RVP.CZ: Změny v Digitálních učebních materiálech

pondělí 18. května 2009 ·

Tento víkend proběhly v Digitálních učebních materiálech důležité systémové změny, které tento systém připravily na těsnější integraci s připravovanými moduly nového Metodického portálu.

Na první pohled se nezměnilo nic :). Na ten druhý si registrovaní uživatelé všimnou, že zmizely některé položky administrace. Jsou to položky, které slouží ke správě uživatelských údajů. Digitální učební materiály jsme totiž napojili na naši centrální databázi uživatelů a správa uživatelských účtů bude od teď probíhat tam.

Srdcem tohoto systému je aplikace - Uživatelská databáze - která běží na adrese http://uzivatele.rvp.cz. Zde jsou uloženy všechny uživatelské účty a zde také probíhá editace veškerých uživatelských dat. Tato aplikace je logicky také zapojena do systému jednotného přihlašování; pokud se tedy přihlásíte v rámci Digitálních učebních materiálů, můžete do správy svého profilu přejít, aniž byste se museli znovu přihlašovat.

K přihlášení několik poznámek:

- Uživatelé, kteří zareagovali na naši výzvu a do soboty se do Digitálních učebních materiálů přihlásili, by se měli do systému přihlásit se stávajícími přístupovými údaji (uživatelské jméno je e-mailová adresa).

- Ostatní mohou využít možnost zaslání nového hesla na mail (http://uzivatele.rvp.cz/zapomenute-heslo). Systém pošle na e-mailovou adresu uživatele nové heslo, pomocí které se do systému dostanete a můžete si nastavit heslo, jaké chcete.

- Uživatelům, kteří meli účet i na Gymplišti, byly účty sloučeny za předpokladu, že v obou systémech použili stejnou e-mailovou adresu.

Novinkou je možnost použití OpenID. S ohledem na to, kolik komplikací nám implementace tohoto způsobu přihlašování přinesla, doufám, že se najde alespoň jeden uživatel, který ji bude aktivně používat :)

Autory a recenzenty bych chtěl poprosit, aby se přihlásili buď do Uživatelské databáze nebo do DUMů a v údajích pro DPP nastavili svůj kraj. Je to nová položka, která bude užitečná při publikování článků na novém Metodickém portále.

Tímto krokem integrace jednotlivých modulů Metodického portálu nekončí (ba právě naopak - teprve začala). V přípravě je několik dalších modulů; jedním z nich bude i zcela nové blogovací rozhraní.

V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na adrese dum@vuppraha.cz nebo nespor@vuppraha.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.