s odpověďmi ještě uvedl:


Omlouvám se, že jsem hned nereagoval na Váš email, ale byl jsem na cestě v zahraničí a měl jen omezený přístup k emailům. Abych řekl pravdu, tak jsem se o tom, že kWare vyhrála výběrové řízení dozvěděl až po svém příletu zpět. Od té doby jsem si přečetl několik informací o tomto projektu a nejsem si jist, zda všechny přesně popisují pozici a funkci, kterou kWare bude v celé problematice zastávat.


Naše nabídka směřovala do oblasti konzultační, tedy do oblasti, kdy námi dodaní odborníci budou vystupovat jako odborní poradci v těch oblastech a otázkách, ve kterých nemá MŠMT dostatečné zastoupení. Konzultace budou tedy především v oblasti projektového řízení, ale ne vlastního řízení projektu, ale sestavení příslušné metodiky vedení projektu ze strany MŠMT a vedení příslušné dokumentace na našem HW/SW vybavení. Dalším bodem naší spolupráce s MŠMT je poskytování odborných konzultací v IT problematice, jako jsou databázové systémy, bezpečnost uložených dat i zabezpečená komunikace apod.


Vysoutěžená cena je pojata jako cena maximální, která nebude překročena. Vlastní fakturace bude probíhat na základě výkazů odvedené práce, která bude ze strany MŠMT akceptována a bude tedy zaplaceno jenom tolik, kolik skutečně námi dodaní odborníci poskytnou.

21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 0:17  

Jak to říkal pan Martin Knetig o těch krádežích za bílého dne?

Luděk Blaha řekl(a)...
14. února 2011 v 0:32  

Konzultace budou tedy především v oblasti projektového řízení, ale ne vlastního řízení projektu

No jasně!
Osvědčený způsob reorganizace firmy. Měl jsem známého, který reorganizoval svoje manželství tak, že manželku vyhodil a sjednával si vztahy s externími partnerkami.

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 4:41  

Jasně. Platíme Cermat, UIV, VÚP atd., ale pořád si potřebujeme na každou blbost najímat externí firmy. To, co by soukromá firma udělala za tisícikorunu, stojí stát obvykle stokrát víc...
Jestli ono nakonec to testování žáků ZŠ nemá stejný smysl jako Indoš. Tj. pod možná odůvodnitelným záměrem se skrývá pouze snaha naplnit si partajní a soukromé kapsy.
Je hezké, že pan Klindera bude dodávat odborníky pro oblasti, kde MŠMT nemá své lidi. Aspoň doufám, že pokud jde o atraktivní řiditelky kabinetu (každý tomu říkáme jinak), tak si pan ministr vystačí už nyní z vlastních zdrojů a nebude muset najímat ještě externí...

Eny Gma řekl(a)...
14. února 2011 v 8:20  

"...Naše nabídka směřovala do oblasti konzultační, tedy do oblasti, kdy námi dodaní odborníci budou vystupovat jako odborní poradci v těch oblastech a otázkách, ve kterých nemá MŠMT dostatečné zastoupení." Jak je možné, že firma která nemá krom pana Klindera žádného zaměstnynce, může kdykoli na počkání dodat odborníky? A hlavně proč právě oni vyhráli? A kdo byl ve výběrové komisi? To jsou myslím dobré otázky, ale už ne pro vítěze, ale pro porotu. "Chce se mi z toho ..."

David Hawiger řekl(a)...
14. února 2011 v 8:27  

ad Anonymní 14.2. 4:41:
Souhlas. Vždy mě překvapuje, jak se při větších projektech přehlíží vlastní potenciál. A pokud se zapojí, tak povětšinou za nižších finančních podmínek než "externí služby".
Ukázka snahy na jedné straně a amatérského přístupu na straně druhé je přístup MŠMT k zapojení "školství" do tvorby nového loga MŠMT.

BoBr řekl(a)...
14. února 2011 v 11:16  

Pane Wagnere,
prosím, buďte tak laskav a pokuste se zjistit, kdo je "ten, kdo bude sloužit jako konzultant vedoucímu projektu na straně MŠMT"? Je zjevné, že s testováním nemá žádné zkušenosti.
Zároveň se pokuste zjistit, kdo byl v té výběrové komisi. Pozor, vážení - toto jsou Věci Veřejné!

Janek Wagner řekl(a)...
14. února 2011 v 11:29  

Požádal jsem o některé informace v pátek ráno MŠMT, složení výběrová komise naleznete v zápisu viz http://www.ceskaskola.cz/2011/02/kdo-bude-pripravovat-testovani-zaku-zs.html.

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 14:18  

Vítězná firma předkládá to, co po ní chce výběrové řízení. Problém není v ní, ale v zadavateli.

Ale ten základní problém je ale v tom, že přímo řízené organizace MŠMT to nedostanou jednoduše za úkol s rozpočtem, který mají. Jestliže jde o prioritu, potom jiné aktivity těchto organizací počkají a pracovníci budou tvořit v rámci svých pracovních povinností, popř. sami si najmou odborníky z praxe. Je zbytečné toto dělat přes nějakou firmu.

