EDUin: Státní maturitu je možné zorganizovat za deset milionů korun

středa 1. září 2010 ·

Ministerstvo školství by mělo vysvětlit, proč je česká státní maturita dvacetkrát dražší než slovenská.


Obecně prospěšná společnost EDUin žádá ministerstvo školství o veřejné zdůvodnění vysokých nákladů na organizaci české státní maturity. EDUin k této žádosti vede překvapivé srovnání nákladů na organizaci centralizované státní maturitní zkoušky v Čechách a na Slovensku. Slovenská státní maturita byla spuštěna v roce 2005 a její roční náklady se pohybují okolo 413 000 euro, tedy v přepočtu zhruba deset milionů českých korun. Náklady na jeden ročník české státní maturity byly vyčísleny na 240 milionů Kč, ministr školství Josef Dobeš slíbil jejich snížení na 210 milionů. Není ale jasné, co opodstatňuje jednadvacetinásobně dražší státní maturitu v Čechách oproti Slovensku, když počet maturujících studentů je vyšší pouze o necelých 30 %.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: "Nepředpokládám, že by šlo o něco nečestného, ale po konzultaci s odborníky na Slovensku jsem došel k závěru, že česká maturita se v hlavních parametrech jako je logistická náročnost, charakter většiny testů a v zásadě i počet škol a studentů natolik podobá té slovenské, že se těžko hledá zdůvodnění pro o tolik vyšší náklady. Do státní maturity jsme už investovali částku blížící se miliardě, v příštích třech letech plánujeme utratit dalších sem až osm set milionů. Veřejnost by tedy měla dostat jasnou odpověď, proč je to tak drahé, proč to u sousedů umějí o tolik levněji a co získáme navíc, jestliže zaplatíme dvacetkrát víc."

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. září 2010 v 10:46  

Ministerstvo školství by mělo vysvětlit, proč je česká státní maturita dvacetkrát dražší než slovenská?

To ovšem není žádný problémy. Je to poměrně jednoduché, milý Watsone! Česká státní maturita je prostě 20x kvalitnější než ta slovenská. Proto je také 20x dražší.
Prostě, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat lepvné věci!

Anonymní řekl(a)...
1. září 2010 v 13:42  

EDUin ve své tiskové zprávě píše, že "z hlediska nákladů je zajímavý detail, že na Slovensku v roce 2005stál stroj na tištění testů jeden milion Sk. V Česku jsme jen za stroje do tiskárny utratili 240 milionů a spolu s rekonstrukcí prostor stála tiskárna a distribuční centrum maturitních testů 300 milionů Kč."

To reda nevím, co na tom Slovensku koupili za mašinu. To muselo být snad ještě od Gutenberga. My tady máme mašinku moderní. Sice trochu dražší, ale ta umí úplně všechno...

Anonymní řekl(a)...
1. září 2010 v 16:40  

Vůbec se nedivím, že naše maturity stojí tolik. Kolik jenom musí Cermat zaměstnávat lidí, aby mohli ti chudáci odpovídat na dotazy ředitelů a koordionátorů /doufám, že nejen mé/. Do 31.8. jsme museli navrhnout ŠMK a jmenovat hodnotitele. Od poloviny srpna zasílám dotazy, jak to realizovat a občas dostanu i odpovědi /které se bohužel často liší/. Dnes, 1.9., jsme dostali na školy další dopis, ve kterém stojí "Původní termín jmenování do 31. 8. 2010 byl stanoven z důvodu simulace podmínek MZ pro jmenování do funkcí ředitelem školy, ale z důvodu stále probíhajícího studia není pro MAG'10 objektivně splnitelný. Jeho nesplnění nebude tedy v žádném případě posuzováno jako neplnění podmínek DPP z viny zaměstnance (Koordinátora MAG'10)". Takový chaos přece něco stát musí.

Simona CARCY řekl(a)...
1. září 2010 v 18:22  

Nebylo by na škodu, kdyby pan Feřtek srovnával hrušky s hruškami a nemotal nesrovnatelné. Porovnávejme maturity třeba s Norskem nebo Svahilskem. Ale porovnávejme úroveň zabezpečení dat, distribuce otázek, rychlost vyhodnocení, počet volitelných typů testů, počet modifikací pro studenty s různými hendikepy od nevidomých po neslyšící, počet studentů (absolutně), kvalitu výstupů zpětné vazby do škol atd.
Pokud všechna tato data máte a dáte je do tabulky, sem s nimi. Pak pochopím nepochybně vaše argumenty o tom, že je to u nás horší. Dokud to nedoložíte (možná proto, že o tom nic nevíte), nelze brát taková prohlášení za relevantní.

