Veronika Rodriguez: Maturity už přišly na stamiliony a znovu hrozí odklad

úterý 9. června 2009 ·

Podporu kritik Valter Bartoš získal i mezi některými sociálními demokraty. Předseda jejich klubu Bohuslav Sobotka přiznal, že i jeho strana o odkladu uvažuje, a to o dva roky. Maturanti totiž prý podle něj stále netuší, co vlastně od maturity čekat. A za poslední tři roky se podle něj neudělalo nic pro to, aby se to změnilo.

Z článku na portálu Aktuálně.cz vybíráme:

Naopak - lidovci projekt státní maturity podporují. Pro odklad pravděpodobně ruku nezvednou.

"V žádném případě s odkladem nebudu souhlasit. Státní maturity jsou zákonně dané už od roku 2004 a do přípravy nové formy maturity byly investovány stovky milionů korun. Pak si také myslím, že všichni s novou maturitou počítají a bylo by nezodpovědné ji znovu zastavit," vyjádřila se Michaela Šojdrová.

Doufá, že nápad nenajde větší politickou podporu.

7 komentářů:

krtek řekl(a)...
10. června 2009 v 7:52  

Typické - před volbami; mladí nastupující voliči jsou proti; tak to odložíme! Proč neřeknou jasně - chceme/nechceme státní maturity; chceme/nechceme mít jistotu, že určitá úroveň maturity je nepodkročitelná, ať už ji bude kontrolovat školní inspekce nebo Cermat.
Je celkem jedno, jestli budou nebo nebudou státní maturity. Veřejnost je informována dostatečně a studenti, kteří si stěžují, že "nevěděli, do čeho jdou", lžou - pro ně už měla být státní maturita dávno, jen byla odložená v průběhu jejich studia. Jejich učitelé sledují, co se děje. A myslím, že nemluvím jen za své kolegy a kolegyně.
Nejhorší je nejistota a kličkování. Zatímco u státní maturity jde Bartošovi (a ODS a dnes i ČSSD) o voliče, v případě přijímacího řízení nejde nikomu o nic a střední školy do září nevědí na čem jsou. Vůle to rychle změnit není.

Anonymní řekl(a)...
10. června 2009 v 11:57  

Státní maturita má od svého počátku 3 základní cíle.
1. kritérium pro VŠ
Již dnes VŠ využívají maturitu z některých předmětů jako součást svých kritérií. Stanovení vlastních testů nebo např. od SCIO určitě nevydá za miliony. Navíc testy dělají jen ti, kdo chtějí na VŠ. Neboli kvůli tomuto cíli nová maturita být vůbec nemusí.
2. Srovnatelnost výstupu
Pokud propočítáme všechny varianty státní části, volitelnost předmětů, nižší a vyšší obtížnosti, dostaneme 48 variant. K tomu samozřejmě školní část, ve které je libovůle co do formy, obsahu, předmětů a dokonce i jejich počtu.Pojetí nové maturity srovnatelnost žádným způsobem tedy neumožňuje.
3. Garance minimální znalosti
Současný systém, čistě teoreticky, umožňuje maturitu zadarmo. Čtyřku může dostat i žák, který mlčí. Kolik takových případů se stane? Je maturitní komise nesvéprávná? Jaký je vztah mezi maturitními známkami a použitelností absolventa v praxi? Přikládá vůbec někdo ze zaměstnavatelů zásadní význam známkám na maturitním vysvědčení? Neboli - cíl nové pojetí maturity, jako jediný z cílů, plní. Ale opět jenom pro polovinu předmětů. Stojí ty miliony a celý ten moloch za to?