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 14:27  

Byvaly vlastnik kWare je Ing. Martin Feifer, 44 let, krizový manažer, Praha 5, člen Věcí veřejných
http://www.veciverejne.cz/profily-kandidatu-praha-magistrat.html

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 15:20  

A ono tady něco někomu připadá podivné? Mně to tedy připadá (bohužel) standardní.

BoBr řekl(a)...
14. února 2011 v 15:28  

Dal jsem si tu práci a našel je:
Jan Recman
Hana Voříšková
Martin Krejza
Ví o nich někdo něco? Jaká je jejich kvalifikace?
Jsem přesvědčen, že výsledek zásadním způsobem ovlivní osud našeho školství. Tuší to ti lidé?

Luděk Blaha řekl(a)...
14. února 2011 v 16:30  

je ... krizový manažer ... člen Věcí veřejných

Premisa
To jsem teda pěknej debil, když nejsem véčkař.

Problém
Proč ještě nejsem véčkař, když jsem tak hezký?

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 21:06  

Mgr.Jan Recman, nyní pověřen zastupováním ředitele Odboru akvizice a metodiky veřejných zakázek - K6 na MŠMT , asi bývalý asistent poslankyně Paedr.Jany Rybínové (ODS) (2006-2010),
Ing.Martin Krejza (ODS), nyní vrchní ředitel sekce vzdělávání na MŠMT, učitel anglického jazyka (UNI Cambridge), Soukromá střední podnikatelská škola s.r.o. Vysoké Mýto (-1999), 2006-2010 starosta Vysoké Mýto, nyní zastupitel
Mgr. Hana VOŘÍŠKOVÁ (NEZ), kandidátka do zastupitestva Vysoké Mýto, živnostník ( Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti, Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků,
Zprostředkování obchodu a služeb)
www.google.com

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 22:16  

Je to celé divné, vždyť podle dokumentace na stránkách MŠMT ani nemohli splnit kvalifikace, když neměli své projekty a zaměstnance. To není jenom o projektovém manažerovi a ještě k tomu najatému, ale také o tržbách za takový projekt pro firmu. A ten zřejmě nemají, nebo snad K-ware řídila bez zaměstnanců ten projet v Plzni? A ke všemu jejich nabídka ani není nejlevnější! Asi by si to komise měla nechat všechno znovu objasnit, protože to by ta smlouva byla asi neplatná, ne?

Luděk Blaha řekl(a)...
15. února 2011 v 0:34  

Jéminkote, svatá prostoto! Když už se teda bojuje proti těm úplatkům nebo co, tak se to řeší standardní dvouúrovňovou realizací.
Jedné firmě se křišťálově čistě veřejně přiklepne zakázka a druhá to za míň udělá. O rozdíl se svorně všichni zúčastnění podělí.
Takhle se taví i unijní peníze. Jedna firma odkoupí od obce za půldarma chátrající nemovitost a šťastná obec má vytržený trn z paty. Jiná firma najde bohulibý účel čerpání evropských fondů a draze tu nemovitost odkoupí. O dělení se už ani netřeba zmiňovat. Ouřady se tetelí, protože čerpání trestuhodně vázne, a mohou si udělat čárečku, jak nám ty bohulibosti pěkně odsejpají.
Apropó, nemohl byste mi, prosím, někdo poslat tématický plán pro etickou výchovu s pár příklady dobré praxe? Nějak mi dochází inspirace.

BoBr řekl(a)...
15. února 2011 v 9:42  

Zmínka o etické výchově je zcela na místě. Asi bude nutné se ptát, kdo bude za výsledek zodpovědný?
Mám tomu tedy rozumět tak, to není ani Jan Recman, Hana Voříšková a Martin Krejza, ani pračka kWare, ale ten, kdo nakonec ty testy bude dělat? Myslím, že bychom si tyto praktiky již neměli nechat líbit! O Véčkařích jsem měl lepší mínění! To znamená, že jsem se ve své zvědavosti, kdo bude ochoten se tohoto sebevražedného úkolu zhostit, zatím moc neposunul. Tito aktéři totiž nejspíše vůbec netuší, o jaký problém se jedná. Jsou to jen přesouvači peněz. Ostatně jako celé ministerstvo. Myslím, že by to pan ministr neměl podceňovat!

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 12:47  

Pan ministr to nepodceňuje.
Pan ministr to "vysokým manažerským tempem" realizuje.

O Věcech soukromých, pardon, Kecech veřejných, pardon, Věcech veřejných mělo lepší mínění bohužel víc lidí. Nikdo z nich, se kterými jsem mluvil, se nenamáhal před vhozením lístku do urny o jejich protagonistech dozvědět víc, než hlásali oni sami.

