Jan Wagner: Testování ano, ale...

úterý 1. února 2011 ·

Na dnešní tiskové konferenci MŠMT k otázkám standardů pro základní vzdělávání vystoupili ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, náměstek ministra Ladislav Němec, ředitelka odboru všeobecného vzdělávání MŠMT Jiřina Tichá, ale i řada dalších aktérů zúčastněných na tomto projektu. Řada prezentovaných informací byla již známá, ale některé překvapily. Některé body ale stále vyžadují upřesnění a vysvětlení.

Ministr Dobeš zopakoval, že budou testovány žáci základních škol v 5. a 9. ročníku z českého a anglického jazyka a matematiky. Další test bude z takzvaného všeobecného přehledu, kde by se mělo cyklicky měnit zaměření podobně jako v testu PISA. Testování by mělo být především evaluačním nástrojem pro školy a učitele, nikoli pro tvorbu žebříčků škol. Ministr kritizoval, že dosud byl v této oblasti ponechán velký prostor pro soukromé společnosti.

Ředitelka Tichá shrnula dosavadní postup tvorby evaluačních standardů, který zahájily konference 15. října a 4. listopadu 2010. Překvapující byla informace o poněkud mechanickém vytvoření pracovních skupin pro jednotlivé standardy: po jednom zástupci zde mají VÚP, MŠMT a vysoké školy, tři další členové jsou zástupci učitelů prvního i druhého stupně. Zástupci ze škol byli údajně vybíráni tak, aby bylo rovnoměrné pokrytí regionů!  Bohužel jsme se nedozvěděli z jakého seznamu učitelů a jakým způsobem. Zásadním argumentem pro testování je skutečnost, že se kromě tří zemí v Evropě testuje všude, bohužel kvalifikované srovnání stále chybí.

Jaroslav Faltýn z VÚP informoval o průběhu online diskuse, která probíhá na portálu diskuse.rvp.cz od 17. ledna. V lednu měla diskuse 25 700 návštěv z 11 600 počítačů a v diskusi bylo zveřejněno 413 příspěvků od učitelů a odborné veřejnosti.

Ministr Dobeš poté zdůraznil, že testování bude elektronické a že ve čtvrtek budou zveřejněny první dvě veřejné zakázky na řízení projektu a na přípravu zadání pro konečného realizátora (pilotáž bude letos na podzim, generálka na jaře 2012 a ostré testování na jaře 2013). Zároveň se budou na základě vybavení škol připravovat parametry pro technické podmínky testování (a tedy i minimální vybavení školy). Školy údajně mohou na vybavení použít i šablony.

To je samozřejmě nesmysl, polovina škol již o projekt z EU peníze školám požádala a druhá polovina stále neví, jaké vybavení by mohla na testování potřebovat (navíc bude podle plánu MŠMT první plošné testování až za dva a čtvrt roku!!!). Není totiž vůbec jasné, jak bude testování probíhat: teoreticky by mohlo probíhat na jednom počítači, u kterého se žáci vystřídají (tento model si můžeme u malotřídek snadno představit), nebo druhým extrémem může být počítač pro každého žáka, pokud budou žáci testováni celostátně v jednom okamžiku.

Ministr Dobeš a náměstek Němec dále uvedli, že testy budou moci tvořit i učitelé, kteří budou placeni. Má jít o vytvoření systému s databází elektronických úloh, které budou sloužit nejen k vlastnímu testování, ale i učitelům v průběhu výuky i žákům pro zkoušení testů jako domácí přípravy. Zde si můžeme položit otázku, jak na podobnou centrální databázi budou reagovat nakladatelé a již zmíněné soukromé společnosti, případně i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ministr Dobeš i náměstek Němec ubezpečovali, že vše bude konzultováno s právníky a bude to řešit firma, vybraná pro řízení projektu ve výběrovém řízení.

V rámci dotazů novinářů ministr Dobeš uvedl, že výsledky testu v 9. ročníku budou podkladem pro přijetí na střední školu, testy budou proto podle náměstka Němce v dubnu až květnu. Testování proto podporují kraje i hejtmani.

Závěrem se vrátím ještě k argumentu, že se kromě tří zemí v Evropě testuje všude. Podíváme-li se do příručky Celostátní testování žáků v Evropě: Cíle, organizace a využití výsledků, kterou jsme zveřejnili vloni počátkem října, v tabulce na straně 27 zjistíme, že zemí bez plošného testování bylo v roce 2008/9 mnohem více: Rakousko, Nizozemí, Litva, Finsko, Severní Irsko, Lotyšsko, Wales, Skotsko, Španělsko a Lichtnštejnsko. V dalších devíti zemích, mezi které patří i Francie, Itálie či Německo jsou testováni jen žáci 9. tříd. Argumentace MŠMT a paní ředitelky Tiché je tedy podobně zavádějící jako účelově zmanipulované tvrzení MŠMT o státní maturitě z doby před několika lety, podobná maturita jako bude u nás, je totiž jen v dalších třech zemích EU...

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. února 2011 v 21:12  

"Ministr kritizoval, že dosud byl v oblasti testování žáků ponechán velký prostor pro soukromé společnosti."

No to mi tedy řekněte, co brání státním organizacím a ústavům (VÚP, IPPP, ÚIV a NÚOV), aby "soukromé společnosti nejen dohonily, ale dokonce aby získaly v této oblasti aplikovaného výzkumu prvenství?
Že bychom dospěli do stádia, kdy stát v jím zřizovaných institucích bude podporovat konkurenční prostředí?

Vít Pátek řekl(a)...
7. února 2011 v 11:12  

Obávám se, že v našem školství je tomu (už dost dlouho) spíše tak, že stát s vynaložením neuvěřitelných sum peněz od českých i evropských daňových poplatníků konkurenční prostředí likviduje, místo aby ho chytře využíval. Pan ministr v tom jen iniciativně pokračuje a možná, že to ještě dále "zdokonalí".
Mohu posloužit konkrétními příklady, ale nerad bych se opakoval, už jsem je tu porůznu v diskusích uváděl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.