Oldřich Suchoradský: Kniha mého srdce finišuje

pondělí 29. června 2009 ·

Národní anketa Kniha mého srdce hledá nejoblíbenější knihu českých čtenářů. Vstoupila v těchto dnech do své závěrečné fáze. Sleduji její průběh od samého začátku. Jako knihovníka mne zajímá, která ze zvolených knih vystoupí na pomyslné nejvyšší příčky. Ale anketa je zároveň velkým průzkumem o stavu čtenářství v naší republice. Z tohoto pohledu je to pohled až nečekaně optimistický.

Když jsem se poprvé dozvěděl o této akci, moc velké šance jsem ji nedával. V záplavě podobných hlasování o miss, Oskarech, nejlepších sportovcích a obdobných aktivitách jsem si myslel, že hlasování o knížce mezi lidmi neuspěje a zcela zapadne. Už prvý večer ankety, uvedený v televizi za moderování herce Jaroslava Duška mne překvapil svojí dynamičností a tím, jak se mu podařilo diváky zaujmout. Počet hlasujících byl vysoký a výběr 100 nejčtenějších knih našich čtenářů byl pro mne potvrzením, že to s čtenářstvím našeho národa není zase až tak špatné, jak se někdy uvádí.

Po dalších dvou večerech je vybrána nejpopulárnější dvanáctka knih, mezi kterým mají čtenáři během léta vybrat konečně tu svoji nejoblíbenější. Složení konečného tuctu knih mne zaskočilo. Tu svoji milovanou a ani některou z nejoblíbenějších mezi čtenáři ve své knihovně jsem mezi nimi nenašel. Když jsem si ale v klidu znovu seznam prohlédl, zjistil jsem, že jsou zde zastoupeny knížky oblíbené u všech věkových skupin čtenářů. Od dětských Dětí z Bullerbynu, přes Malého prince, Rychlých šípů, Harryho Pottera až k Pánu prstenů ke klasické Babičce, čtivého Egypťana Sinuheta. Hlasující zaujal neopakovatelný humor knížky Co život vzal nebo Saturnina, nebo klasický humor Dobré ho vojáka Švejka. Nechybí ani hloubající a módní četba autora Alchymisty. Všechny jmenované knížky jsou v katalogu půjčovaných knížek mých čtenářů naší malé venkovské knihovny, což mi dělá moc dobře. Hovoří totiž o univerzálním vkusu mých čtenářů a také o vhodném výběru knih do fondu knihovny. Jedna z dvanáctky knížek nám ale v knihovně chybí. Je to Svítání od Stephenie Meyer, kterou si budu muset vypůjčit a přečíst. Jde o jediné skutečně velké překvapení, kterého jsem se při čtenářském výběru dočkal.

Asi jste zvědavi, koho budu volit v posledním kole ankety. Nejsem nějak zvlášť vášnivý čtenář. Konečně i moje profesní zaměření na technické předměty mne vede spíše četbě populárně naučné, která svého zástupce mezi vybranou dvanáctkou nemá. Asi to můj favorit zase nevyhraje, jako nebyla vybraná ani jedna z mých voleb v předchozích dvou kolech. Ale o to snad ani v anketě nešlo. Její smysl vidím v tom, že vrátila, nebo dokonce přivedla tisíce čtenářů ke knížce. Tak jako já hledám, abych si přečetl Svítání, činí tak stovky a tisíce jiných čtenářů, zajímajících se o zařazené tituly. Přes 200 000 hlasujících čtenářů v prvých dvou kolech ankety je toho důkazem. A jen za chvíli, co píši tento text (je neděle dopoledne), hlasovalo do ankety 3. kole dalších 7 čtenářů. Jistě jsou mezi nimi i děti a mladí lidé. A to dává celé akci s hledáním oblíbené knížky smysl. I v době internetu a počítačů je četba stále velmi rozšířenou a oblíbenou zábavou našeho národa.

Zveřejněno na blogu autora na blog.rvp.cz.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. července 2009 v 13:32  

Knížka od Steph není Svítání, ale STMÍVÁNÍ! ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.