Studenti objevovali bílá místa na mapě Svitav

středa 12. května 2010 ·

Od čtvrtka 6. 5. do neděle 9. 5. pobývalo více než 300 studentů a učitelů z celé republiky ve Svitavách, ve kterých probíhalo setkání škol zapojených v programu GLOBE. Studenti celý rok zkoumají přírodu v okolí své školy a používají k tomu zajímavé výzkumné postupy. To, co se naučili ve školním roce, využili právě na setkání GLOBE Games. Mottem letošních GLOBE Games jsou objevy a to, že poznávání přírody přináší nové a pozoruhodné poznatky i v dnešní době.


GLOBE Games byly slavnostně zahájeny ve čtvrtek 6. května. Studenti stáli před úkolem zaplnit bílá místa na mapě Svitav a to tak, že prozkoumají přírodu v okolí a zjištěné objevy zanesou do mapy. „Motivací pro studenty bylo poznání, že i v dnešní době se mohou stát objeviteli a průzkumníky“, sděluje koordinátorka programu GLOBE Pavlína Hrdličková.

Hlavní objevitelská činnost vypukla v pátek na terénní hře. V rámci sedmi stanoviště prozkoumali studenti okolí rybníka Rosnička. Zjistili, jaké je složení půdy, jaká je kvalita vody v rybníce a v potocích a jací zde žijí živočichové. Dále se děti dozvěděli nové informace o koloběhu uhlíku a mnohé další. Objevování jim zpestřily týmové hry a netradiční závěr terénní hry, kdy právě doplnily údaje na bílá místa na mapě.

V sobotu prezentovali žáci svoji celoroční práci v programu GLOBE na studentské konferenci. Zajímavé byly například příspěvky žáku ze ZŠ v Moravských Budějovicích, kteří zkoumali, zda má jaderná elektrárna v Dukovanech vliv na množství srážek v daném místě. Obdivuhodné množství práce odvedli třeba i studenti ze školy v Bánově, kteří se věnovali pedologii a zkoumali tedy složení půdy v Bánově a okolí. Podobně zajímavé a objevné příspěvky přednesli i žáci z dalších 35 škol.

V sobotu odpoledne začal valením obrovské makety Zeměkoule, tradičního symbolu GLOBE, festival. Na festivalu našel zábavu každý. Návštěvníci si mohli u studentských stánku vyzkoušet jednoduché vědecké postupy, které žáci v programu GLOBE využívají. Studenti celý rok zkoumají přírodu v okolí své školy a používají k tomu zajímavé výzkumné postupy. Vše doplnil kulturní program a představení místních organizací. „Na závěr festivalu jsme také vyhlásili místo konání dalších, již 14. GLOBE Games, a tím místem bude Vsetín,“ sděluje koordinátorka programu GLOBE Dana Votápková.

V neděli byl pro děti a učitele připraven doprovodný program, poznávali pamětihodnosti města Svitav a okolí.

GLOBE Games pořádalo Sdružení TEREZA ve spolupráci se Základní školou Svitavy, Sokolovská 1, městem Svitavy a pod záštitou Pardubického kraje. Generálním partnerem programu GLOBE je společnost KPMG Česká republika, s.r.o. a hlavním partnerem GLOBE Games je společnost UNILEVER ČR, spol.s r.o.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.