Stanislav Penc: Vajíčkový názor

čtvrtek 28. května 2009 ·

Docela mě pobavilo, že se již na několika místech naší republiky dostal jeden z nejarogantnějších pohrobků minulého režimu dále škodící České republice do kontaktu s někým, kdo nesouhlasí s jeho pojetím politiky a dává mu to jasně najevo. Jde o Jiřího Paroubka, toho, kdo bez jakýchkoliv problémů a obav o zdraví nebo slušné chování zřejmě nařídil a poté schvaloval zásah proti účastníkům tanečního setkání Czechtek 2005. Při tomto nesmyslném zásahu bylo zraněno několik desítek osob a nemístným obhajováním oprávněnosti a přiměřenosti zásahu změnila dost velká část mladé generace názor na právní stát a fungování demokracie jako celku.

Hovořím o tzv. „vajíčkovém útoku“, který se zatím odehrál skoro na každé předvolební slibotechně ČSSD. Co na to strana, kde sociálně demokratické cítění zůstalo jen v názvu? Hned našla viníka - je jím konkurenční ODS. Politologové začínají hovořit o zhrubnutí politické scény a o morálce těch, co se odhodlají skrze vajíčka dát nahlas znát svůj názor. Je zjevné, že kdyby u nás ve státě existovala funkční demokracie, lidé typu Jiřího Paroubka by ve vrcholné politice vydrželi jen malou chvíli. Prostě nám chybí občanská společnost. Prostá angažovanost lidí ve věcech veřejných. Po fašistickém protektorátu, komunistickém puči a následné 20leté okupaci bylo zřejmé, že tvorba demokracie bude těžká a zdlouhavá. Vajíčkový názor je jedna z forem, kterou se rozhodla využít část mladé generace. Nejde o kámen nebo o klacek. Nejde ani o zneužití policejní mašinérie proti lidem, jak se toho dopustil ve svém postoji právě Paroubek.

Nejlépe by bylo, kdyby si právě mladá generace uvědomila důležitost doby a možnosti věci kolem sebe měnit a v podzimních předčasných parlamentních volbách volila malé strany na místo těch velkých. Tím se může stát, že během jedné noci se z velkých parlamentních stran stanou marginální skupinky a do 200 členného parlamentu se dostane třeba 15 malých stran; poté nepůjde v parlamentním rozhodování o dohody stranických sekretariátů, ale o diskuzi nad důležitostí rozhodnutí pro nastávající generaci. To by bylo krásné vajíčko všem těm, co si ze služby veřejnosti udělali vlastní kšeft.

Před třemi lety jsem se na chvilku dostal s J. Paroubkem do křížku. Když se mu nelíbilo, že mu lidé volají a píší, podal na mě oznámení. Prohrál. Trutnovský úřad musel konstatovat logické, tedy, že politik jako veřejně činná osoba má menší ochranu soukromí nežli běžný občan. Správní odbor zmíněného úřadu mě nechtěl obeznámit s obsahem spisu, který k celé věci vedl, a s dopisem, v kterém vysvětluje tehdejšímu premiérovi proč mě nepotrestali za zveřejnění Paroubkova veřejného čísla. Když jim krajský úřad nařídil, že mi spis k mé osobě vedený ukázat musí, odehrála se neuvěřitelná, bohužel v dnešní době běžná událost, kterou protiprávně nahrál zaměstnanec trutnovské radnice na videokameru. Z této nahrávky vzniknul 38min. film, který si můžete pustit na www.koukninafilm.cz.

22 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. května 2009 v 7:58  

1) S lítostí musím konstatovat, že mi nová podoba české školy nesedí. Nejvíc mi vadí faktická likvidace diskuzí.

2) Považoval jsem Českou školu za odborný web. Je pochopitelné, že některá témata měla i politický podtext, ale nikdy jsem neměl pocit ideologické masáže. Nechápu, co tady dělá článek Stanislava Pence. Nebo se snad Česká škola zapojuje do předvolební kampaně ?

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
28. května 2009 v 9:04  

1) Likvidace diskusí? Vy snad nediskutujete?

2) Včera na Andělu byli hlavně naši žáci, článek přináší názor, proč tomu tak je.