Anonymní řekl(a)...
1. září 2010 v 20:17  

Hele Simčo, alias Parabellum - my jsme ve všem lepší než nějací Slováci, na naše hrbolaté, nerovné a nejdražší dálnice nemá nikdo. Jsme Češi a "kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop".

Simona CARCY řekl(a)...
2. září 2010 v 6:25  

Taky se dá udělat Trabant a říkat tomu Mercedes, že?

Anonymní řekl(a)...
2. září 2010 v 6:53  

Vždyť to říkám, tedy ne tak krásně jako paní Simona Carcy, ale naše státní maturita je prostě 20x kvalitnější. Také od ní vyletí asi 20x více maturantů?

Anonymní řekl(a)...
2. září 2010 v 8:04  

PAní CARY je patrně z CERMATU, že to tak pěkně všechno ví.

Úroveň zabezpečení dat, počet volitelných typů testů, počet modifikací pro studenty s různými hendikepy od nevidomých po neslyšící: to možná slováci nemají, ale za 200 M je to trochu luxus

Rychlost vyhodnocení asi budou mít větší - CERMATU to trvá pokud vím 21 dní.

Luděk Blaha řekl(a)...
2. září 2010 v 10:23  

Taky se dá udělat Trabant a říkat tomu Mercedes, že?

Otázka zní spíše, je-li na ty naše okresky nezbytně nutný nějaký super luxusní autokar.

http://bit.ly/a9sTqT

Anonymní řekl(a)...
2. září 2010 v 12:31  

POLITIKA: Novinky.cz: Klaus: Státní maturity považuji za fatální, tragický omyl
02.09.2010 07:47:24 Publikováno na serveru www.novinky.cz dne 2.9.2010autor: právo (bm)

Mnozí studenti nemohou vládě odpustit, že v srpnu rozhodla zavést státní maturity už v letošním školním roce na jaře 2011. Ukázaly to vášnivé debaty během prvního školního dne. Mnozí studenti nemohou vládě odpustit, že v srpnu rozhodla zavést státní maturity už v letošním školním roce na jaře 2011. Ukázaly to vášnivé debaty během prvního školního dne. Jednotné testy ve středu ve středu prezident Václav Klaus označil za tragický omyl. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se studenty zase žertoval, že na případnou demonstraci raději pošle dvojníka.

Anonymní řekl(a)...
2. září 2010 v 13:02  

"...na případnou demonstraci raději pošle dvojníka."

Pana ministra ty srandičky po MAG10 přejdou. Jde o to, aby nemusel posílat dvojníka na všechna další jednání. Například na zasedání vlády.

Simona CARCY řekl(a)...
2. září 2010 v 22:30  

Je dobře, že se může prezident vyjadřovat k čemukoli, dokonce i k maturitám. Pokud si myslí, že všechno, co dělá pan Sarkozy, je špatně, je to jeho právo. Pokud si myslí, že jednotné testy jsou chybou, je to jeho právo. Tycho de Brahe si celý život myslel, že je země placatá a je to dnes významný astronom 17. století. Václav Klaus je významný politik této malé země a je v tom dobrý. A nechme mu právo myslet si, že je země placatá a jednotná zkouška je chybou. Jen kdyby ho nenabrífovali v tom PORGu...

Anonymní řekl(a)...
3. září 2010 v 7:45  

rád bych věděl, proč tento příspěvek nese štítek "PR článek"

Janek Wagner řekl(a)...
3. září 2010 v 7:48  

Protože jde o tiskovou zprávu.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2010 v 8:23  

Paní Carcy,již vím, že byste za státní maturity položila život, ale nelíbí se mi, že vaše příspěvky jsou stále více demagogické, viz:"nechme mu právo myslet si, že je země placatá a jednotná zkouška je chybou". BTW: Můžete mně sdělit, co dělá Sarkozy dobře?:-)

Anonymní řekl(a)...
3. září 2010 v 10:30  

Můžete mně sdělit, co dělá Sarkozy dobře?:-)

To je přece jasné. Nezavádí na francouzských střední školách státní maturity. Pašák!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.