VÚP: Čeština pro cizince nanovo

čtvrtek 27. května 2010 ·

Zkouška z češtiny pro uchazeče o trvalý pobyt změnila systém. Od 1. července budou muset cizinci, kteří žádají v České republice o trvalý pobyt, udělat zkoušku z češtiny podle nových pravidel. Na inovaci zkoušek pracoval ve spolupráci s ministerstvem vnitra a ministerstvem školství Výzkumný ústav pedagogický v Praze.

Kdo po prvním červenci neuspěje při zkoušce, dostane tzv. Potvrzení o nesložení zkoušky. Nově se také budou na všech školách jednotně stanovovat termíny a verze zkoušek. Je to především kvůli nespokojenosti odborné veřejnosti s kvalitou zkoušek, kde vznikl prostor pro podvody a korupční jednání ze strany žadatelů o trvalý pobyt. „Skládání testů probíhá asi na padesáti místech v celé České republice, a proto je třeba zabezpečit stejné podmínky k jejich skládání na všech školách,“ vysvětluje Kamila Sladkovská, která ve VÚP za přípravu nového zadání zkoušek zodpovídá.

Příště už jen s potvrzením

Dosud si školy stanovovaly termíny a nasazení zkušebních verzí samy. Ve snaze zopakovat si tutéž variantu a u testu z češtiny uspět se však začal rozvíjet turismus za zkouškami na jednotlivé školy. Cizinci se proto od příště budou muset u zkoušky evidovat na základě „Poukazu“, pokud přistupují ke zkoušce poprvé, anebo „Potvrzení o nesložení zkoušky“, pokud ji už předtím někde absolvovali. „Toto potvrzení bude pro cizince důležité, neboť pouze s ním se mohou přihlásit k dalšímu pokusu. Jelikož však na něm bude zaznamenáno, kde a jakou verzi zkoušky dotyčný skládal, bude ohlídáno, aby napříště tutéž verzi neopakoval,“ vysvětluje Sladkovská. Cizinci, kteří toto potvrzení mít nebudou, se budou moci přihlásit na zkoušku jen ve dvou termínech ročně. Pro každou školu bude rovněž stanovena verze zkoušky, která bude v konkrétním termínu odzkoušena. Hlavní zodpovědnou osobou za kvalitu a průběh zkoušek bude jako doposud ředitel školy.

Pomoc při identifikaci

Během následujícího období se rovněž počítá s větší součinností škol, kde zkoušky probíhají, s cizineckou policií a krajskými pracovišti odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Právě jejich specialisté mají napříště školám pomoci při identifikaci imigrantů. Velkou část uchazečů o zkoušku tvoří totiž přistěhovalci z Asie. Ze zákonných důvodů neexistuje mezi školami sdílená síť uchazečů, která by zahrnovala údaje o tom, kdo, kde a v jakých termínech se o zkoušku z češtiny ucházel.

Cizincům, kteří chtějí splnit zkoušku z češtiny, je k dispozici informační portál www.cestina-pro-cizince.cz v devíti jazycích včetně češtiny, jehož provozovatelem je VÚP. Najdou zde interaktivní zkoušku nanečisto. Mohou zavolat i na bezplatnou konzultační linku, která bude od 1. července provozována nově dva dny v týdnu, v pondělí a ve středu. Tištěný modelový test zkoušky a další potřebné informace lze získat na školách oprávněných zkoušet zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt, na krajských pracovištích odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a v krajských Centrech pro integraci cizinců.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.