ÚIV: Rychlá šetření 2/2010 – závěrečná zpráva

pondělí 16. srpna 2010 ·

Ředitelé základních škol jsou proti povinné výuce druhého cizího jazyka. Přes 60 procent z nich uvedlo, že by to žáky přetěžovalo. Školy by měly problém i s personálním zajištěním jazykové výuky.


Tato zpráva předkládá výsledky druhé vlny projektu Rychlá šetření 2010 (dále jen RŠ), která se uskutečnila od 17. 5. do 21. 5. 2010, kdy byl na internetu vystaven příslušný dotazník (viz příloha). V této vlně RŠ bylo osloveno 4 000 základních škol. Respondenti odpovídali na otázky týkající se vlivu žáků na chod školy, dalšího cizího jazyka na ZŠ a klíčových kompetencí.



1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. srpna 2010 v 12:56  

Z rychlého šetření vyplývá, že 30% škol učí jako první jazyk němčinu.

Zajímalo by mne, proč ministerstvo chce za této situace zavést od 3. třídy jako povinný jazyk angličtinu bez jakékoliv diskuze, která by na toto téma proběhla. Hlavně, že neustále diskutujeme o příručce k sexuální výchově, která je pouze jako doporučená.

Těch 30% jsou se vší pravděpodobností školy s příhraničních oblastí se SRN a Rakouskem a velmi dobře ví proč učí jako první jazyk právě němčinu. V každém případě se s ní v těchto oblastech žáci setkávají častěji než s angličtinou. Navíc je zřejmé, že těmto školám MŠMT způsobí problémy personální. Ptám se, kdo bude u nich tu angličtinu učit? A co proboha budou učit němčináři.

Náš pracovní trh je se SRN velmi propojen. Uvědomuje si to vůbec někdo? Divím se, že ředitelé se neozývají. Vypadá to, že jim je vše jedno. Pak budou nadávat až bude pozdě. Ale to už je náš čecháčský styl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.