Bořivoj Brdička: Ovlivňuje syndrom housete pouze ICT gramotnost?

úterý 2. listopadu 2010 ·

Díky známému rakouskému vědci, nositeli Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu (1973) a zakladateli etologie Konrádu Lorenzovi víme o mechanizmu otisku prvního pohyblivého předmětu do mozku právě narozených housat (i jiných ptáků), jež způsobuje to, že právě tento předmět považují za matku a všude ho následují. Lorenz tento paradox dokazoval tak, že sám v roli matky za sebou vodil hejno malých housat. Analogie s tímto jevem se v nedávné době začala používat k popisu takových uživatelů počítačů, kteří zatvrzele lpějí na využívání těch softwarových produktů a postupů, na něž jsou zvyklí.

1 komentářů:

Václav Revenda řekl(a)...
24. listopadu 2010 v 15:47  

I já jsem se dříve bránil jinému prostředí než od Microsoftu. Avšak pak jsem začal počítat a zjistil jsem, kolik člověk ušetří za licence při používaní operačního systému Linux. Rozhodl jsem se ho vyzkoušet a tak mě nadchl, že jsem od něj již neodstoupil. Má euforie eskalovala a já se začal poohlížet po dalším Open Source software. Tentokrát jsem zašel do oblasti grafiky. Nainstaloval jsem si GIMP (na bitmapovou grafiku) a následně Inkscape (na vektorovou grafiku). Ze začátku mi dělalo problém přejít na tyto Open Source programy z komerčních (konkr. programů skupiny Corel), ale následně jsem jim "přišel na chuť" a dnes v nich běžně pracuji a jsem v nich naprosto spokojen. Zrovna tak, jako v OpenOffice, který mi plně nahradil Office od Microsoftu.
Rozhodně doporučuji vyzkoušet a překonat "nechuť" pro změnu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.