9. 6.: seminář „Možnosti prevence vadného držení těla ve škole"

sobota 30. května 2009 ·

Cílem semináře, který je pořádán s podporou Světové zdravotnické organizace WHO, je seznámit pedagogické pracovníky s aktuálními informacemi o zdravotním stavu dětské populace v ČR, s možnostmi prevence vadného držení i jeho nápravy. Seminář je v souladu s politikou MŠMT podpory zdraví a zdravého životního stylu a plněním usnesení vlády České republiky č. 1046 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky Zdraví pro všechny v 21. století („Zdraví 21").

ZVEME VÁS NA seminář „Možnosti prevence vadného držení těla ve škole"

V posledních letech se vadné držení těla objevuje u stále většího počtu dětí. Příčinou je svalová nerovnováha vznikající jako důsledek nedostatku pohybu (malého zatěžování svalů), nedostatečné kompenzace jednostranného zatěžování svalů (při dlouhodobém sezení, při nošení těžké aktovky, při jednostranně vedených sportovních aktivitách), případně onemocnění.

Cílem semináře, který je pořádán s podporou Světové zdravotnické organizace WHO, je seznámit pedagogické pracovníky s aktuálními informacemi o zdravotním stavu dětské populace v ČR, s možnostmi prevence vadného držení i jeho nápravy. Seminář je v souladu s politikou MŠMT podpory zdraví a zdravého životního stylu a plněním usnesení vlády České republiky č.1046 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky Zdraví pro všechny v 21. století („Zdraví 21"). Seminář může školy inspirovat ke zlepšení ergonomických zásad práce ve školním prostředí, poukáže na legislativní zakotvení dané problematiky a představí poslední trendy v oblasti školního nábytku. Zároveň nabízí příležitost k navázání kontaktů a výměně zkušeností z praxe.

9. června 2009 v 14.00 hodin, budova C, místnost 081 MŠMT

Seminář je určen učitelům a ředitelům ZŠ a SŠ i dalším zájemcům z řad odborné veřejnosti a je bezplatný.

Program:

14:00 - 14:05 prezentace

Mgr. Naďa Holická, Mgr. Dagmar Polášková, Ph.D., MŠMT, odbor 60

Zahájení semináře

14:15-14:45 MUDr. Jarmila Rážová, PhD., Státní zdravotní ústav

Zdraví 21

14:45 - 15:30 MUDr. Věra Faierajzlová, CSc., Státní zdravotní ústav

Problematika ergonomie školního nábytku

Problematika zdravotního stavu dětské populace v ČR

Legislativní opora - vyhláška MZ ČR č.410/2005 Sb.

občerstvení

15:45 - 16:30 prof. Ing. Václav Bunc, CSc. - FTVS, Univerzita Karlova v Praze

Zdravotní stav, pohybový režim, pohybové aktivity a jejich využití ke kultivaci dítěte

16:30 - 17:00 PaedDr. Jan Tupý, VÚP v Praze

Testy svalové nerovnováhy jako součást všeobecného vzdělávání a prevence vadného držení těla

17: 00-17: 30 diskuse, ukončení semináře

Čestný host MUDr. Zdeňka Trestrová, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Informace o vyhlášce MZ ČR č. 410/ 2005 Sb.

Těšíme se na Vaši účast - přihlášky zasílejte elektronickou poštou na adresu: dagmar.polaskova (at) msmt.cz. Počet míst je omezen.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.