29. 6.: Diskuse Může blokování nežádoucího obsahu na internetu ochránit naše děti?

úterý 22. června 2010 ·

Iuridicum Remedium, o.s. ve spolupráci s Informačním Centrem OSN v Praze srdečně zvou na veřejnou debatu věnovanou tématu blokování nežádoucího obsahu na internetu. Debata se uskuteční 29. června 2010, od 10 hodin v Informačním Centru OSN (knihovna), nám. Kinských 6, Praha 5.

Diskuze se zúčastní:

Ing. Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě
Tomáš Plocek, konzultant InternetHotline Nadace Naše dítě
Ing. Richard Stonavský, Senior manažer regulace, T-Mobile Czech Republic a.s.
Mgr. Veronika Řečníková, Corporate Responsibility Manager, Telefónica O2 Czech Republic, a.s.
Ing. Pavel Vichtera, koordinátor projektu Saferinternet.Cz
RNDr. Ing. Jiří Peterka, MFF UK a redaktor Lupa.cz

Kdy: 29. června 2010, od 10:00 hod. (předpokládaná doba trvání debaty je asi 90 min)

Kde: Informační centrum OSN (knihovna), nám. Kinských 6, Praha 5

Základní vymezení diskutovaných otázek:

Je opravdu třeba blokovat část obsahu internetu označeného za nežádoucí, abychom mohli ochránit děti? Přináší s sebou cenzura nevhodného obsahu na internetu nějaká rizika? Proč není „nevhodný" obsah včas odstraňován?

Kdo má právo určovat, co je nežádoucí obsah? Již v minulosti se objevily případy falešné identifikace "nevhodného obsahu". Můžeme zaručit svobodné šíření informací? Jaké jsou dopady blokování části obsahu internetu na demokratickou společnost?

Nemůže být cenzura zpočátku "jasně nevhodného obsahu" zneužita k blokování širšího spektra obsahu - např. názorů politických oponentů, názorů sexuálních menšin, názorů kritizujících cenzuru apod.?

Tato akce je součástí projektu "Reclaim Your Rights in the Digital Age" financovaného nadací Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe a projektu "Společně sledujme své slídily" financovaného Nadací Open Society Fund Praha v rámci programu Posilování role práva.“

1 komentářů:

BoBr řekl(a)...
22. června 2010 v 13:31  

Dělá to na mě dojem, že jsme se za těch 15 let, kdy jsem se začal touto problematikou zabývat poprvé (viz http://it.pedf.cuni.cz/~bobr/ucspoc/wanprob.htm), moc neposunuli. Filtrování a blokování, black list a white list, to vše nám bude úplně k ničemu, nebude-li zároveň celá společnost vědět, že technologie jsou prostě k výuce potřeba a že všichni, učitelé zvláště, prostě musíme vědet, jak je správně používat!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.