Anonymní řekl(a)...
17. února 2011 v 16:48  

Jako jeden z účastníků výběrového řízení se musím zastat pana Klindery.Přestože jeho nabídka nebyla úplně nejlevnější, tak byla naprosto profesionálně zpracovaná a obsahovala velký rozsah činností.
Pokud se podíváte na ostatní společnosti, které se přihlásily do výběrového řízení, tak tam najdete spojení na lidi, kteří stojí za organizecemi jako CERMAT či SCIO.Zajímavé je spíše druhé výběrové řízení na projektovou dokumentaci, společnost deloite vyhrála výběrové řízení na projekt pro kartu studenta za 2,8M a srovnatelný projekt na srovnávací zkoušky nabídka za 0,5M.Kdo jim asi zasponzoruje zbytek?Že by společnosti podílející se na státních maturitách v čele s logikou???
Z blízkého zdroje vím, že jedna z ministerstvem zřizovaných organizací to dělat chtěla, a jejich cena byla více jak 30M.
Cena za kterou to bylo vysoutěženo mi oproti tomu nepřipadá zase tak vysoká:-ú

poste.restante řekl(a)...
18. února 2011 v 1:56  

Anonymní 17.2 16:48
Kde je možné se seznámit s texty nabídek?

Kdo a na základě jakých kritérií rozhodl o tom, které firmy budou osloveny přímo? - viz http://www.msmt.cz/file/14366/

"spojení na lidi, kteří stojí za organizecemi jako CERMAT či SCIO",
tedy za organizacemi, které se problematikou testování ve školství zabývají dlouhodobě, je chápáno jako negativní okolnost? Proč?
Této logice nerozumím. Zkuste, prosím, svůj výrok upřesnit.

jedna z ministerstvem zřizovaných organizací to dělat chtěla, a jejich cena byla více jak 30M
Jak si takový rozdíl vysvětlujete?
Mám zato, že státem financovaná instituce by měla být spíše levnější, nežli komerční nabídky, neboť nemusí kalkulovat svůj zisk, ale pouze přímé náklady.
Jestliže však existuje státní instituce schopná podobný projekt realizovat, jak to, že nebyla zaúkolována přímo?
Proč stát vypisuje výběrová řízení na činnosti, které je schopen zajistit vlastními prostředky?
Jak je možné, že státní instituce pracuje dvacetkrát dráž, nežli komerční?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
18. února 2011 v 18:36  

Anonymní řekl(a)... 17. února 2011 16:48

"spojení na lidi, kteří stojí za organizecemi jako CERMAT či SCIO."

Výmýšlet si nebo zkreslovat může každý anonymní.

Jestli s tím má něco společného CERMAT, to nevím. Ale určitě vím, že Scio s testováním 5. a 9. tříd nechce mít (za daných okolností s daným plánem) NIC společného. A proto jsme se do takového výběrového řízení ani nehlásili. Profesionálně zpracovanou nabídkau umíme taky.

S ohledem na další kauzy tohoto ministra spolupráce se současným mšmt dlouhodbě škodí kreditu jak každé firmy tak i každého jednotlivce. Divím se lidem, kteří pro ně připravují tzv. "standardy".

Anonymní řekl(a)...
20. února 2011 v 21:01  

Anonymní řekl(a)... 17. února 2011 16:48 „Jako jeden z účastníků výběrového řízení se musím zastat pana Klindery.Přestože jeho nabídka nebyla úplně nejlevnější, tak byla naprosto profesionálně zpracovaná a obsahovala velký rozsah činností.“

Teď to začíná být opravdu zajímavé. Jak může účastník výběrového řízení vědět, jak vypadala nabídka konkurence. Jsou dvě možnosti: za prvé jste pan Klindera, za druhé jste jedna ze tří oslovených firem a nabídku jste spolu konzultovali nebo snad i psali a tím jste se dopustili pletich ve výběrovém řízení – a to je prosím trestný čin a pro pana ministra určitě námět k řešení. Proč jste vůbec byl účastníkem výběrového řízení, když jste znal konkurenční nabídku a nenabídnul jste lepší?

Tím se vyjasňuje i to, jak mohla být jedna ze tří přímo oslovených zájemců firma, která evidentně nevyvíjela žádnou požadovanou aktivitu a silně pochybuji, že splnila kvalifikační požadavky. Má-li mít firma referenční zakázky, tak musí mít tržby a ty podle slov p. Klindery neměla. Jak to tedy doopravdy je? A nezlobte se na mě, nepochybuji, že profesionálně zpracované nabídky měly určitě i ostatní firmy, zvláště pak, když se tím na rozdíl od Kware asi živí. Kdybych si vybíral dodavatele čehokoliv, měly by pro mě reference podstatně větší váhu než obrázky v nabídce a už určitě bych si nevybral firmu, která vlastně jen překupuje a nemá ani jednoho zaměstnance. Na copak je dobrá? A ke všemu ještě nebyla nejlevnější. „Nikdo Vám nemůže dodat to, co Vám já mohu slíbit“ je motto takových dodavatelů a slibem nezarmoutíš – to za ty prachy navíc určitě stojí. Jsou snad úředníci ministerstva tak naivní?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.