Český rozhlas Leonardo: TEDxPrague – Myšlenky hodné šíření

úterý 30. listopadu 2010 ·

Český rozhlas Leonardo přináší vybraná vystoupení z konference TEDxPrague, která se konala minulý týden a setkala se s velkým ohlasem. Přednášky zpracovali jako audioslideshow – zvukový záznam doplňuje obrazový doprovod stejně jako na přednášce.

1. blok | ReKreace a Znovu(s)tvoření


Františka Hana Garlíková: O práci, Baťovi a odvaze
Pavel Blažek: Neúspěch – nejlepší způsob, jak se něco naučit
Josef Průša: Revoluce 3D tisku 
2. blok | Naděje – děti a vzdělávání


Tomáš Hajzler: Konečně v penzi. Už můžu dělat, co mě baví
Jana Nováčková: Jak se z touhy učit se stane sběratelství známek
Ondřej Šteffl: Je škola budoucnost vzdělávání? 
3. blok | ReCyklace civilizace a hodnot


Petr Pokorný: Zranitelnost civilizace
Cyril Höschl: Vrozené vs. naučené
Michal Bauer: Inovace pro další generaci mikrofinancí
Tomáš Rousek: Vesmírný architekt

Videozáznamy přednášek budou až za pár týdnů, takže takto máte jedinečnou možnost si přednášky alespoň poslechnout.

Zdroj: Český rozhlas Leonardo

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2010 v 20:07  

Pěkný, ale chtělo by to videozáznamy...

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2010 v 21:30  

Poslechla jsem si vystoupení p. Dr. Nováčkové. Vcelku lze souhlasit, že s těmi včeličkami, prasátky, sluníčky aj. by se to u dětí za odměnu nemělo přehánět. Ale na druhou stranu - byli to přece právě psychologové, kteří nabádali, že žádoucí chování a dělání se má pozitivně posilovat, tedy chválit, odměňovat...??

Ostatně - zbytečné obavy, ono to sbírání razítek děti stejně rychle přestane bavit. Moje děti mívaly radost, když u paní doktorky při očkování dostaly obrázek "za hrdinství", ale při třetí návštěvě už ho odmítaly, co s tolika obrázky...a stejně ho má kdekdo.. :)

poste.restante řekl(a)...
1. prosince 2010 v 11:04  

Při vší úctě k Dr. Nováčkové a jejím zásluhám, které jsou nemalé.
Myslím, že se dopouští obvyklé chyby většiny renomovaných psycho-vědců.
A totiž nepatřičné generalizace.

1. Tvrdit, že hodnocení pomocí hvězdiček a posléze jedniček je prvotním projevem korupčního jednání, mi přijde trochu přehnané.

Naše společnost stojí na vytváření určitého výkonu a tento výkon má být po zásluze ohodnocen.
Dovedu-li tedy její úvahy do absurdní nadsázky, pak by ohodnocení zaměstnance za odvedenou práci nebo odměnění olympionika zlatou medailí bylo také vlastně jen jistou formou korupce.

Jistěže by bylo fajn, kdyby lidé podávali excelentní výkony a dále se vzdělávali, tak nějak "pro radost", ze své vnitřní podstaty, či proto, že se "práce stala jejich potřebou". Ale to bychom byli, tuším, v komunismu budoucnosti.

Obávám se ale, že takhle to, alespoň prozatím, nefunguje.

2. Existují různé typologie osobností. Pro některé je samotné "sbírání známek" potěšením a potřebou. Samotná vazba na osobnost učitelky (prvního stupně) či maminčina pochvala za jedničku je pro ně důležitým stimulem. Pokud jim tuto odměnu odebereme, sebereme jim i vnitřní motivaci.

3. Mnoho času jsem strávil přemýšlením, kam že se to v průběhu školní docházky vytrácí nadšení prvňáčků před prvním zářím, kdy se nemohou dočkat, až už se budou moci učit psát a počítat.
Důvodů je povícero, ale tvrdit, že za to mohou známky je prostě nonsens.

Takže s mnohým z jejího vystoupení lze souhlasit, ale závěry, které činí, jsou již spíše pokusem dokázat "svou pravdu".

Vít Pátek řekl(a)...
1. prosince 2010 v 14:15  

Pokus o provokativní otázku pro p. Šteffla k jeho vystoupení (není míněno jako obhajoba setrvání školy ve stavu, v jakém zrovna je):

A není náhodou nějaká brzda, tlumič, regulátor či jak to nazveme právě tím, co v současnosti nejvíc potřebujeme, abychom jako celek nedopadli tak, jak třeba v nedávné době dopadly finanční trhy?
(Stále rychlejší a dokonalejší "šoupání s miliardami", stále sofistikovanější a "výkonnější" deriváty... stále košatější a rychleji rostoucí nadstavba nad klopýtající základnou sunoucí se těžko říct kam...)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.