ČT24: Ministerstvo slibovalo rychle rozdělit 4,5 miliardy - školy ale zatím nemají nic

sobota 25. září 2010 ·

Ministerstvo školství už loni v prosinci slibovalo, že mohou školy čerpat finance z projektu Evropské peníze školám. Žádost o dotaci měla být snadná a rychlé mělo být i schvalování. Podle původního plánu měly školy dostat peníze ještě před začátkem školního roku. Ředitelé ale na ně pořád čekají a někde museli platit schválené projekty ze svého.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. září 2010 v 21:53  

Ve škole máme odučeno 47 DUM za září, projekt začal a byl schválen od 1.9.2010. Jak mám kolegům učitelům vysvětlit, že nedostanou ani korunu, jak mám kolegovi koordinátorovi s úvazkem 0,2 vysvětlit, že bude mít plat po 32 letech praxe 15 000,-, již jsme oslovili firmy pro výběrové řízení ,... Není to náhodou úmysl MŠMT ? Není to neschopnost MŠMT ?

mak řekl(a)...
26. září 2010 v 8:20  

V normálním podniku, když se něco nestíhá, vyhlásí se přesčasy, práce a sobotách a nedělích. A dokud se skluz nedožene, tak se maká a maká. Co to takhle udělat na MŠMT. A pan ministr by mohl úředníkům, kteří mají zpoždění na svědomí, dát jen půlku platu a pak by zvlášť výkonným zaměstnancům mohl zvýšit nenárokové složky platu, jak by to chtěl po školách.

Mgr. Milan Šatra řekl(a)...
26. září 2010 v 19:04  

Při tempu 4 školy za 4 dny se odbaví plánovaných 3500 základních škol zhruba za 3500 dnů, , což je asi tak 10 let (a to včetně sobot a nedělí)- No neberte to! A rada pro školy - nespěchejte s projekty, máte na to dost času (mimochodem - naše škola odeslala žádost 16. srpna a po měsíci a půl ještě nemáme rozhodnutí ....)

Anonymní řekl(a)...
26. září 2010 v 21:36  

Místo aby se ministr věnoval školství, tak se věnuje tomu, aby někde sehnal chybějící peníze za lyžařský prodělečný šampionát v Liberci. Nic proti tomu, protože to začalo duo Kuchtová - Topolánek - rozhodnutí vlády, ale čerpání EU-OP VK nějak nefunguje !

Anonymní řekl(a)...
27. září 2010 v 7:59  

Pokud má ředitel v ruce smlouvu s datem začátku projektu k 1. 9. 2010, tak bude moci zaplatit odučené hodiny dodatečně až obdrží peníze, protože náklady na projekty jsou uznatelné od tohoto data. Pokud má na smlouvě pozdější datum a učitelé se podílejí na projektu výukou hodin od 1.9.2010, no tak to asi bude muset kantorům zaplatit ze svého, neboť je sebevrah. Jiná možnost snad ani není. Nebo snad je?
Na ceskeskole se ozývaly hlasy těch, kteří mají s projekty EU zkušenosti, že to MŠMT nemá nárok stíhat. Opět se projevila neschopnost ředitelů shánět si potřebné informace a trochu se orientovat v problému. Navíc jedno staré české přísloví říká: Práce kvapná, málo platná.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2010 v 11:54  

Na ředitele bych to zrovna nesváděl, může za to jedině MŠMT. Já bych je ( ministra a spol. )vůbec neomlouval, chápu sice, že ministr ochromil činnost ministerstva nesystémovým propouštěním, ale pouze on nese politickou odpovědnost. Ve funkci je více než 100 dnů, nemá tedy žádný význam ho hájit !

Anonymní řekl(a)...
28. září 2010 v 13:07  

Argument, že není třeba s podáním projektu spěchat, je vzhledme k tempu MŠMT, zcestný. Spěchat nebylo třeba na konci minulého školního roku, kdy bylo jasné, že ministerstvo bude mít problém vyřídit podané projekty tak, aby se s nimi začalo 1.9.2010. Pokud však chcete začít s projektem 1.9.2011, doporučuji s podáním projektu pokvaltovat, abyste měli nárok být mezi těmi, kteří k tomuto datu budou moci začít. Pokud hodláte začít později nebo máte vybrány šablony, které nejsou vázány na výuku a na změny ŠVP, máte vskutku času dost. Nicméně vzhledem k tomu, že ministr školství se ztrapňuje čím dál více, hrozí reálné nebezpečí jeho odvolání a možná i to, že ten příští šablony zruší pro neprůhlednsot čerpání.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2010 v 14:52  

Mrkněte na
http://www.msmt.cz/pro-novinare/eu-penize-skolam-vyzva-hejtmanum-a-obcim
Praha, 27. září 2010

Okolo 20.10. nás možná odbaví MŠMT, do konce října je to na KÚ, pak 14 dní (do půli listopadu) převod zřizovateli - obci a koncem listopadu to MOŽNÁ dostaneme na školní účet. A do té doby AKCE Z.

Už dlouho jsem neviděl, že by něco MŠMT udělalo normálně...

Anonymní řekl(a)...
29. září 2010 v 18:48  

Znovu opakuji. Pokud máte v ruce rozhodnutí, které uvádí váš projekt do realizace od 1.9.2010, jste v pohodě, i když přijdou peníze později, budete moci učitelům odučené hodiny zpětně proplatit. Pokud jste začali výuku dělených hodin od 1. 9. 2010 bez příslušného rozhodnutí, tak jste sebevrazi. Když totiž bude na rozhodnutí datum začátku realizace např. 1.11.2010, tak učitelé příslušné hodiny budou dva měsíce učit zadarmo. Pokud toto některý ředitel provedl, je to na odvolání, leda by to zaplatil ze svého.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.