Zapojte svou školu do projektu věnovanému lidským právům RESPEKT NEBOLÍ

středa 2. června 2010 ·

Lze o lidských právech vyučovat poutavě, tvořivě a interaktivně? Ano! A ani to moc nebolí! Důkazem je nový projekt Respekt nebolí, v němž vznikne unikátní metodika k výuce o lidských právech. Výukový materiál bude určen středoškolákům i jejich pedagogům a umožní jim osvojit si znalosti z koncepcí lidských práv a rovných příležitosti, ale získat i kompetence, díky nimž se budou moci snáze podílet na pozitivních změnách ve společnosti ve vztahu k dané problematice.


CO Vaší škole projekt nabízí?

  • podílení se na vzniku unikátní metodiky k výuce o lidských právech na SŠ a její využití ve Vašich třídách,
  • vzdělávací modul pro pedagogy, umožňující získání potřebných znalostí a dovedností pro interaktivní vzdělávání žáků v oblasti lidských práv, včetně praktických tipů pro začleňování tohoto tématu do učebních plánů,
  • vyškolení a podporu při plánování a realizaci školního projektu, který bude reagovat na aktuální lidsko-právní situaci přímo v místě školy. Projekty nebudou mít předepsanou formu a mohou tak probíhat formou happeningů, výstav, malých lokálních kampaní apod. Výstupy ze školních projektů spolu se zkušenostmi z jejich realizace budou začleněny do výukového materiálu a budou k dispozici na vytvořených sociálních sítích,
  • spolupráci v rámci sítě SŠ zapojených do projektu také s využitím nových komunikačních nástrojů (např. sociálních sítí). Kromě možnosti sdílení informací a výměny zkušeností, tak vznikne prostor pro zapojení dalších škol a široké veřejnosti.
KDO se může do projektu zapojit?
  • v současné době se mohou do projektu hlásit střední školy ze všech regionů ČR s výjimkou Prahy, v nichž se najdou 2-3 pedagogové se zájmem o dané téma,
  • v září 2010 bude ze všech přihlášených škol vybráno 8 SŠ pilotních, přičemž upřednostněny budou školy z lokalit se zvýšenou koncentrací projevů nenávistného chování či xenofobních nálad,
  • po skončení projektu budou mít ostatní SŠ k dispozici vzniklé výukové materiály.
KDY bude projekt ve školách probíhat?


Od září 2010 do ledna 2013.

JAK se zapojit?


Zasláním emailu na gabriela.jirku@clovekvtisni.cz s uvedením 3 důvodů, proč by se projektu měla zúčastnit právě Vaše škola. Uzávěrka přihlášek je 9. září 2010.

Další informace Vám rádi poskytneme na adrese gabriela.jirku@clovekvtisni.cz, nebo na tel. čísle +420 222 350 805.

Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.