Zpřístupnění informačního systému abART v licenci Creative Commons

pátek 19. března 2010 ·

Výstava o světovém hnutí za alternativní autorská práva pořádaná u příležitosti zpřístupnění informačního systému abART v licenci Creative Commons (CC) se koná od 18. března v Malé věži Centra současného umění DOX.

Výstava seznamuje s licenčním modelem autorských práv, který se poprvé objevil teprve začátkem 21. století. Jde o nové pojetí vlastnictví umělecké tvorby, o možnosti sdílení děl a informací v počítačovém světě; o proměnu pojmů autorství a originalita; o šíření zdrojů po webové síti; o přímou dostupnost digitalizovaných zdrojů a archivů a o nárůst kolektivní tvořivosti.

Výstava se soustřeďuje na svobodné rozhodování tvůrce o užívání díla, o způsobech jeho zveřejnění a šíření. Klade otázky po smyslu umělecké práce a zabývá se nutností hledat nové modely financování často velice náročných projektů.

Zisk? Sláva? Postavení? Poznání? Společné obohacení? Výstava nabízí na konkrétních příkladech a odkazech některé současné odpovědi. Především se zaměřuje na vznik a šíření autorské licence Creative Commons (CC) a dává návod k jejímu použití. Ukazuje a porovnává tři příklady užívání CC ve Spojených státech, Brazílii a České republice. Česká republika je od loňského roku dalším z padesátky států, kde CC už nalezla uplatnění (www.creativecommons.cz).

Generace umělců, vědců, programátorů a mnohých dalších vytvářejí hodnoty, které překračují tvrdé hranice autorského práva (copyrightu). Tyto hodnoty se prostřednictvím licenčního modelu CC stávají kolektivním bohatstvím a nabízejí svobodné využití. Inspirace, citace, kopie, parafráze a parodie, textové a obrazové koláže, samplování, opisy a samizdaty jsou běžné formy transformace cizích děl do vlastní tvorby. Nové technologie a celosvětová síť ale přinesly další možnosti společného sdílení, především rychlé, hromadné a nezprostředkované šíření.

Výstava připomene prehistorii „ilegálního umění“ – Jiřího Koláře, Andyho Warhola, Tomáše Vaňka, představí skladby světových i českých hudebníků šířené v licenci CC a otevřený softwarový on-line systém pro jejich remixování.

Během dubna a začátkem května se v Centru současného umění DOX uskuteční několik doprovodných akcí – filmová projekce, přednáška, informační workshop, Salon Creative Commons – přehlídka a burza prací. Více informací na www.doxprague.org.

Výstava, doprovodné akce, zpřístupněná díla (filmy, texty, hudba, písmo, fotografie atd.) jsou chráněné licencí CC. Kdokoli je tedy může bez svolení užívat a šířit. Nesmí je použít pro komerční účely a musí udat zdroj.

Činnost Archivu výtvarného umění podporuje Ministerstvo kultury České republiky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.