Ondřej Neumajer: Re: Mohou být kvalitní materiály pro výuku zadarmo?

středa 3. března 2010 ·

"Rozumím tomu, že jakožto osoba komerčně profitující na produkci výukových materiálů máte nemalé obavy o Váš byznys."


Vážený pane Pátku,

jelikož ve svém příspěvku zmiňujete VÚP, rozhodl jsem se krátce zareagovat. Rozumím tomu, že jakožto osoba komerčně profitující na produkci výukových materiálů máte nemalé obavy o Váš byznys. Doktor Brdička líčí vizi, která pro Vás jistě není příliš příjemná. S obdobnými obavami jsem se již v řadách výrobců setkal mnohokrát. Jsem přesvědčen, že jsou ale zbytečné.

Vztáhnu Vaše popisované obavy na konkrétní příklad, na Metodický portál RVP.CZ. Jeden z jeho osmi modulů (DUM) nabízí učitelům ke stažení výukové materiály, které vznikly z projektů hrazených z ESF nebo je učitelé sami pro portál připravili. Tyto materiály prošly oponenturou a následně je může kdokoli komentovat, vyjadřovat se k nim, měnit je, používat. A to vše zdarma, pod licencí (Creative Commons - Uveďte autora-Neužívejte komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko).

Jedním z hlavních cílů Metodického portálu je sdílení dobré praxe, zkušeností učitelů, vytvoření pedagogické komunity.

Metodický portál nenabízí ucelené řady učebnic, nezprostředkovává tradiční učebnice ani jiné komplexnější materiály pokrývající systematicky ucelené oblasti vzdělávacího obsahu. To je místo určené pro komerční vydavatele. Princip DUMů je jiný. I komerční vydavatelé mohou navíc čerpat finanční prostředky z ESF a být v úplně stejné pozici, jako je VÚP s tímto projektem. Ostatně, i některé školy obdobné portály vytvářejí a relativně úspěšně, viz např. Veskole.cz.

Vaše obavy však úplně rozptýlit nedovedu. Jistě víte, že celý průmysl tištěných médií je v krizi. Doba se změnila. Pokud se současní vydavatelé nepřizpůsobí, nemuseli by přežít. Nová média jsou pro mladou generaci atraktivní, nevíc mají další výhody (a samozřejmě, i nevýhody). Doporučil bych napřít Vaši pozornost směrem k těmto inovacím a nelamentovat nad tím, že někteří učitelé spolu díky technologiím dovedou vytvářet "produkty", které dříve za úplatu poptávali u Vaší společnosti. Boj s větrnými mlýny nikam nevede, vhodnější je se přizpůsobit novým podmínkám a hledat skuliny na trhu, které jistě v tomto segmentu existují.

Mějte se pěkně

ON

1 komentářů:

Sára Kubíková, pedagožka řekl(a)...
3. března 2010 v 9:07  

Nemohu souhlasit s názorem anonyma, že článek pana Brdičky je o ničem. Právě naopak. Tento článek vyvolal zamyšlení nad situací ve školství, což je velmi důležité.

Po přečtení článku pana Brdičky (reakce na příspěvek profesora Wallera) a reakce pana Pátka nemohu říct, že bych s jednou stranou nesouhlasila a s druhou ano. Pravda je na obou stranách, i když faktem je, že se musím více přiklonit k názoru pana Brdičky.
Co se týče obrázků, věřím, že se na internetu (a nejen tam) dá vždy najít zadarmo fotografie, která bude dostačující. S materiály typu odborných článků je to o něco složitější. Vzhledem k současné situaci ve školství asi opravdu každý nejdříve přemýšlí, zda se nabízený výukový materiál od specializované firmy „vyplatí“, zda nelze najít nějakou levnější alternativu. Vše ale záleží na vyučujícím. Aktivním učitelům, těm, kteří chtějí učit a chtějí své žáky a studenty naučit, chtějí je připravit na praxi, postačí jen „pošťouchnutí“, kterým může být i článek na internetu. Nemusí ho celý přebírat, může se pro ně stát pouhou inspirací. A tito učitelé si na takovouto přípravu čas určitě udělají. Učitelé, kteří si vystačí se svými letitými přípravami, zřejmě ocení, že získají nový materiál (V první řadě ale nejspíš sáhnou po vyzkoušených materiálech od svých kolegů využívajících svých zkušeností a své praxe, tzn. na Metodický portál.), který stačí „rozkliknout“ a hodina je zase o něco zajímavější. Ale i tyto hodiny se brzy „okoukají“. Ze svých vlastních zkušeností vím, že žáci více ocení nápad učitele, občas jsou totiž schopni sledovat, zda učitel pouze „netlumočí“ obsah učebnice – a je jedno, jestli té papírové nebo interaktivní. Žáci potřebují zaujmout, potřebují osobní vklad svého učitele (ne „neosobní přístup techniky“) a hlavně – potřebují pochopit, že v životě jim nikdo nic jen tak nedá, budou si muset umět potřebné informace najít, poradit si!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.