Klára Bílá: Ministerstvo nechce, aby školy z peněz EU platily soukromé firmy

pátek 27. srpna 2010 ·

Největší balík peněz za poslední roky, celkem čtyři a půl miliardy korun, míří do mimopražských základních škol. Díky penězům z Bruselu tak školy mohou zvýšit kvalitu výuky. Peníze ale zajímají také soukromé firmy, které školám nabízejí proškolování kantorů nebo výhodné vybavení počítačových učeben. A to se ministerstvu nelíbí.

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2010 v 12:45  

No tak, no tak. Nakoupit počítače a pomůcky snad musí školy u soukromých firem. Pokud vím státní podnik Komenius, který školám kvalitní a dobře didkaticky zpracované pomůcky dodával školám centrálně, byl před 20 lety zrušen.
Vzhledem k tomu, jak to nyní na trhu s pomůckami vypadá, si nejsem jistá zda jeho zrušení bylo dobré.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2010 v 15:00  

Státní podnik Počitadlo, nositel Řádu práce, letos splnil plán na 120% a je připraven přijímat objednávky. Naše hospodářství si nějakým trhem rozvracet nedáme.

Vít Pátek řekl(a)...
27. srpna 2010 v 15:20  

Další projev naprosté nekompetentnosti nynějšího vedení ministerstva.
Speciálně manažerská nekompetentnost ministra se navíc projevuje i tím, že mu tam levá ruka neví, co dělá pravá.
Pan ministr Dobeš při odpovědi na můj dotaz v pořadu ČT Hyde Park, jak napraví katastrofu, kterou způsobil totálním seškrtáním ONIV, veřejně a výslovně VYZVAL ředitele škol, aby pomůcky včetně učebnic nakoupili z peněz z těchto grantů ("EU peníze školám").
Tohle už se ani slušnými slovy komentovat nedá...

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2010 v 20:38  

Snad učitelé musí DUM na něčem ověřit a tím jsou PC, dataprojektory, interaktivní tabule,...a pokud úředníci MŠMT neví, co je v manuálu, který sami vypracovali, pak Bůh s českým školstvím. Jednotlivé tzv. DUM a jejich příprava, odučení, archivace a prezentace pro jiné školy budou učitelům zaplaceny. Kde tedy mají školy tuto techniku získat ? Jedině od soukromých firem a to výběrovým řízením. Příručka to umožňuje str. 16 - 25

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2010 v 21:08  

MŠMT se opravdu zbláznilo - začalo měnit nastavené podmínky v jejich průběhu a k tomu vyhrožovat a varovat. Šablony jsou pánové a dámy z MŠMT nastaveny tak, že zaplatíte jak učitele, tak jim umožníte ověřovat výsledky jejich inovativního přístupu s moderními vyučovacími pomůckami. Snad si nemyslí "noví úředníci", že inovaci budu ověřovat jen na tabuli s křídou a frontální metodou výuky !

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2010 v 22:35  

Tohle se snad už ani nedá komentovat. Jak může být takový blb ministrem? Jedině snad, že by se připravoval pomalu druhý Indoš (s ABL jako hlavním dodavatelem) a MŠMT by tudíž nemělo zájem, aby si školy nakoupily co sami potřebují. Do budoucna by ABL mohlo nahradit i vydavatele učebnic... :-)
Teď vážně. Mám takový blbý pocit, že se něco chystá. To zpoždění peněz na školy, které již mají schválené projekty, nebude náhoda.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2010 v 9:17  

Ono samozřejmě k žádným změnám podmínek nedošlo. Nebo snad byla vydaná nová verze příručky? Spíše jde o to, že se někdo z MŠMT zcela nekompetentně vyjádřil před novináři, kteří o problému nic neví, a tak zkreslí co se dá.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2010 v 10:04  

Ale dá se to komentovat ... :-)
Možná by ministerstvo mělo projít autoevaluací klíčových kompetencí a funkční gramotnosti svých pracovníků. Ať jeho pracovníci ochutnají z vlastního recepisu, který musí "užívat" školy.
Možná by v té evaluaci mohla zaznít jediná otázka: Jak poznám, že připravuji pro školy a učitele dobré podmínky pro jejich práci, tedy výchovu a vzdělání dětí?
(obyčejný člověk)

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2010 v 9:23  

Ono se podle mne v šablonách nic nechystá, ale MŠMT od samého začátku slibovalo ohledně lhůt evidentně nesplnitelné.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2010 v 21:45  

Nevidím nic nesplnitelného na tom, že necelým 900 stovkám škol přepošlu peníze do slíbených 30 dnů - viz. příručka. Nás "dole" vůbec nezajímá, že MŠMT propouští úředníky a ten zbytek nestihá.

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2010 v 14:57  

Váš argument, že vás to nezajímá, je úsměvný. Naprosto nemáte tušení, jakou mašinérií podpisů musí projekty při schvalování projít. Tomu, kdo má s projekty z kušenosti, bylo od vyhlášení šablon v květnu jasné, že realizace projektu od září je sebevražedný nápad.

mak řekl(a)...
30. srpna 2010 v 20:08  

Tak naše škola podala projekt hned v první den, kdy to bylo možné. Už koncem června jsme věděli, že projekt je schválen, v srpnu přišlo rozhodnutí o schválení v písemné podobě, zároveň dorazil papír na podpis akceptace peněz (16. srpna). Takže od 1. září můžeme klidně začít. Peníze dorazí během září, to bohatě stačí. MŠMT hned od začátku udávalo lhůtu 90 dní na schválení projektu, což v našem případě v pohodě splnilo.

Janek Wagner řekl(a)...
30. srpna 2010 v 20:23  

Vladimíre, opravdu vám přišlo rozhodnutí 16. srpna? Podle vyjádření MŠMT ze 24. srpna totiž jejich rozesílání začlo až 22. srpna a mělo skončit až tento týden. Přitom podle vyjádření MŠMT z konce června měly školy dostat peníze na účet do konce července.

mak řekl(a)...
31. srpna 2010 v 10:58  

Ano, rozhodnutí přišlo 16. srpna, potvrdil jsem formulář a ten samý den odeslal.Ale projekt jsme odevzdali mezi prvními dvaceti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.