Unknown řekl(a)...
28. května 2009 v 9:59  

ad 1) Ano ... likvidace diskuzí. Nebo snad chcete říct, že množství diskuzních příspěvků je aspoň řádově stejné, jako na bývalé České škole? A možná se budete divit, ale diskuzi jsem bral jako možnost seznámit se s názory druhých - ať už souhlasnými, nebo nesouhlasnými.

ad 2) Článek nepřináší názor ve smyslu pokusu o vysvětlení stavu. Je to tendenční politický článek. Kdyby byl publikován na zpravodajském serveru nebo na blogu, tak neřeknu ani slovo. Ale Českou školu jsem považoval za odborný web, tedy apolitický. A navíc tahat do škol politiku považuju za svinstvo.

poste.restante řekl(a)...
28. května 2009 v 11:30  

Dříve jsem občas na serveru Česká škola přispěl do diskusí.

Jednoznačně souhlasím s názorem, že změna prostředí právě těmto diskusím uskodila. Stačí si prohlédnout počty komentářů. Dříve 50 i 150 dnes 0 někdy i 3.
Přitom právě diskuse byly solí tohoto webu. Mnohdy přínosnější, nežli vlastní článek.


K článku samotnému: Tendenční názorové politické výlevy patří opravdu na blog a nikoli na odborný server. Je velmi smutné, že po serverech zive.cz a mobilmania.cz se k tomuto trendu přidala i ceskaskola.


2) Citace:
Včera na Andělu byli hlavně naši žáci, článek přináší názor, proč tomu tak je.
Nevím, kdo je "portál pro základní a střední školy". Pokud jde o pana Wagnera, o kterém jsem měl vždy vysoké mínění, pak si budu muset svůj názor poopravit.

Pokud přijmu tuto logiku, pak bychom se zde mohli bavit třeba o silničních zákonech a koupalištích - také se na nich vyskytují naši žáci.

Zen řekl(a)...
29. května 2009 v 20:52  

Jak tak koukám, je panem Pencem bráno hození vajíčkem jako zcela legitimní vyjádření nesouhlasu.
Dobrá! Kdy a kde bude pan Stanislav Penc k zastižení? S jeho názorem nesouhlasím, takže bych si rád hodil ...

skeptik řekl(a)...
30. května 2009 v 13:58  

Ze se ke stvave kampani vyzyvajici k nasili pripoji idnes.cz me neprekvapilo, ale ze pan Wagner se svym blogem, to uz vazne koukam. Jeden z motivu a cilu prevratu v r. 89 byla pluralita nazoru. Nevim, mne to ted pripada, ze se nekdo boji vysledku svobodne souteze svobodnych voleb, tak se je snazi ze zoufalstvi ovlivnit timto nasilnym zpusobem. Ze se k tomu pripletly smazky, ktere byly pred lety postrikane vodou, to chapu. Ja videl v TV ve zpravach, jak z bezprostredni blizkosti hazel nejaky teenager nejaku starsimu panovi, duchodci na hlavu vajca, pac nebyl z jeho fanklubu. No nevim, zvlastni chovani nove zlate mladeze, ucta ke starsim. Toz pane Wagnere, tez nejste nejmladsi rocnik, jiste s vami na vasich prednaskach vsichni studenti nesouhlasi, toz tak aspon takovych 20 vajec do vaseho obliceje by bylo prima, ne?

parabellum řekl(a)...
30. května 2009 v 18:09  

Pane skeptiku ono v roce 1989 slo o neco jineho, nez uvadite - to vrhani vajec je prave projevem plurality nazoru - mimochodem, jedna ze zaruk i nasledujicich svobodnych voleb by byla zarucena, pokud by jedno z tech vrzenych vajicek bylo typu F1.

skeptik řekl(a)...
30. května 2009 v 18:46  

Davova psychoza a nasili neni projevem plurality, ale predevsim nizkeho sebeovladani a hulvatstvi. Kdo co obhajuje, je vyborne, z toho poznam, jaky je kdo clovek. Kdyby ta vajca hazel zfanatizovany dav na Topolanka, bude mi to stejne odporne, jako kdyz to hazi na Paroubka. To neni jedno vajicko jako recese, to je znemozneni vystoupeni, zabraneni ve volebni kampani. Kdyz chteji, mohli si ohlasit svoji demonstraci a kricet tam cokoli. Ale oni chteli napadat, skodit, nikoli tvorit. program byl msta, desktrukce, nasili. Nic vic. Proto se to diametralne lisi od pokojneho odporu studentu v r. 89. Toto je hnus. Je to neobhajitelne! Rozumite? Neobhajitelne! Ze napadali i duchodce a navstevniky mitinku jen dokresluje to, z jakych rad se rekrutuji. Musim si odplivnout.

