Jan Wagner: Dvakrát 1,5 miliardy pro střední školy z ESF? (AKTUALIZOVÁNO)

pondělí 21. února 2011 ·

Ministr Dobeš na dnešním setkání s novináři upřesnil záměry MŠMT s tak zvanými šablonami pro mimopražské střední školy. Zároveň informoval o přípravě dalšího individuálního národního projektu pro podporu optimalizace sítě středních škol.

O novém projektu do značné části kopírujícím projekt EU peníze školám pro mimopražské základní školy se hovoří již od léta minulého roku. V listopadu byly zásady výzvy zpracovány, podle neoficiálních informací je v nich omezena možnost čerpání na školení učitelů, jinak má výzva stejnou logiku. Ministr Dobeš na dnešním setkání s novináři upřesnil termíny: v březnu by měl být projekt projednám v Bruselu, poté by měla zhruba po roce po EU peníze školám následovat výzva. Schválení projektů škol se plánuje na květen a červen, čerpání by mohlo být zahájeno již v srpnu až v září. Ministr Dobeš věří, že nedojde ke skluzům jako u projektů ZŠ.

Zde je třeba připomenout, že skluz ve zpracování projektů základních škol v rámci EU peníze školám stále přetrvává, i když došlo k výraznému zlepšení, a první 60% záloha na realizaci projektu odešla z MŠMT na kraje jen pro zhruba třetinu škol. Odhadovaná doba zpracování žádosti je nyní zhruba 3,5 měsíce (myšlena doba od předání žádosti po odeslání 60% zálohy z MŠMT na kraj), na čemž se zřejmě podepsaly i vánoce. V období od 4. 11. 2010 do 10. 2. 2011 například podalo žádost 937 ZŠ a záloha na kraje odešla pro 743 škol. Pokud si žádost podají v květnu a červnu navíc stovky středních škol, bude v odboru CERA o prázdninách skutečně horko. Pro základní školy toho vyplývá jedna rada: s podáním žádosti nečekejte!

Další individuální národní projekt pro podporu optimalizace sítě středních škol by měl být v objemu také 1,5 miliardy Kč (AKTUALIZACE dle odpoledního mailu z tiskového odboru MŠMT: Podle pana náměstka pro regionální školství Ladislava Němce není částka 1,5 mld. přesná a je předčasné ji uvádět.). O konkrétní sumě se teprve jedná a upřesňuje se. Peníze by měly jít na podzim 2011 krajům a ty je přerozdělí konkrétním školám. ) Z něho by měly být placeny analýzy pro přípravu optimalizace sítě škol, podpora vyrovnání úrovně  tříd slučovaných škol, lidské zdroje v adaptačním období a část by měla jít na pomůcky. Objem financí na tento projekt je poněkud překvapivý, stejně jako předpokládané čerpání. Vše je ale již předjednáno s hejtmany. Počet škol, kterých se slučování má týkat, ale dosud nebyl zveřejněn.

V této souvislosti je třeba připomenout, že dosud nedošlo k žádnému nezávislému vyhodnocení dopadu a efektivnosti dosud realizovaných projektů z ESF, ať už jde o projekty v operačním programu Rozvoj lidských zdrojů období v letech 2004 - 2006, kde by stálo za to vyhodnotit jejich reálnou udržitelnost, ale i v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v období od roku 2007. V operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost by stálo za to vyhodnotit jednotlivé typy projektů v jednotlivých oblastech podpory, ale také porovnat efektivitu projektů z krajských výzev jednotlivých krajů, individuálních národních projektů a především národních projektů realizovaných v jednotlivých přímo řízených organizacích MŠMT.




1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. února 2011 v 15:37  

To je poprvé, co slyším, že optimalizací (tedy rušením) středních škol se neušetří, ale naopak se ještě 1,5 miliardy vyhodí.
Jistě, pane ministře.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.