Anonymní řekl(a)...
10. června 2009 v 15:12  

Před hodinou přišla od NIDV nabídka pro učitele, aby se stali lektory pro jednotlivé pozice u maturitních zkoušek (zadavatelé, hodnotitelé, komisaři atd.). vyplněné formuláře mají zájemci odeslat do 12.6. tedy do dvou pracovních dnů. To je tedy jeden z konkrétních příkladů, na čem se maturita bude hroutit. 10 let příprav, 2 roky odklad, a najednou 2 dny na přihlášení se. To prostě ta logistika na papíře nakreslená ještě jakoby funguje. S drobnou chybičkou - počítá s učitelem jako se strojem, který snad ani nepracuje, stojí a čeká u nástěnky, až přijde nějaká informace o maturitách. Ve skutečnosti nemá na větší škole informace šanci ani proniknout ke všem učitelům. Po 2 letech odkladu to opět budí stejný pocit horké jehly. Další dva roky odkladu jen odloží úplně stejný pocit o dva roky - ten robustní blábol totiž efektivně nedá dohromady nikdo. Takže, pane poslanče: tentokrát výjimečně lépe, než vaše iniciativa s přijímačkami. Ale jděte dál - ne jen ODLOŽIT, ale ZRUŠIT!!! A zahájit skutečnou diskuzi o maturitě a její funkci vůbec.

Zen řekl(a)...
10. června 2009 v 22:43  

pro Anonymní z 10. červen 2009 11:57:

ad 1. kritérium pro VŠ + 2. Srovnatelnost výstupu
Pokud ma mit maturita vubec nejakou vypovidaci schopnost (treba i jako kriterium pro VS), tak by snad melo byt garantovano, ze jsou vystupy srovnatelne, ze napr. na SS v Hornich Kotehulkach se nedava 1 z matematiky za ukazkove secteni dvou cisel na kalkulacce ...
Argumentace poctem variant je take zcela mimo - kazdy se, jak prekvapive, zajima o vysledek z predmetu, ktere jsou relevantni.

ad 3. Garance minimální znalosti
Muzete dolozit, ze "Čtyřku může dostat i žák, který mlčí."? Nejak se mi to nezda ...

A ted osobni utok: Mam neprijemny pocit, ze Vy osobne se strasne bojite, ze se ukaze, ze znalosti ziskane na Vasem vzdelavacim zarizeni se ukazi byt naprosto nedostacujici i minimalnim narokum statni maturity. A nejste jediny/a - takovych je vic ...

Anonymní řekl(a)...
11. června 2009 v 10:02  

Ano, může se stát, že žák bude celých 15 minut u ústní částu maturitní zkoušky mlčet, a přesto MUSÍ dostat známku dostatečnou. Jde o předmět Český jazyk a literatura - pokud z písemné maturitní slohové práce obdrží hodnocení nejhůře dobrý. Vím, o čem hovořím. Podobná situace se totiž stala tento školní rok (před necelým měsícem) u nás na střední škole). Z písemné maturitní slohové práce z češtiny dostal žák trojku, z ústní "předvedl" výkon na pětku. Po hlasování v maturitní komisi mu byla známka nedostatečný potvrzena. Žák se odvolal k nadřízenému orgánu, tj. ke krajskému úřadu - a krajský úřad rozhodl, že známka nedostatečná mu má být změněna na dostatečnou.

poste.restante řekl(a)...
11. června 2009 v 12:05  

Informaci o čtyřce za 15 minut mlčení potvrzuji.
Obdobná zkušenost z loňského roku a matematiky, kdy žák přišel do školy s právníkem. Po písemné za 3 nemusí u ústní žák ani kváknout, protože zákon stanoví, že se písemná část do výsledné známky započítává jednou třetinou. Bohužel zakonodárce "zapomněl" dodat, že ani jedna část nesmí být hodnocena stupněm nedostatečný.
Vím o dalších dvou podobných případech z okolí letos, kdy průběh kauzy byl velmi obdobný.
De facto tak kraj udělal z celé maturitní komise blbce.

Anonymní řekl(a)...
11. června 2009 v 12:10  

U nás o trochu lepší - z písemné dostala za 1, u ústní taky ani ťuk. Ale z dalšího předmětu už ji nic nezachránilo, takže v září.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.