skeptik řekl(a)...
30. května 2009 v 18:57  

Ja jsem se pozde podival na to, na ci komentar jsem reagoval. Jeste tu na ten novy vzheld nejsem navykly. Jo na vesnicich a vidlakove neni treba ucitele kvalitni, pac z nich budou stejne koraly. Uz vim, kera bije. Jo tak to je mi jasne, ze se ti libi vajcova valka. Jasne, do plynu s nimi. Vsecko rozkopat postrilet a ucitele jsou nejvetsi svine, same prazdniny a furt chcou penize. Je mi to jasne. :-)

parabellum řekl(a)...
31. května 2009 v 20:22  

Pane skeptiuku, podsouvat neklomu neco, co nenapsal, neni demokraticke nybrz nacisticke - na tom se doufam dohodneme - Vy jste prekroutil muj vyrok, kdy jsem rekl, ze na venkove neni potreba nikoli KVALITNICH, ale SPICKOVYCH ucitelu - a na tom se doufam dohodneme - ja za kriterium spickovosti povazuji nejake mezinarodni uznani - dejme tomu Nobelovu cenu......


Takze pane skeptiku, sice naoko predstirate, ze se Vam hajlovani hnusi, pac preci nemuzete verejne projevovat sympatie s nacionalisty, kdyz se to nenosi.

Krome toho, ja ta vajicka typu F1 povazuji za zcela legitimni prostredek pro lidi z okoli Paroubka - jeho dobri pratele se obvykle domlouvavaji pomoci pistoli.....

ignorant řekl(a)...
31. května 2009 v 20:44  

1) Publikujte prosím nepolitické komentáře - tento od Stanislava Pence tomu odporuje
2) Znám z historie již jedno masové házení - kameny, klocky,...a poté pistolemi a byly to SA v Německu, které rozbíjely schůze politických protivníků a jak to dopadlo víme všichni
3) Paroubek ( nemám ho rád ), pokud nenapadá a nerozbíjí republiku jako Dělnická strana , si na svých mítincích může říkat cokoliv
4) Muže si říkat, kdo chce, co chce , ale ČSSD je stejnou demokratickou stranou jako ODS,KDU, Zelení - z tohoto prostředí ty vejce lítaly
5) Nová podoba České školy se mi nějak nelíbí - něco je špatně a to především podoba diskuzí
6) Ještě ke Stanislavu Pencovi - my ve ŠVP nějak nemáme jako učitelé podporu trávy, alkoholu, pervitinu mládeže - proto jsme asi nemoderní ?

skeptik řekl(a)...
1. června 2009 v 15:59  

No ja zas citim tlak na to, ze ma byt ta jedina spravna pravda, a kdo nejde s nami, jde proti nam. Uz je zase neco IN a neco OUT. Opet zacina vadit pluralita. Pritom pluralita, vyber z mnohosti, vyber z nabidky, svobodne volby jsou zakladem parlamentni demokracie. Taky mi je nekdo ze stran, ci politiku blizsi, nekdo mene blizky, nekdo primo odporny, presto pokud neporusuje platny zakon, ma stejna prava jako ten, co s nim sympatizuji. Nebudu hazet vajci ani na jednoho. Naucme se ctit Voltairovo: "Nesouhlasím s Vámi, ale do smrti se budu bít za Vaše právo říkat to". V tom je totiz zaklad mezilidske komunikace, respektive by v civilizovane spolecnosti mel byt. Nesnasim bolsevismus, at ma jakoukoli barvu. Opet jednota, stvani, nasili. To tu prece bylo. Ja to nechci znovu. Nechci jednokolejnost, jedinou spravnou pravdu. Zadna neni. Neni! At si kazdy voli, co chce.

