Lidovky.cz: Dobeš začal škrtat, nebude platit učebnice. Zlikviduje nás, tvrdí nakladatelé

čtvrtek 29. července 2010 ·

Ještě dnes bude místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů a zároveň šéf nakladatelství Fraus posílat ministrovi dopis, ve kterém mu vysvětluje dopady tohoto rozhodnutí a žádá ho změnu postoje. "Způsobí masivní propuštění lidí, kteří učebnice připravují a podílí se na nich. Ohrožené je i fungování tohoto celého odvětví do budoucna," říká LN mediální zástupce nakladatelství Fraus Jan Hlaváč. Tím, že školy nebudou mít peníze na nákup učebnic, nebude je ani nikdo kupovat.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. července 2010 v 8:12  

To je tak, když ministra školství dělá každý, kdo má do zadnice díru. Krácení ONIV, jaké proběhlo již v posledních dvou letech, je bezprecedentním svinstvem. Teď to duo Kalousek (frajer, který předpokládl pro první rok krize růst HDP 4%) Dobeš chce dotáhnout zřejmě k dokonalosti - tuto položku z rozpočtu škol škrtnou. Ale najít odvahu k tomu, aby rodičům řekli - za všechny učebnice budete platit, to tahle sebranka nedokáže. Taktéž školám - zapomeňte na cestovné, vzdělávání pedagogů atd.

Anonymní řekl(a)...
30. července 2010 v 13:49  

To že nebudou peníze na vzdělávání mi vcelku nevadí - stejně těch školení bylo po roce 2000 až nad hlavu. Navíc dle mých zkušeností je dobré tak každé desáté školení, takže z devíti desetin jsou to vyhozené peníze. To, že na školách již teď učíme podle patnáct roků starých učebnic, však považuji za průser. Něco málo by do škol mohlo přijít z těch šablon (4,5 miliardy), ale pokud se začne takto hromadně skrtat tak na tom budeme hůř než před tím.

Anonymní řekl(a)...
30. července 2010 v 16:51  

Oblíbenou kratochvílí každého nastupujícího ministra školství vždy bylo rušení či alespoň slučování přímo řízených organizací - všech těch výzkumných ústavů, národních a jiných institutů, center a podobně, ale že nový ministr začne škrtat v učebnicích, to je skutečně unikum. To bude strašně oblíbený zejména mezi rodiči stejně jako i učiteli. Po slibovaném přidání platů učitelům to nakonec patrně skončí naopak snížováním i v oblasti mzdových prostředků nebo alespoň zmrazením mezd v dalším roce. Prý tento rok je to v oblasti rozpočtování státních výdajů pouhá rozcvička.

Vít Pátek řekl(a)...
3. srpna 2010 v 9:42  

A ještě taková maličkost:
Z čeho budou školy platit učitelům nemocenskou? (Prostředky na tu, kterou platí zaměstnavatel, jsou totiž už druhým rokem součástí ONIV, aby to číslo vypadalo lépe a zamaskovalo se reálné další "zkrouhnutí" v roce 2009.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.