Jak na domácí vzdělávání?

pondělí 27. září 2010 ·

Chtěla bych svojí dceru vzdělávat doma. Je to možné ? Pokud ano, kde o to mohu požádat?


Individuální vzdělání (domácí vzdělávání) se řídí § 41 školského zákona a lze ho povolit pouze žákovi 1. až 5. ročníku základní školy.

O povolení individuálního vzdělávání žáka rozhoduje ředitel školy, kam byl žák přijat k plnění povinné školní docházky, na základě písemné žádosti zákonného zástupce žáka. Žádost zákonného zástupce o individuální vzdělávání musí obsahovat: jméno a příjmení žáka, jeho rodné číslo, místo trvalého pobytu žáka nebo bydliště, pokud nemá na území České republiky místo trvalého pobytu; uvedení období, ročníku, popřípadě pololetí, kdy má být žák individuálně vzděláván; důvody pro individuální vzdělávání žáka; popis prostorového a materiálně technického zabezpečení vzdělávání a podmínek ochrany zdraví individuálně vzdělávaného žáka; doklady osvědčující splnění vzdělání osoby, která bude žáka individuálně vzdělávat; seznam učebnic a učebních textů, které budou ve výuce užívány, pokud nejde o učebnice uvedené v § 27 odst. 1 školského zákona; další skutečnosti, které mají vliv na průběh vzdělávání žáka; vyjádření školského poradenského zařízení.

Ředitel školy individuální vzdělávání povolí, pokud jsou dány závažné důvody pro individuální vzdělávání; jsou zajištěny dostatečné podmínky pro individuální vzdělávání, zejména podmínky materiální a ochrany zdraví žáka; osoba, která bude žáka vzdělávat, získala alespoň střední vzdělání s maturitní zkouškou; jsou zajištěny vhodné učebnice a učební texty, podle nichž se má žák vzdělávat.

Individuálně vzdělávaný žák koná za každé pololetí zkoušky z příslušného učiva.

Ředitel školy zruší povolení individuálního vzdělávání pokud nejsou zajištěny dostatečné podmínky ke vzdělávání, zejména podmínky materiální, personální a ochrany zdraví žák; pokud zákonný zástupce neplní podmínky individuálního vzdělávání stanovené tímto zákonem; pokud žák na konci druhého pololetí příslušného školního roku neprospěl; nelze-li žáka hodnotit způsobem uvedeným v odstavcích 4 a 5 vyhlášky č. 48/2005 Sb. nebo na žádost zákonného zástupce žáka.

Výdaje spojené s individuálním vzděláváním hradí zákonný zástupce žáka, s výjimkou učebnic a základních školních potřeb poskytovaných dle školského zákona zdarma.

Další podrobnosti k postupu školy a zákonných zástupců jsou uvedeny zde:
http://www.msmt.cz/vzdelavani/informace-a-doporuceni-ministerstva-skolstvi-mladeze-a-telovychovy-k-individualnimu-vzdelavani.

MŠMT od roku 2007 pokusně ověřuje na 6 školách individuální vzdělávání na 2. stupni základní školy. Pokusné ověřování bude trvat do konce roku 2011. Bližší informace jsou zveřejněny zde: http://www.msmt.cz/vzdelavani/vyhlaseni-pokusneho-overovani-podle-171-odst-1-zakona-c-561.

Materiál MŠMT.

1 komentářů:

cepo řekl(a)...
27. září 2010 v 8:13  

Další školou, která patří k těm uvedeným šesti školám, je Základní škola a mateřská škola, Březová, okres Uherské hradiště, která individuální vzdělávání nabízí s využitím LMS MOODLE. www.zsbrezova.eu a www.moodle.zsbrezova.eu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.