Malotřídkám pomůže Propojená škola

čtvrtek 8. dubna 2010 ·

Pro některé obecní školy už nebude využívání moderních multimediálních pomůcek neuskutečnitelným snem. Vyučování dětí ve vesnických školách a základních školách v odlehlých mikroregionech by se mělo v blízké budoucnost dostat na standardní úroveň ostatních škol. Stane se tak díky projektu „Propojená škola“, který prosadila mostecká vzdělávací a poradenská společnost Asista s. r. o.

V odlehlých regionech bude možné pro zmíněný cíl využít finance z Evropského sociálního fondu. V rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost se během dvou let do vybraných malotřídek dostane moderní technika a školy budou mít možnost si mimo jiné například za vedení odborníků vytvořit informační a vzdělávací portál.

Realizátoři projektu vycházeli ze situace, kdy malé školy nemají vzhledem k personálnímu vytížení žádné nadbytečné kapacity pro samostatnou přípravu a realizaci projektů. Jsou tím již předem znevýhodněny, a to zejména v možnostech zavádění nových forem výuky do praxe, při obnově a dovybavení školy IT technikou a podobně. „Obecně pak chybí teoretické a hlavně praktické dovednosti učitelů s využitím prvků e-learningu v konkrétních didaktických situacích. Rovněž chybí ucelená koncepce pro využití ICT pro mimoškolní aktivity žáků, a to především se zaměřením na jejich samostatnou přípravu na výuku,“ uvádí Michaela Mudrochová, vedoucí projektu, která má v této oblasti bohaté zkušenosti na řadě škol v Ústeckém kraji a sama působí jako lektorka distančního, e-learningového, vzdělávání.

Projekt Propojená škola se v kraji zaměřuje především na tři oblasti - Šluknovsko, Lounsko, Mostecko. Přímo v budově partnerských škol vzniknou samostatná centra pro žáky i učitele, kde se budou moci v zavádění ICT zdokonalovat a využívat potřebné technické zázemí i mimo vyučovací hodiny. Školáci pak budou moci zejména vyhledávat informace na internetu, připravovat si domácí úkoly, věnovat se samostatnému e-learningovému vzdělávání a podobně. „Partnerská škola bude spolupracovat při zácviku svých pedagogických pracovníků, aby zvládli práci s portálem a jeho využití při výuce, ale také při volnočasových aktivitách žáků,“ doplnila Michaela Mudrochová.

E-learningovou podporu získá 100 žáků a 30 učitelů. Vzniknout by mělo 10 nových školních portálů. „Zvolená forma a systém vzdělávání, který je doplněn o moderní metody e-learningu, klade důraz na bourání mantinelů omezujících dostupnost ke vzdělání, a to jak dopravní, tak především časové. Forma takového vzdělávání následně přináší zlepšení samostatného rozhodování, plánování času, individuálních analytických schopností,“ zdůraznila Michaela Mudrochová.

Adresy škol a upřesnění okresů:

  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA PANENSKÝ TÝNEC Panenský Týnec 166, 439 05 Panenský Týnec (okres Louny)
  • ZŠ A MŠ LIPOVÁ Lipová 417, 407 81 Lipová u Šluknova (okres Děčín)
  • ZŠ A MŠ HORA SVATÉ KATEŘINY nám. Pionýrů 1, 435 46, Hora Svaté Kateřiny (okres Most)
  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA VILÉMOV Vilémov 140, 407 80 Vilémov u Šluknova (okres Děčín)
  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA MALEČOV Malečov 61, 403 27 Malečov (okres Ústí nad Labem)
  • ZŠ A MŠ LOUKA U LITVÍNOVA Husova ul. 163, 435 33 Louka u Litvínova (okres Most)
  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA TUCHOŘICE Tuchořice 167, 439 69 Tuchořice (okres Louny)
  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA MIKULÁŠOVICE Brtnická 20, 407 79 Mikulášovice (okres Děčín)
  • ZÁKLADNÍ ŠKOLA STARÉ KŘEČANY Staré Křečany 44, 407 61 Staré Křečany (okres Děčín)
  • ZŠ A MŠ DOLNÍ POUSTEVNA Tyršova 302, 407 82 Dolní Poustevna (okres Děčín)

Další informace o projektu jsou zatím zveřejňovány na www.eduportal-uk.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.