Bořivoj Brdička: eTwinning jako nástroj změny

úterý 9. února 2010 ·

Ve dnech 5.-7. 2. se ve španělské Seville uskutečnila výroční konference eTwinning, na níž se oslavovalo 5 let existence tohoto mimořádně úspěšného projektu. Sjelo se na ní na 500 nejlepších realizátorů aktivit spojujících školy celé Evropy – aktivit vytvářejících pocit vzájemnosti a jednoty naši Unii posilující.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. února 2010 v 13:00  

Systém se nakonec změní, ať chce nebo ne!“

Pan profesor zřejmě nezná Murphyho zákon: Děti se naučí ve škole jen tři věci užitečné do života a to číst, psát a počítat. Všechny ostatní věci, jednak zapomenou a za druhé jim v dospělosti budou naprosto k ničemu protože průměrný dospělý jedinec během života zřídka využije vědomosti o hustotě olova, buněčné stavbě bezobratlích nebo punských válek.

Anonymní řekl(a)...
9. února 2010 v 23:04  

Kdyby "děti" po absolvování střední školy uměly číst, psát a počítat, bylo by to skvělé. Vždyť současná reforma si klade za cíl přesný opak - "dítě" nemusí, či spíše nesmí umět nic mechanicky, musí být tvořivé, musí umět diskutovat, musí umět psát eseje, malovat projekty na balící papír a vyhledávat informace. Kdepak chtít po někom, aby z hlavy vypočetl 15 % ze 100...

martin Rusek řekl(a)...
10. února 2010 v 11:33  

Dovolte mi se připojit. Vidíte sami, vážení anonymové, že pravda je někde uprostřed.
S prvním názorem se dá souhlasit v jedné věci. Některé informace, které jsou/byly vyučovány, nejsou v praktickém životě příliš užitečné. Extrém druhého názoru zase sleduje trend rozvíjet spíše schopnosti a dovednosti a neučit tolik faktů.
Jak to je ale v profesním životě? Vážně neklade zaměstnavatel požadavky na zapamatování si něčeho? Není jednou ze ctností zaměstnance schopnost vyřešit nenadálý problém?
Buďto to riskneme a ve zmíněných případech obstojí jen ti, kterým bylo shůry dáno, nebo budeme sledovat oba směry (přesněji více směrů) a snažit se připravit žáky na to, co je opravdu může čekat.

Všechno je opět v učitelích. Jedni nejsou schopni opustit zažité představy o množství a hloubce probraného učiva - a tak si stěžují na povrchnost RVP v oblasti poznatků a nižší schopnosti žáků. Druzí pro samé novátorství zapomínají na to, že přecejen existuje poznatkový základ, na němž nejen že staví další předměty, ale který přiměje mozek cvičit se, ukládat informace, ne jen s nimi manipulovat.
Je před námi dlouhá cesta, ale dokud se můžeme držet kroků na tu či onu stranu provedenými kolegy v zahraničí, úkol je už řešitelný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.