parabellum řekl(a)...
1. června 2009 v 21:42  

To skeptik

Pane skeptiku von Hajhitler, jediny, komu vadi pluralita jste Vy osobne - vubec nechapu, proc Vam vadi, ze nekdo v tomto pripade vhodnym zpusobem vyjadril svuj nazor -

Mimochodem, v civilizivany zemi by politik, kterej chodi na vecirky se zlocinci a mafiany, kteri se jen tak z pleziru mezi sebou strileji, by byl okamzite znemoznenej, a odstoupil by ze vsen verejnych a zejmena politickych funkci - ano, nasili - toho jste zastance - pak jeste vylhana demagogie, ze na mitingu odpurci CSSD tloukli bezmocne a starce - ted si vztpominam, ze nejaky agent Statni bezpecnosti s kracim jmenem skeptik v 89 presvedcoval studenty, kteri nebyli na Narodni tride, ze ti studenti si s sebou prinesly praky, a strileli maticemi velikosti M 22 - je videt, ze ve lzive propagande mate dlouholetou praxi.

P.S. Nevsiml jste si nahodou, ze v teto spolecenskoekonomicke formaci, kterou nazyvame demokracie, absolutne neni ani stopy po nejake samosprave zdola, a ze volby se stavaji cim dal vice pouhym ritualem, ktery stejne nic nevyresi? A myslite, ze to mlada generace, nebo alespon ta cast, ktere nejsou lhostejne veci verejne nevnima?

Mimochodem, toho litomerickeho vrhace sice neznam osobne, ale jeho otce ano.

Temi vejci byl svobodne a v danem kontextu slusne vyjadren nazor, ze pan predseda CSSD by se mel odebrat na smetiste dejin, a dale vice neskodit.

ignorant řekl(a)...
1. června 2009 v 23:03  

pro pistolníka :
pokud tedy milý pane parabellum zabředneme do špinavých vod zdejší, ale mám obavy i evropské, potažmo světové politiky ( jen Obama přináší naději na lepší chování a skutky ), tak se na tu špínu musíme podívat zleva i zprava - Paroubek - Kočka, Topolánek běhající nahý po zahradě Berluskoniho s mladými odhalenými dívkami. Tato morální "hustota" je neúnosná počínaje Paroubkem , Topolánkem, Bursíkem,.. kdo je tam slušný ? Odpovím Vám - neznám takového českého politika ( snad HAD - Lux ). Proto bych se přimlouval za " Kdo jsi nevinen, hoď kamenem ( vajíčkem ). Mám obavy, že právo na hod jistě nemají 12 - 17 letí, kteří to běsnění technohudby roku 2005 nezažili. Proto neházet - mohl bych si hodit i já po Vás, jen tak pro zábavu. Tady šlo o nesouhlas a recesi - to chápu a přidal bych se, ale nesnáším šílený a možná i zmanipulovaný dav, který se nekoordinovaně řítí ulicemi a likviduje ve své skepsi vše. Vyjádřeme své názory ve volbách a svobodně. S Vaším míněním a názorem na volby naprosto nesouhlasím. Díky za ten rituál !!

skeptik řekl(a)...
2. června 2009 v 13:37  

Parabelum - Proste klasicky politicky fanatismus, ja ti vazne vykat nebudu, to proste takovym typkum nejde. Sorry, to nedam. Uz i tusim, jaky mas nick na idnes.cz. Dal se s tebou vybavovat nebudu, mne je putna, za jaky fanklub se bijes. To je tvuj problem. Modri nebo oranzovi - pro me stejna sebranka. Ja si o politicich myslim svoje. Jen proste modry fans, a tys toho dukazem, je vazne jako sekta. Jo, to jsou skalni volici, podobne jako je ma KSCM. Ti taky budou dokola mlit svoje. A dokola volit. Cili proc bych se mel obtezovat se bavit o tom, co je to pluralita a napadani aporusovani zakonu, kdyz ty to mas evidentne na haku. Cili vem si vajco a bez hazet nebo kdyz jsi na ty pistolky, potrilej vsecky, co se ti nelibi. A budes mit klid. Svet bude opet jednobarevny a krasny.

poste.restante řekl(a)...
2. června 2009 v 15:10  

Tedy skeptiku Vaše představa popsaná v posledních dvou větách mě docela zamrazila. Fujtajbl a vespolek. (citace Viléma Brtníka z Brtníku)

Ale jinak Vás chápu. S některými jedinci opravdu nemá cenu diskutovat...

