VÚP: Praktické školy se chystají učit podle svých školních vzdělávacích programů

úterý 8. června 2010 ·

V září 2010 dostanou školy, které vzdělávají žáky s mentálním postižením, rámcové vzdělávací programy pro střední vzdělávání v praktické škole jednoleté a dvouleté. O dva roky později začnou tyto školy vyučovat podle svých vlastních školních vzdělávacích programů.


Praktické školy umožňují pomocí speciálních vzdělávacích metod získat střední vzdělání především žákům s mentálním postižením. Tito žáci zde získají základy v oboru podle zaměření školy, nebo dovednosti a návyky pro oblast svého každodenního života.

Pro žáky se středně těžkým, případně lehkým mentálním postižením v kombinaci s dalším zdravotním postižením, je určena praktická škola dvouletá. „Žáci zde získají základy odborného vzdělání a manuálních dovedností. Někteří mohou po absolvování této školy nastoupit i do dvouletého učebního oboru,“ říká Eva Brychnáčová z Výzkumného ústavu pedagogického v Praze (VÚP). Žáci jsou zde připravováni například pro práci v oblasti služeb, sociální oblasti, zemědělství a podobně.

V praktické škole jednoleté jsou vzděláváni žáci s těžším stupněm mentálního postižení, souběžným postižením více vadami a autismem. „Trendem dneška je život v chráněném bydlení, a v této škole se žáci připravují pro výkon jednoduchých činností z oblasti praktického života, které jim zařazení do společnosti usnadní,“ uvádí Brychnáčová.

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola jednoletá (RVP PRŠ1) a pro obor vzdělání praktická škola dvouletá (RVP PRŠ2) byl schválen ministerstvem školství v květnu 2010. Praktickým školám jsou tyto dokumenty uvolněny k tvorbě školních vzdělávacích programů (ŠVP) od září 2010. Výuka podle ŠVP bude v souladu se školským zákonem na školách zahájena od 1. září 2012.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. června 2010 v 11:30  

Uváděné vlivy, od politických a ekonomických přes kulturní, sociální a demografické až k vlivům technologickým, nemluvě o vlivech globálních, je nutno z větší části považovat za vlivy z velké části negativní, erozivní, až destruktivní.

Přizpůsobování se těmto vlivům a jakákoliv reakce na ně je cestou ohrožení vlastní existence školy i jednotlivce. Jedině zachování setrvačnosti dosavadního způsobu práce a rezistentní přístup k těmto vlivům může zabránit rozpadu vzdělávací soustavy.

Hlavním úkolem učitelů je obnovit vedoucí úlohu školy jako zdroje informací a radikálně omezit vliv internetu. Řada úspěšných kroků byla v tomto směru již učiněna, ale vybudování plnohodnotného virtuálního světa ve speciálních učebnách, kde budou žáci s nadšením trávit také většinu volného času - poslechem hudby, komunikací s kamarády či náhodnými partnery - nás ještě čeká.

Neméně důležitým úkolem je potlačení technologických vlivů a změn na podmínky práce učitelů. Život ve světě informačních technologií je nutno zcela rozhodně odmítnout pro jeho nepřirozenost, škodlivost a zhobný vliv na kvalitu výuky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.