Rétorika pro každého

sobota 12. prosince 2009 ·

Rétorika pro každého aneb Co nás mohou Aristoteles, Lincoln a Homer Simpson naučit o přesvědčování je autorskou knihou Jaye Heinrichse.


Rétorika znamená víc než velkolepé řečnictví, umí víc než "používat slova k ovlivňování nebo přesvědčování", jak ji popisuje Websterův výkladový slovník. Rétorika nás učí debatovat bez hněvu. A dává možnost najít zdroj společenské moci ...

Zdá se vám, že slovo rétorika zní příliš vznešeně? Zapomeňte na to. Kniha Rétorika pro každého vás naučí, jak toto umění využívat v každodenních debatách a sporech. Upozorňujeme zejména na:

  • potřebu stanovit svoje cíle a uvědomit si čas, ve kterém se spor odehrává
  • situaci, podle níž volíte, zda je vhodnější zdůraznit charakter, logiku nebo emoce umění rozpoznat ideální načasování a formu sdělení
Nechte se inspirovat mnohými proslulými i méně známými řečníky (v knize nechybí Cicero, Britney Spearsová, svatý Augustin, královna Viktorie ani Bart Simpson) a naučte se, jak poznat základní rétorické nástroje i jak je šikovně a přesvědčivě použít. Autor vám prozradí i časem nejen prověřená tajemství, ale i současné rétorické techniky a populární úskoky, mezi něž například patří:
  • Ciceronova strategie, jak přimět v několika krocích publikum k jednání
  • trik Abea Lincolna, který vám poradí, jak snížit očekávání publika předstíráním vlastní neschopnosti
  • kódový jazyk, který používají politici, když chtějí zapůsobit na konkrétní skupinu lidí
  • chaismus neboli křížová figura
  • fígl Eddieho Haskella
Tato kniha je nejn poučná, ale také psaná se srdečností a vtipem. Neobsahuje totiž pouze ukázky projevů známých rétorů, ale i mnoha příkladů a rozhovorů ze skutečného života.

Více informací o knize naleznete na http://knihy.cpress.cz/KE0527

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.