Začínám tušit, odkud vítr vane s uveřejňováním vaječných názorů pana Pence. Náš milý portál patří do stáje Computer Press.
Tož po brněnsku: Zkuste hodit čučku sem:
http://volby.blog.zive.cz/2009/05/prijdte-k-volbam/

Náš pan Wagner je vlastně ještě celkem v klidu. :-(

skeptik řekl(a)...
2. června 2009 v 15:46  

poste.restante: No ja ted koukam na CT2 na ten mnohadilny dokument s Horakovou a dalsimi. Mrazi me z toho docela dost. A urcite analogie s dneskem tam jsou. Ty typologie lidi. To jsou ti stejni. Bijte jich! Fanatismus, nasili. Umlcet oponenty, umlcet jiny nazor. Mimochodem Horakova a velka cast popravenych a pronasledovanych byla narodcich socialistu. Ale to tem mladym je zbytecne rikat. Proste fanatik vidi jenom dopredu po sve koleji a nic ho nezajima. Ma to nalajnovane a jasne, proc se trapit zkoumanim pravdy, kdyz vzdycky stacit vytycit spravny smer a kupredu hura....

poste.restante řekl(a)...
2. června 2009 v 21:30  

Skeptiku máte samozřejmě pravdu.
Právě ta typologie je přesná. Znám také ve svém okolí takové případy. Ve středověku by křičeli "Upalte ho!" a před dvaceti lety psali "občanská upozornění z místa bydliště".

Dneska se alespoň ukájejí na internetových diskusích a plivají špínu na všechny, kdo nesdílejí jejich, jediný správný názor.

Je škoda, že se nám nepodařilo naučit mladou generaci, aby se nenechala tak snadno naočkovat, indoktrinovat blbostí.

Ale třeba to ani nejde...

parabellum řekl(a)...
2. června 2009 v 22:24  

Pane poste restante, v 1989 mi bylo triadvacet, byl jsem jeden z tech studentu, kteri mezi 20. a 24. listopadem 1989 chodili po podnicich, a lide jako Vy se dozadovali mistnich milicionarskych sboru nase postrileni, aby prokazali loajalitu se systemem - ne z presvedceni, ale z horlivosti - toz tak - mezi 17. a 24. listopadem strachy vresteli a projevovali loajalitu se systemem, a dnes budou nekoho poucovat o pluralite nazoru a samosprave zdola - vsimete si, ze nepouzivam termin parlamenti demokracie.

parabellum řekl(a)...
2. června 2009 v 22:28  

Jinak po 1989 tahle spolecenskoekonomicka formace poravila mnohonasobne vice lidi, nez komuniste, a vetsinou silne nehumanim zpusobem napriklad rozmasirovanim nebo upalenim - pokud chcete vedet, odkud mam ten udaj, tak porovnejte pocet lidi, kteri zemreli neprirozenou smrti v produktivnim nebo detskem veku mezi 1969-1989 a 1989 a 2009 -

poste.restante řekl(a)...
2. června 2009 v 23:04  

Pane parabellum, překvapujete mne.
Hlavně svým přístupem potrefené husy. Po pravdě jsem si na Vás tentokrát ani nevzpomněl.

(Ale měl jsem Vás na mysli jako prototyp člověka, se kterým se, řekněme, obtížně diskutuje. V předchozím příspěvku, z 15.10 hod.)

Nevím, co dělali v listopadu "lidé jako já".
Já jsem se nacházel mimo území tohoto státu a svou podporu jsem OF vyjádřil jen zasláním dopisu a nošením trikolory. Moje rodina měla s minulým režimem své zkušenosti...
Což na druhou stranu neznamená, že jsem slepý a ani zaslepený.

Váš problém je, že jste hned a rychle se vším hotový. Vše je Vám jasné a každý ihned dostane svou nálepku.

Obsah druhého příspěvku jsem nepochopil a proto se k němu nevyjadřuji.

skeptik řekl(a)...
3. června 2009 v 9:27  

http://frekvence1.stream.cz/video/307029/

Za me to rekl Kraus

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.